Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesko aikoo haastaa kilpailijat laadulla

K-kaupat ovat menettäneet markkinaosuuttaan varsinkin Lidlille

Talous
 
Sari Gustafsson Lehtikuva
Espoossa on Keskon Citymarket muun muassa Sellon kauppakeskuksessa Leppävaarassa.
Espoossa on Keskon Citymarket muun muassa Sellon kauppakeskuksessa Leppävaarassa. Kuva: Sari Gustafsson Lehtikuva

K-ryhmä pyrkii nyt tosissaan saamaan halvempiin ruokakauppoihin karanneita asiakkaita takaisin. Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan päivittäistavarakaupan osalta keskeisenä tavoitteena on nyt markkinaosuuden laskun pysäyttäminen.

"Tavoitteena ei voi olla muu kuin se, että ruvetaan taas kasvattamaan markkinaosuutta", Helander totesi Keskon ensimmäisen vuosineljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä tiistaina.

Fakta

Keskon tammi–maaliskuu

 Keskon liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 26,5 miljoonaan euroon ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

 Liikevaihto supistui 2,2 prosenttia 2 082 miljoonaan euroon.

 Kesko myi maaliskuussa tappiolliset Anttila- ja Kodin 1 -tavarataloketjut miljoonalla eurolla pääomasijoitusyhtiö 4K Investille.

 Kaupasta Kesko kirjasi 130 miljoonan kertaluonteisen negatiivisen erän. Sen vuoksi konsernin tappio ennen veroja syveni 103,7 miljoonaan euroon.

 Kesko uskoo, että Anttilasta eroon pääseminen parantaa merkittävästi kannattavuutta jatkossa.

 Konserni ennakoi liikevaihdon jäävän tulevien 12 kuukauden osalta edeltäviä 12 kuukautta pienemmäksi. Arvion mukaan liikevoitto kasvaa.

Päivittäistavarakauppa tuo yli puolet Keskon liikevaihdosta.

K-kaupat ovat menettäneet markkinaosuuttaan etenkin Lidlille.

Tutkimuslaitos Nielsenin maaliskuun lopussa julkaisemien tietojen mukaan K-ryhmän markkinaosuus päivittäistavarakaupassa supistui viime vuonna 0,9 prosenttiyksikköä, enemmän kuin muiden suurten kaupparyhmien.

K-kaupoissa myytiin kolmasosa, 33,1 prosenttia Suomen päivittäistavaroista. Markkinaosuus oli alhaisin, joka K-ryhmän kaupoille on mitattu koko Nielsenin vuonna 1978 aloitetun myymälärekisterin aikana.

Lidlin markkinaosuus kasvoi arviolta 7,6 prosenttiin. Se ohitti Suomen Lähikaupan, joka omistaa Siwat ja Valintatalot.

Halpaketju Lidlin menestystä on selitetty muun muassa heikolla taloustilanteella, joka saa ihmiset kiinnittämään enemmän huomiota huokeisiin hintoihin.

Myös K-kaupoissa asiakkaiden lisääntynyt säästäväisyys näkyy. Päivittäistavarakaupassa Keskon liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä supistui alkuvuonna yli 10 miljoonaa euroa verrattuna viime vuoteen. Se oli tammi–maaliskuussa 34,9 miljoonaa euroa.

"Suurin selittävä tekijä on, että keskiostokset ovat pienentyneet. Se johtuu tästä tilanteesta, että kuluttajien ostovoima on heikentynyt", Helander selitti.

Tästä huolimatta Helander pitää halpojen hintojen asemesta K-kauppojen valttina edelleen laatua ja palvelua. Niitä hän korostaa myös keinoiksi pysäyttää markkinaosuuden rapautuminen.

"Keskeisessä roolissa ovat laatu ja asiakaspalvelu. Huolehdimme siitä, että entistä paremmin lunastamme laatulupauksemme", hän selittää.

"On paljon kuluttajia, joiden ostovoima on heikentynyt. Mutta samanaikaisesti pitää muistaa, että suurin osa suomalaisista sanoo, että hinta ei ole ruokakaupassa se merkittävin tekijä. Meidän tehtävä on palvella kaikkia näitä asiakasryhmiä."

Helander uskoo, että kun taantuman aiheuttama taloudellinen epävarmuus hellittää, myös suomalaisten kukkaronnyörit heltiävät. Kuluttajien luottamuksessa omaan talouteensa on hänen mukaansa jo tapahtunut käänne parempaan.

Tilastokeskuksen maanantaina julkaiseman luottamusindikaattorin mukaan huhtikuussa oman taloutensa kohentumiseen luotti 28 prosenttia kuluttajista, kun vuosi sitten näin ajatteli 22 prosenttia.

Keskolle samoin kuin kaikelle vähittäiskaupalle on suuri merkitys sillä, miten luottavaisesti kuluttajat suhtautuvat tulevaan.

"Kun tämä sentimentti [mieliala] muuttuu, ei ole mitään syytä epäillä, etteivät suomalaiset olisi valmiita ostamaan vähän enemmän ja laadukkaampia tuotteita", Helander arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat