Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättityömaa pyörii nakeilla ja munkeilla

Nesteen jalostustuotanto Porvoossa on seisahtuneena pari kuukautta

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Nesteen suurseisokin aikana jalostamolla työskentelee noin 6 000 ihmistä. Porttien sisäpuolella on samaan aikaan tuhansia ihmisiä.
Nesteen suurseisokin aikana jalostamolla työskentelee noin 6 000 ihmistä. Porttien sisäpuolella on samaan aikaan tuhansia ihmisiä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Pyöröovet klonksahtelevat, jonoa kertyy. Ihmisiä kulkee työmaaportista sisään ja ulos. Vettä tulee kaatamalla.

Jos rakennustyömaat eivät saa kuukauteen parakkeja, syy löytyy täältä. Nesteen jalostamon suurseisokki Porvoossa on varmasti Suomen suurin työmaa.

Kuukausi puhdistusta, huoltoa, asentamista, mittaamista, testaamista. 40 nosturia. Kaikki parakit, jotka Suomesta sai irti. 5 000 huollettavaa laitetta.

Ei ihme, että työmaaportilla on jonoa, sillä alle neliökilometrin kokoisella alueella työskentelee yhtä aikaa parhaimmillaan 4 000 henkeä. Sama kuin jos Sallan kaikki asukkaat olisi aidattu Etu-Töölöä pienemmälle alueelle.

Nesteellä on suurseisokki viiden vuoden välein, mutta nyt käynnissä oleva seisokki on jättiläismäinen Nesteenkin mittapuulla. Kuukaudessa tehdään noin 1,3 miljoonaa työtuntia, kun edellisestä seisokista selvittiin miljoonalla työtunnilla.

Vertailun vuoksi: tavallinen huoltoseisokki vie 4 000–5 000 työtuntia.

Kuvaavaa on, että Nesteen käyttämä konsulttiyhtiö joutui piirtämään seisokkiasteikkoonsa uuden kategorian, megaseisokkien nelosluokan, kun aikaisempi asteikko päättyi kolmoseen.

Porvoossa on ihmisiä Etelä-Afrikasta Romaniaan, Mosambikista Itävaltaan, kaikkiaan 1 200 ihmistä 24 maasta. Eniten on saksalaisia, noin 300.

"Suomesta ei löydy tarpeeksi porukkaa, ei etenkään erikoisosaajia", sanoo projektista vastaava Antti Nissinen. Erikoistuneet seisokkityöntekijät kiertävät Euroopassa jalostamolta toiselle huoltotöiden mukana.

Vesi pärskyy ja lentää keskellä jalostusaluetta, kun hollantilaiset vahvistettuna mosambikilaisella pesevät lämmönvaihtimien tuubisarjaa. Vedenpaine ja kohina ovat niin valtavia, että kuulosuojaimet on painettava korviin.

Huoltotöiden ajaksi prosessilaitos on tyhjennetty. Putkien ja linjastojen seassa seisoo nostureita, jotka poistavat kuluneita ja likaisia osia. Tilalle nostetaan uusia tai puhdistettuja osia.

Pari miestä kiinnittää tuubisarjan nosturiin, yksi nostaa, ja neljäs on näyttämässä laskemismerkkejä. Keskieurooppalaisille on yritetty opettaa suomalaisten näyttömerkit, mutta radiopuhelimiin puhutaan englantia.

Jo seisokin muonittaminen on valtava operaatio. Työntekijöille on rakennettu kaksi isoa telttaruokalaa. Koska kaikki eivät osaa englantia, tekstin sijasta ruoat on merkitty kuvilla, jos joku haluaa välttää vaikkapa porsasta. Moskeijaa ei ole, mutta ensi viikolla saapuvia bahrainilaisia varten varataan rukoustila.

Kaikki Porvoon ympäristön majoitukset ovat tupaten täynnä, aina Helsinki-Vantaalta Loviisaan asti.

Työt kestävät noin kuukauden, mutta kahden viikon alasajo ja kahden viikon ylösajo tarkoittavat, että Neste menettää noin kahdeksan viikon tuotannon. Siihen on varauduttu varastoimalla polttoaineita. Rekat ja tankkerit käyvät siis edelleen hakemassa tuotteita jalostamolta.

Tuotannon pitäisi olla taas täydessä käynnissä ennen juhannusta.

Seisokkityöt maksavat noin sata miljoonaa euroa. Lisäksi Neste ennakoi liiketuloksestaan haihtuvan toiset sata miljoonaa euroa tuotantokatkoksen takia.

Piia Elonen HS
Porvoo

Sirpa Räihä HS
Raakaöljyn tislauskolonnin yläpää on jo uusittu, ja suojauspellit hohtavat hyvässä maalissa. Alaosa taas näyttää vielä kuluneemmalta.
Raakaöljyn tislauskolonnin yläpää on jo uusittu, ja suojauspellit hohtavat hyvässä maalissa. Alaosa taas näyttää vielä kuluneemmalta.
Sirpa Räihä HS
Koska kaikki eivät osaa englantia, ruoat on merkitty kuvin. Ajoneuvonosturin kuljettaja Antti Pasanen (oik.) ja tšekkiläinen Ladislav Jarabica ottavat lihapullia.
Koska kaikki eivät osaa englantia, ruoat on merkitty kuvin. Ajoneuvonosturin kuljettaja Antti Pasanen (oik.) ja tšekkiläinen Ladislav Jarabica ottavat lihapullia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat