Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain talouskasvu lähes seisahtui alkuvuonna

Osakkeet halpenivat, koska talous hyytyi ennakoitua pahemmin

Talous
 

Yhdysvaltojen kokonaistuotannon kasvuvauhti lähes pysähtyi alkuvuonna, ilmenee kauppaministeriön keskiviikkona julkaisemista ennakkotiedoista. Ankarat sääolot vähensivät yksityistä kulutusta, ja energiayhtiöt karsivat kulujaan halvan öljyn takia.

Kokonaistuotannon kasvuvauhti oli tammi–maaliskuussa 0,2 prosenttia. Uutistoimisto Reutersin kyselyssä ekonomistit ennustivat kasvuvauhdiksi prosenttia.

Ennakkoarvioita selvästi hitaamman talouskasvun takia osakkeet halpenivat. S&P 500 -osakeindeksi oli kello 21 Suomen aikaa heikentynyt 0,5 prosenttia. Edellisellä vuosineljänneksellä kasvuvauhti oli 2,2 prosenttia.

Talouden kasvuvauhdin ennakoitua suurempi hidastuminen ei todennäköisesti kerro Yhdysvaltojen talouden suorituskyvystä, koska hidastumiseen oli tilapäisiä syitä, kuten sääolot ja länsirannikon satamien lakko.

Talouskasvun hidastuminen voi merkitä sitä, että Yhdysvaltojen keskuspankki lykkää rahapolitiikan kiristämistä. Sijoittajat ja ekonomistit ovat ennustaneet, että keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan kesällä, mikä voisi hillitä osakkeiden kallistumista.

Kun korkotaso on poikkeuksellisen matala, sijoittajien pitää siirtää tuottotavoitteen vuoksi pääomiaan osakkeisiin. Keskuspankki asetti ohjauskoron nollaan pian sen jälkeen kun vuonna 2007 alkanut rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon.

Yhdysvalloilla on huomattava vaikutus koko maailmantalouteen. Keskuspankin ripeä elvytys on jouduttanut Yhdysvaltojen elpymistä vuoden 2009 taantumasta.

Dollarin vahvistuminen alkuvuonna hidastaa todennäköisesti jonkin verran talouskasvua. Reuters arvioi, että vahva dollari vähentää kokonaistuotantoa tänä vuonna 0,6 prosenttiyksikköä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ennusteen mukaan Yhdysvaltojen kokonaistuotanto kasvaa tänä vuonna 3,1 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat