Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkkä nettipankki ei enää riitä – professorin mukaan pankkien pitää ottaa palveleminen tosissaan

Talous
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Pankkien verkkopalvelut ovat kehittyneet vuosien varrella tuntuvasti. Professori Pekka Puustisen mukaan tämä on digitalisaatiossa silti vasta alkua.
Pankkien verkkopalvelut ovat kehittyneet vuosien varrella tuntuvasti. Professori Pekka Puustisen mukaan tämä on digitalisaatiossa silti vasta alkua. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Digitalisaatio on käsitetty väärin, jos ajatellaan, että ilmiö vain korvaa nykyisiä palveluja ja vie fyysisiä työpaikkoja.

Esimerkiksi pankkipalvelujen siirtyminen verkkopankkiin on toki digitalisaatiota mutta vasta sen alkua. Myös vahinkoilmoituksen tekeminen vakuutusyhtiölle on helpompaa internetissä, mutta kyse on silti samasta vahinkoilmoituksesta.

Todellinen mullistus tapahtuu, kun digitalisaatio luo kuluttajien arkeen kokonaan uusia palveluita ja uusia mekanismeja. Näin sanoo finanssialan palveluihin perehtynyt kauppatieteiden tohtori Pekka Puustinen. Hän toimii tämän kevään ajan vierailevana professorina Sveitsissä St. Gallenin yliopistossa.

Sirpa Räihä HS
Pekka Puustinen uskoo, että asiakkaalta saatavaa tietoa voisi käyttää yrityksen ja asiakkaan hyväksi nykyistä paremmin.
Pekka Puustinen uskoo, että asiakkaalta saatavaa tietoa voisi käyttää yrityksen ja asiakkaan hyväksi nykyistä paremmin.

Mitä uudet palvelut voisivat olla? Vain mielikuvitus on rajana.

Esimerkiksi vakuutusyhtiö Ifillä on jo käytössään matkapuhelinsovellus, jolla asiakas voi nappia painamalla tilata auton hinauksen suoraan hinausyhtiöltä. Yhtiö saa tietoonsa auton sijainnin, ja vakuutusyhtiö hoitaa laskun.

Puustisen mukaan tällaisia palveluita on luotu vielä liian vähän.

"Asiakkaan jakamaa tietoa voitaisiin käyttää sekä yritystä että asiakasta hyödyttävällä tavalla. Esimerkiksi terveystietoja voitaisiin käyttää terveysongelmien ennaltaehkäisyyn. Digitaalisuus mahdollistaa asiakkaan tuntemisen paljon nykyistä paremmin", Puustinen sanoo.

"Todellinen digitalisaation haaste tulee pankeille ja vakuutusyhtiöille siitä, että muut toimialat voivat liukua nykyään helposti niiden aloille. Vähittäiskauppa tai Google ja Apple kehittävät koko ajan palveluja, jotka toimivat paremmin kuin pankkien tarjoamat palvelut."

Finanssialalle putkahtelee koko ajan uusia yrittäjiä. Suomalainen startup-yhtiö Holvi haki itselleen pankkitoimiluvan ja tarjoaa nyt pienille yrityksille, järjestöille tai tapahtumille tili-, maksu- ja taloushallinnon palvelut edullisesti.

Paikallisosuuspankeilla on vain netissä toimiva vakuutusyhtiö Suomen vahinkovakuutus. Se yrittää haastaa perinteiset toimijat digitaalisella mallilla. Aika näyttää, riittävätkö yhtiön rahkeet.

Puhelinoperaattorit ovat tulleet mukaan maksukilpailuun omilla mobiililompakoillaan ja lähimaksukorteillaan. S-ryhmällä on oma pankki, joka on saanut vankan asiakaskunnan toimimalla yhdessä kaupparyhmän etukortin kanssa.

Apple on kehittänyt omaa mobiilimaksujärjestelmäänsä. Toistaiseksi se toimii pankkien liikkeeseen laskemien luottokorttien välityksellä, mutta Puustisen mielestä ei ole lainkaan itsestään selvää, että näin olisi aina. Miksei Apple voisi ryhtyä itse pankiksi ja kerätä asiakkaiden talletuksetkin itselleen?

Kuka

Pekka Puustinen

 Vierailevana professorina St. Gallenin yliopistossa (HSG) Sveitsissä kesään asti.

 Väitteli tohtoriksi vuonna 2012 Tampereen yliopistossa yksityissijoittajien kokemasta arvosta.

 Yliopistonlehtori Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa.

 Varainhoitoyhtiö Helsinki Capital Partnersin osakas.

 Kirjoittanut Vaihdantavallankumous-nimisen kirjan finanssipalvelujen murroksesta sekä lukuisia artikkeleita.

Pankeilla on toki yritystä. Esimerkiksi OP-ryhmä on luonut Pivo-palvelun, jolla voi seurata omaa rahankäyttöä. Android-puhelimilla puhelinta voi käyttää Pivon avulla myös luottokorttina.

Puustisen mukaan ainakin osassa pankeista on kuitenkin keskitytty laskemaan mobiiliasiakkaiden määrää sen sijaan että mietittäisiin, mitä lisäarvoa mobiilipalveluilla voidaan tuoda. Alalla ei ole totuttu ajattelemaan kuluttajan tarpeita.

"Yhdysvalloissa Starbucks-kahvilaketjulla on sovellus, joka tunnistaa sinut, kun astut kahvilaan sisään. Kun pääset tiskille, siellä odottaa vakiokahvisi valmiina ja maksu hoituu suoralaskutuksella. Sama palvelu on tulossa McDonald'siin", Puustinen kertoo.

Finanssialalla olisi kuitenkin mahdollisuus ottaa kenttä haltuunsa. Kuluttajankaan kannalta ei ole ihanteellista, että erillisiä palveluja versoo joka suunnasta.

"Voisi olla yksi sovellus, joka toimisi kaikissa."

Finanssialalla on Suomessa paljon vahvuuksia, joiden varaan voi rakentaa.

"Meillä oli ensimmäinen verkkopankki ja ensimmäisiä verkkokauppoja. Meillä on erittäin hyvä teknologiaosaaminen, ja pankit ovat hyvässä kunnossa. Aina sanotaan, että Suomi on pääomaköyhä maa, mutta meillä on luottamuspääomaa enemmän kuin melkein kenelläkään muulla", Puustinen sanoo.

Kukaan ei varmasti enää lähde Eurooppaan perustamaan pankkikonttoreita, mutta digitalisaatio tekee palvelujen levittämisen mahdolliseksi ilman suuria investointeja.

Ensin pitää kuitenkin keksiä niitä palveluita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat