Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajat pettyivät UPM:n tulokseen

Vaneri oli alkuvuonna metsäyhtiön kärkituote

Talous
 
Jussi Pesonen
Jussi Pesonen

Sijoittajat pettyivät metsäyhtiö UPM:n alkuvuoden tuloskehitykseen. Yhtiön liikevaihto polki paikallaan, mutta tulos parani hieman viime vuoden tammi–maaliskuuhun verrattuna.

Toimitusjohtaja Jussi Pesosen mielestä yhtiön alkuvuoden suoritus oli erinomainen. Sijoittajat olivat eri mieltä. Tiistaina yhtiön osakekurssi oli ajoittain yli kahdeksan prosentin luisussa.

Ilmeisesti sijoittajat odottivat metsäyhtiöltä liikoja. UPM:n kurssi on vuodessa vahvistunut yli 50 prosenttia, ja osakesäästäjät todennäköisesti kuvittelivat tulostahdin paranevan toteutunutta nopeammin.

UPM:n liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä nousi 204 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin se oli 196 miljoonaa. Liikevaihto oli 2,49 miljardia euroa.

Heikoin lenkki oli edelleen Euroopan ja Pohjois-Amerikan paperiteollisuus, joka tuo puolet konsernin liikevaihdosta. Divisioonan liikevaihto väheni sata miljoonaa euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä putosi 42 miljoonasta eurosta viiteen miljoonaa euroon.

Divisioonan toimintaympäristö on vaikea, sillä painopaperin kulutus supistuu ja hinnat heikkenevät. Markkinoita tasapainottaakseen UPM sulki paperikoneita Suomessa ja Britanniassa, mutta kustannuksia ei ehditty karsia samaa tahtia kuin liikevaihto supistui. Myönteiseen suuntaan vaikutti se, että euro on devalvoitunut Yhdysvaltain dollariin verrattuna.

UPM:n parhaimpia tuotteita oli tällä kertaa vaneri, jonka liikevoitto nousi 16 prosenttiin liikevaihdosta. Euroopassa rakentaminen on vaisua, joten vaneriteollisuus voitti asiakkaita telakka- ja ajoneuvoteollisuudesta. Vaneria käytetään nesteytettyä maakaasua kuljettavissa laivoissa ja rekkojen perävaunujen lattioissa.

"Kova kustannuskuri ja uudet tuotteet. Siihen menestys perustuu", Pesonen sanoo.

UPM käynnisti katsauskauden alussa biodieseliä tuottavan tehtaan Lappeenrannassa. Tuotteen jakelu alkaa St1- ja ABC-asemilla toukokuussa.

Laitoksen kapasiteetti on 100 000 tonnia vuodessa. Osavuosikatsauksessa ei kerrota ensimmäisen vuosineljänneksen tuotantolukua.

Pesosen mukaan asiaa harkitaan erikseen. "Voisin veikata, että luku julkistetaan jossain vaiheessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat