Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eero Heliövaaralle erävoitto Solidiumin valtataistelussa, mutta hinta voi olla kallis

Talous
 
Kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS, kuvat Markus Jokela HS, Pekka Elomaa, Juhani Niiranen HS, Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Pekka Ala-Pietilä, SirpaPaatero, Kari Järvinen ja Eero Heliövaara
Pekka Ala-Pietilä, SirpaPaatero, Kari Järvinen ja Eero Heliövaara Kuva: Kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS, kuvat Markus Jokela HS, Pekka Elomaa, Juhani Niiranen HS, Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Helmikuun 25. päivä valtion omistajayhtiön Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä sai erikoisen kutsun.

"Tuletko juomaan lasin vettä?" viestissä kysyttiin.

Artikkeliin liittyvät

Lähettäjänä oli valtion omistajaohjausyksikön osastopäällikkö Eero Heliövaara. Ala-Pietilä tiedusteli Heliövaaralta tarkemmin tapaamisen aihetta.

"Kyse on eroamisestasi", Heliövaara vastasi.

Ala-Pietilä yllättyi. Heliövaara kertoi, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) julkistaa piakkoin tiedon virkamiestyöryhmästä, joka alkaa pohtia Solidiumin olemassaolon mielekkyyttä ja hallinnon virtaviivaistamista.

Heliövaaran mukaan työryhmän perustaminen tarjosi Ala-Pietilälle hyvän mahdollisuuden erota tehtävästään.

Ala-Pietilä kieltäytyi eroamasta. Hän ei ollut omasta mielestään tehnyt mitään väärää. Eroamista ei olisi voinut perustella sen enempää Solidiumin salkkuyhtiöiden hallituksille kuin muillekaan. Myöskään valtiontalouden tarkastusvirastolla ei ole ollut huomautettavaa omistajaohjauksesta eikä Solidiumin toiminnasta.

Siitä alkoi valtataistelu, joka päättyi viime viikon tiistaina ministeri Paateron pitämään Solidiumin yhtiökokoukseen ja Ala-Pietilän vapauttamiseen tehtävästään.

Profiili

Ala-Pietilä oli tyrkyllä Nokian johtoon

Pekka Ala-Pietilä valittiin valtion pörssiomistuksia hoitavan Solidiumin hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2011.

Ala-Pietilä, 58, on hankkinut kannuksensa matkapuhelinyhtiö Nokiassa, jossa hän teki yli 20 vuoden mittaisen työuran. Hän muun muassa ehti johtaa Nokian matkapuhelinyksikköä.

Ala-Pietilä oli vahva ehdokas matkapuhelinyhtiötä pitkään luotsanneen pääjohtaja Jorma Ollilan seuraajaksi. Ala-Pietilä kuitenkin päätti vuonna 2005, että hän ei halunnut olla ehdolla yhtiön uudeksi vetäjäksi.

Hän erosi pian päätöksensä jälkeen yhtiön palveluksesta. Hänen viimeiseksi tehtäväkseen Nokiassa jäi toimitusjohtajan pesti.

Ala-Pietilää kuvaillaan rauhalliseksi ja analyyttiseksi johtajaksi.

Hän on istunut muun muassa Pöyryn, Huhtamäen ja Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoman hallituksissa.

Poliitikkojen kannalta valtion vähemmistöomistukset pörssiyhtiöissä ovat aina olleet ongelmallisia. Syynä on se, että pörssiyhtiön hallituksen tulee miettiä yhtiön ja kaikkien osakkeenomistajien etua silloinkin, kun kansan tahto olisi esimerkiksi työpaikkojen pelastamisen kannalla.

Kun Matti Vanhasen (kesk) toista hallitusta perustettiin keväällä 2007, omistajaohjauksesta vastaavaksi ministeriksi valittiin puolustusministeri Jyri Häkämies (kok). Valintaa perusteltiin kokoomuksessa karskisti sillä, että Häkämiehen "perse kestää merivettä".

Parkkiintuneisuudesta huolimatta paine kävi Häkämiehelle raskaaksi. Hän joutui kerta toisensa jälkeen selittämään eduskunnan täysistunnossa Stora Enson Kemijärven-tehtaan sulkemista.

Syksyllä 2008 ratkaisuksi keksittiin sijoitusyhtiö Solidium, johon siirrettäisiin valtion vähemmistöomistukset pörssiyhtiöistä. Solidium olisi budjettitaloudesta erillään toimiva osakeyhtiö.

Poliitikkoja ei siten voisi syyttää valtionyhtiöiden toiminnasta, koska Solidiumin toimintaa ohjaisi hallitusammattilaisista ja yhdestä virkamiehestä koostuva hallitus.

Ideana oli, että Solidiumin hallitus ja toimitusjohtaja keskittyvät sijoitussalkun tuoton maksimoimiseen. Samalla he kuitenkin pitävät tarpeellisen tiivistä yhteyttä ministeriin ja tämän virkamiesjohtoon, jotta ristiriitoja ei ilmene.

Runsaat neljä vuotta sitten, Häkämiehen ministerikauden päättyessä, Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Keijo Suila erosi tehtävästään kesken kauden.

Häkämies ehti ennen uuden hallituksen virkaan astumista nimittää tehtävään Pekka Ala-Pietilän. Tavallisessa järjestyksessä nimitys olisi tehty vasta seuraavana syksynä.

Uusi omistajaohjausministeri oli Heidi Hautala (vihr). Hautalan mukaan yhteistyö Ala-Pietilän kanssa sujui hyvin, vaikka Solidium ehti tehdä ensimmäiset sijoituksensa Talvivaaraan ennen kuin uusi hallitus ehti puuttua asiaan.

Hautalan mukaan Solidiumin perusongelma kiteytyi siihen, että sen kahta eri roolia ei voinut sovittaa yhteen.

Toisaalta Solidium oli valtion kokonaan omistama, toisaalta täysin itsenäinen yhtiö, joka ajatteli vain taloudellista tulosta.

Hautala puuttui Solidiumin toimintaan lähinnä sen salkkuyhtiöiden yhteiskunta- ja ympäristövastuuta painottaen. Ala-Pietilä hyväksyi nämä linjaukset yhtiöiden arvoa pitkällä aikavälillä korottavana.

Profiili

Virkamiehellä värikäs ura liike-elämässä

Ylijohtaja Eero Heliövaara ryhtyi vetämään valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastoa alkuvuonna 2013. Hänellä on takanaan värikäs ura liike-elämässä.

Heliövaara, 59, on työskennellyt rahoitusalalla monissa tehtävissä. Vuosituhannen vaihteessa Heliövaara oli järjestelemässä pankkiiriliike Conventumin myymistä vakuutusyhtiö Pohjolalle. Yrityskauppa toteutui, mutta Pohjola kirjasi myöhemmin kaupasta valtavat tappiot.

Kauppaa seurasi nimitys Pohjolan toimitusjohtajaksi. Ura Pohjolassa päättyi, kun pääomistajat myivät toimitusjohtajan tietämättä yhtiön osuuspankkiryhmälle.

Rakennusliike SRV:n toimitusjohtajana Heliövaara työskenteli 2006–2009.

Erilaiset palkat, palkkiot ja osaketuotot nostivat Heliövaaran verotettavat tulot viime vuosikymmenellä noin 18 miljoonaan euroon.

Alkuvuodesta 2013 Pohjolan ja SRV:n entinen toimitusjohtaja Eero Heliövaara valittiin Pekka Timosen jälkeen omistajaohjauksen osastopäälliköksi.

Heliövaaran nimitys oli mielenkiintoinen.

Ministeri Hautalan ykkössuosikki oli Solidiumin silloinen sijoitusjohtaja Eeva Ahdekivi, mutta pääministeri Kataisen johtama valtioneuvoston kanslia esti Ahdekiven valinnan aivan nimitysprosessin loppuvaiheissa vedoten Ahdekiven liian vähäiseen johtamiskokemukseen.

Hautala kysyi asiasta oikeuskansleri Jaakko Jonkan kantaa. Kun Jonkka oli valtioneuvoston kanslian kanssa samaa mieltä, Hautala taipui esittämään Heliövaaraa, joka valittiin.

Ahdekivi jättäytyi pian koulutusvapaalle. Hän aloitti huhtikuun alussa työt Hartwallin suvun sijoitusyhtiö Hartwall Capitalin toimitusjohtajana.

Eero Heliövaara toi heti aloittamisestaan lähtien ministerille selväksi kantansa siitä, että Solidiumin rakenne on liian raskas. Miksi valtion täytyy käyttää useita miljoonia euroja vuodessa Solidiumin hallituksen, johtajien ja analyytikkojen palkkoihin, kun omistajaohjausta hoitaa myös erillinen virkamiesyksikkö?

Aiemmin omistajayksikön virkamiesjohtaja ei ollut istunut Solidiumin hallituksessa. Heliövaara kuitenkin halusi hallitukseen. Hautala ehtikin ennen eroaan nimittää Heliövaaran Solidiumin hallitukseen virkamiespaikalle.

Hautalan tavoitteena oli tehdä Heliövaarasta hallituksen varapuheenjohtaja, mutta tämän hankkeen Ala-Pietilä torjui. Hautalan mukaan Ala-Pietilä piti varapuheenjohtajuutta epäluottamuksen osoituksena.

Omistajaohjausministeri Paateron esikunnassa ja Sdp:ssä epäluulo Ala-Pietilää ja Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvistä kohtaan kasvoi niin, että paineet Ala-Pietilän erottamiseen olivat suuret jo talvella.

Ratkaisua päätettiin lykätä vaalien yli. Silloinkin se näyttäisi tyylittömältä, mutta puhdistaisi ilmaa, pääteltiin.

Syinä olivat Solidiumin toiminta, taistelu vallasta, huonot henkilökemiat, erilaiset epäluulot ja väärinkäsitykset siitä, kenen etua Solidium ajaa ja kuinka itsenäiseksi se pyrkii.

Spekulaatioita oli ainakin kolmesta asiasta.

Ensiksi siitä, pyrkivätkö Sammon suuromistajat vaikuttamaan Solidiumiin niin, että valtio luopuisi Sammon osakkeistaan ja jäljelle jäävät Sammon omistajat hyötyisivät kurssinnousuna valtio-omistuksen poistumisesta.

Toinen kysymys liittyi siihen, oliko Solidium pitänyt tarpeeksi huolta Suomen eduista metsäyhtiö Stora Enson johtopaikkoja jaettaessa.

Kolmanneksi paheksuttiin sitä, että Ala-Pietilä oli houkutellut entisen Nokia-aikaisen esimiehensä Jorma Ollilan Outokummun hallituksen puheenjohtajaksi ja syrjäyttänyt entisen Wärtsilän toimitusjohtaja Ole Johanssonin hallituksen puheenjohtajan paikalta. Samalla hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkiota oli korotettu roimasti.

Tällaiset huhupuheet ja spekulaatiot ovat kuitenkin yleisiä – onhan Solidium yhtiö, joka paimentaa kahdeksan miljardin euron osakeomistuksia keskeisissä suomalaisissa arvoyhtiöissä. Solidium on siis Suomessa melkoinen valtakeskittymä.

Perimmiltään kyse oli siitä, että Ala-Pietilän ja Järvisen suhteet Paateroon ja erityisesti Heliövaaraan eivät enää toimineet.

Solidiumissa tilanne kärjistyi pitkin kevättä.

Profiili

Paatero nousi ministeriksi viime vuonna

Kotkalaisen sosiaalidemokraatin Sirpa Paateron poliittinen tähti on ollut nousussa.

Paatero, 50, nousi eduskuntaan kesken vaalikauden vuonna 2006, kun imatralainen Sinikka Mönkäre siirtyi Arkadianmäeltä Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtajaksi. Ennen kansanedustajauraansa Paatero työskenteli ehkäisevän päihdetyön ohjaajana Kotkassa.

Ministeriksi Paatero nousi syyskuussa, kun vihreät jätti hallituksen. Hän sai vastuulleen Suomen kehitysyhteistyön ja valtion omistajaohjauksen. Valinnassa painoi Paateron pitkäaikainen työskentely eduskunnan talousvaliokunnassa, jolle kuuluvat juuri valtionomistusasiat.

Tämän kevään eduskuntavaaleissa Paatero oli demareiden ääniharava Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Paatero sai lähes 9 800 ääntä eli toiseksi eniten ääniä koko vaalipiirissä.

Helmikuun 26. päivänä Sirpa Paatero tiedotti asettaneensa Heliövaaran johtaman virkamiestyöryhmän arvioimaan Solidiumin kehittämistä. Selvitystyön määräaika oli huhtikuun loppu.

"Valtio-omistaja katsoo, että nyt on oikea aika arvioida huolellisesti järjestelyn toimivuutta ja mahdollisia muutostarpeita", Paatero totesi.

Heliövaaralla oli näin kaksoisrooli sekä Solidiumin hallituksen jäsenenä että sen tulevaisuutta pohtivan työryhmän puheenjohtajana.

Valtiontalouden tarkastusvirasto ilmoitti maaliskuun lopussa, että Heliövaara on jäävi eikä voi osallistua Solidiumin hallituksen kokouksiin työryhmätyön aikana.

Käytännössä Heliövaaralta jäi väliin vain Solidiumin hallituksen huhtikuun kokous.

Paatero lähetti maaliskuussa Solidiumin hallituksen jäsenille tiukkasävyisen kirjeen, jossa hallitusta kiellettiin tekemästä uusia strategisia linjauksia ennen työryhmän työn päättymistä.

Ala-Pietilän mukaan ennen Paateron kirjeen saapumista Solidiumin hallituksen jäsenille oli ehditty kuitenkin jakaa maaliskuun kokouksen esimateriaaleina vuotuista strategiatyötä koskevaa taustamateriaalia.

Taustamateriaalissa oli liitteinä vanhoja pohdintoja vuosilta 2011 ja 2013 siitä, miten Solidiumin omistuspohjaa voisi kehittää. Yksi näistä liitteiden teoreettisista vaihtoehdoista koski Solidiumin listaamista pörssiin.

Liitteessä mainittu viittaus pörssilistautumisesta saatettiin ministeri Paateron tietoon. Paateron tunteet kuumenivat, koska omistuspohjan pohtiminen ei ole hallituksen asia.

Ala-Pietilän mukaan pörssilistausta ei kuitenkaan millään tavalla käsitelty kokouksessa. Maininta oli vain kokousmateriaalien taustamateriaalin liitteen liitteenä. Myös Heliövaara osallistui kokoukseen, joten hän tiesi, ettei listautumista käsitelty.

Ylipäätään hallituksessa kaikki pitivät pörssilistausta järjettömänä ja vain teoreettisena vaihtoehtona.

Profiili

Solidiumin ainut toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja Kari Järvinen otti johtaakseen valtion pörssiomistuksia hoitavan Solidiumin alkuvuonna 2009 pian uuden yhtiön muodostamisen jälkeen.

"On vaikea keksiä, mikä voisi olla kiinnostavampi tehtävä Helsingissä juuri nyt", Järvinen sanoi tuolloin.

Ennen Solidiumia Järvinen, 52, työskenteli toistakymmentä vuotta investointipankki Mandatumissa. Mandatumin kautta Järvinen oli mukana useissa merkittävissä yritysjärjestelyissä Suomessa.

Hän oli investointipankin toimitusjohtaja kevääseen 2007 saakka. Järvinen jätti yhtiön, kun Sampo-pankin tytäryhtiö Mandatum myytiin Danske Bankille.

Perhekeskeinen Järvinen ehti viettää sapattivapaata pari vuotta, kunnes Solidiumin hallituksen silloinen puheenjohtaja Keijo Suila poimi hänet yhtiön toimitusjohtajaksi.

Huhtikuun kokouksessa samat historialliset liitteet olivat kuitenkin yhä kokousmateriaalina.

Koska hallitustyössä hallituksen puheenjohtaja päättää, mitä on esityslistalla ja mitä toimitusjohtaja tuo hallitukselle, ministeriössä tämä tulkittiin omistajan tahdon haastamisena.

Paatero lähetti toisen kirjeen, jossa hän kysyi, miten on mahdollista, että pörssilistaus on hallituksen kokouksen materiaaleissa.

Ala-Pietilä yritti eri tavoin vakuuttaa Paateroa siitä, että kyse on vain vanhasta taustamateriaalista ja liitteen liitteestä. Mitään strategisia päätöksiä tai ehdotusta pörssilistautumisesta ei hänen mukaan kokouksessa tehty. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut.

Ala-Pietilä soitti Heliövaaralle ja kysyi, miksi Heliövaara ei kertonut Paaterolle, että ministerin huoli pörssilistautumisesta on "täysin absurdi".

"Ei mun tarvitse vastata tuohon", Ala-Pietilä kertoo Heliövaaran vastanneen.

Viime viikon tiistaina kello kymmenen Pekka Ala-Pietilän puhelin soi. Eero Heliövaara kertoi rennon leppoisasti Paateron pitämästä yhtiökokouksesta, ja sanoi Ala-Pietilälle: "Sut on vapautettu tehtävistä."

Ala-Pietilän erottamisesta piti tiedottaa jo tiistaina, mutta pääministeri Alexander Stubb (kok) vaati asian tuomista hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsiteltäväksi. Kokoomuslaiset raivostuivat erottamisesta, koska Paatero ei ollut informoinut asiasta etukäteen toista päähallituspuoluetta.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli asian keskiviikkoaamuna myrskyisässä kokouksessaan. Kokoomuslaiset yrittivät perua erottamisen.

Jostain syystä Ala-Pietilän potkujen jälkeen uudeksi Solidiumin hallituksen väliaikaiseksi puheenjohtajaksi ei valittu hallituksen varapuheenjohtajaa Eija Ailasmaata vaan hallituksen jäsen Heikki Bergholm.

Heliövaara ja Bergholm ovat hyviä kavereita pitkältä ajalta.

Kauppalehden mukaan kaksikko nähtiin toissa viikonloppuna viettämässä vapaa-aikaa golfkentällä Milanon lähettyvillä.

Perjantaina Eija Ailasmaa tiedotti eroavansa Solidiumin hallituksesta. Hallituksen sihteeri, laamanni Pekka Merilampi erosi myös tehtävästään.

Jälkikäteen Ala-Pietilä kävi pitkän keskustelun Paateron kanssa ja kehuu kohtaamista hyväksi.

"Kunnioitan häntä ihmisenä. Hän toimii vakaumuksensa mukaisesti."

Heliövaaran toimintaa hän ei sen sijaan sulata.

"Se oli rakennettu asetelma. Virkamies rakensi huolenaiheen ja ongelman eikä oikaissut sitä", Ala-Pietilä sanoo.

Omistajaohjausta pohtivan työryhmän raportin pitäisi valmistua huhtikuun loppuun mennessä. Ennakkoarvioiden mukaan Eero Heliövaaran johtama työryhmä esittää yhtenä vaihtoehtona Heliövaaran nimittämistä Solidiumin hallituksen puheenjohtajaksi.

 

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa. Pekka Ala-Pietilä on Sanoman hallituksen jäsen. Eija Ailasmaa on entinen Sanoma Magazinesin toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat