Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isänmaan etu

Talous
 

Solidiumin kehittämistä pohtivan virkamiestyöryhmän pitäisi saada työnsä valmiiksi huhtikuun aikana. Sen tehtävä on hahmottaa, miten omistajaohjaus parhaiten edistäisi isänmaan etua.

Asiaa onkin syytä selvittää. Esimerkiksi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) on moittinut Solidiumia siitä, että se on ollut liian passiivinen Talvivaaran omistajana.

Kun Solidium perustettiin, tavoitteena oli irrottaa valtion vähemmistöomisteisten yhtiöiden omistus päivänpoliittisista intohimoista. Solidiumiin palkattiin sijoitusalan ammattilaisia hoitamaan omistuksia. Hallitukseen kutsuttiin kokeneita yritysjohtajia. Solidiumin piti toimia kuten mikä tahansa markkinaehtoinen sijoitusyhtiö.

Virkamiestyöryhmän esityksestä tiedetään etukäteen lähinnä se, että se tulee esittelemään erilaisia vaihtoehtoja seuraavalle hallitukselle päätettäväksi.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) on haastatteluissa esittänyt, että Solidium pitäisi ottaa tiukempaan poliittisen ohjaukseen. Omistajaohjausyksikön osastopäällikkö Eero Heliövaara on toista mieltä. "Se on vaarallinen tie", Heliövaara kommentoi Kauppalehdessä helmikuussa.

Nykymallikaan ei Heliövaaran mukaan toimi, vaan se on "häiriö muuten selkeässä päätöksentekojärjestelmässä". Tällä hän tarkoitti sitä, että Solidiumin hallitus raportoi nyt suoraan ministerille ohi omistajaohjausyksikön.

Heliövaaran mukaan olisi parempi, jos omistajaohjauksen virkamiehet esittelisivät Solidiumin asiat ministerille ja hallituksen talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle.

Heliövaara on myös väläytellyt mahdollisuutta, että Solidium ryhtyisi esittämään edustajiaan omistamiensa yhtiöiden hallituksiin. Lisäksi valtion enemmistöomistamat Neste Oil, Fortum ja Finnair voitaisiin antaa Solidiumin hallinnoitavaksi.

Solidiumin tulevalla hallintomallilla on iso yhteiskunnallinen merkitys. Onhan sillä kahdeksan miljardin euron salkku hoidettavanaan. Isänmaan etu on kovin abstrakti käsite. Pitää toivoa, että kenelläkään eivät sekoitu oma ja isänmaan etu.

Marko Junkkari HS marko.junkkari@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden
toimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat