Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankit: Talous näyttäisi piristyneen maalis–huhtikuussa

OP teki historiansa parhaan tuloksen. Nordea paransi omaa tulostaan sijoitustuotoilla.

Talous
 

OP-ryhmän johdon mukaan asuntolainojen kysyntä piristyi selvästi helmi–maaliskuussa verrattuna viime vuoden vastaaviin kuukausiin. Maaliskuussa uusia asuntolainoja myönnettiin noin 600 miljoonaa euroa eli lähes yhtä paljon kuin vuoden 2012 maaliskuussa.

"Helsingissä maaliskuu oli yksi historian parhaista kuukausista", sanoo pankkitoiminnan johtaja Jouko Pölönen.

Lainatiskin vilkastuminen näkyy myös asuntokaupoissa. OP-kiinteistökeskuksen välittämien asuntokauppojen määrä kasvoi maaliskuussa viime vuotta suuremmaksi. Vielä tammikuussa kauppojen määrä oli selvästi viime vuotta pienempi.

Samansuuntaista viestiä kertoi myös Nordea.

Suomen pankkitoimintaa vetävän Topi Mannerin mukaan asuntolainojen kysyntä on piristynyt jonkin verran mutta se voi olla vielä kausiluonteista.

"Pk-yritysten lainat ovat kasvaneet 22 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Rahoitusta haetaan sekä investointeja että käyttöpääomaa varten", Manner sanoi tulostiedotustilaisuudessa.

Yrityslainojen piristyminen on alueellista. Etelä- ja Länsi-Suomessa talouden vire näyttäisi parantuneen, muualla maassa ei.

Myös Nordean suuryrityksistä Suomessa vastaava Petteri Änkilä kertoo, että aivan viimeiset viikot ovat poikineet rahoituskyselyjä, kun alkuvuosi oli vielä hyvin hiljainen.

Pankkien viestiä tukee se, että Tilastokeskus kertoi keskiviikkona asuntojen kallistuneen maaliskuussa pääkaupunkiseudulla lähes neljä prosenttia. Pankinjohtajien mielestä yhden kuukauden luvuista ei kannata tehdä hintakehitystä koskevia johtopäätöksiä.

Suomen suurimmat pankkitoimijat julkistivat keskiviikkona tammi–maaliskuun tuloksensa. Suomen heikosta taloustilanteesta huolimatta OP-ryhmä teki jälleen historiansa parhaan neljännesvuosituloksen.

Osuuspankit onnistuivat jopa parantamaan peruspankkitoiminnan korkokatetta, vaikka joidenkin lainojen viitekorot ovat painuneet negatiivisiksi.

Pankkitoiminnan tulos ennen veroja kasvoi 21 prosenttia eli 192 miljoonaan euroon. Varainhoidon tulos kasvoi yli kolmanneksen, 93 miljoonaan euroon.

Pankkien tuottoisiin rahastoihin on virrannut rahaa, kun asiakkaat hakevat edes jonkinlaista tuottoa sijoituksilleen. Yhteensä tulos ennen veroja kasvoi 320 miljoonaan euroon eli 24 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Kaikissa Pohjoismaissa toimivan Nordea-jätin korkokate sen sijaan supistui.

Peruspankkitoiminnan kannattavuus on vaikeuksissa erityisesti Ruotsissa ja Tanskassa, jossa keskuspankin ohjauskorot ovat jo pakkasen puolella.

Nordean tuloksen pelasti sijoitustoiminta. Tuloksessa käypään arvoon arvostettavat erät eli sijoitukset kasvoivat 57 prosenttia viime vuodesta. Nordean varatoimitusjohtajan Casper von Koskullin mukaan kyse ei ole siitä, että pankki olisi ehdoin tahdoin ottanut omaa sijoitusriskiä.

Alkuvuosi oli levoton muun muassa valuuttamarkkinoilla, kun Sveitsi purki valuuttakurssinsa kytkyn euroon. Levottomuutta lisäsivät myös Euroopan keskuspankin elvytystoimet.

"Olemme joutuneet ottamaan omaa riskiä, kun olemme tukeneet tässä tilanteessa asiakkaiden liiketoimintaa. Jossain vaiheessa olimme esimerkiksi Pohjoismaissa ainut pankki, joka antoi Sveitsin frangille hinnan", von Koskull sanoo.

Koko Nordean liikevoitto oli tammi–maaliskuussa 1,4 miljardia euroa.

Suomessa Nordean tulos parani selvästi palkkiotuottojen kasvun ja henkilöstön vähenemisen vuoksi. Liikevoitto kasvoi kymmenen prosenttia, 266 miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat