Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia pesi Ericssonin kannattavuudessa

Nokia eroaa Ericssonista keskittymällä langattomiin verkkoihin ja teleoperaattoripalveluihin

Talous
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Nokia on edelleen Ericssonia kannattavampi, kun liikevoitto suhteutetaan liikevaihtoon.
Nokia on edelleen Ericssonia kannattavampi, kun liikevoitto suhteutetaan liikevaihtoon. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Kahden suuren verkkolaitteita valmistavan yhtiön kilpailuasetelma ei juuri muuttunut alkuvuonna.

Nokia oli yhä Ericssonia kannattavampi, kun liikevoitto suhteutetaan liikevaihtoon. Alkuvuonna molempia yhtiöitä vaivasi sama ongelma: verkkolaitteissa kannattavuus heikkeni selvästi.

Liikevaihdolla mitattuna Ericsson on yhä Nokiaa 80 prosenttia suurempi, kun taas liikevoitossa yhtiöt ovat liki tasoissa. Se kertoo siitä, että Ericssonin koneisto ei toimi yhtä tehokkaasti kuin Nokian.

Merkittävä ero yhtiöiden välillä on se, että Nokia on keskittynyt voimakkaasti langattoman verkon laitteisiin ja teleoperaattoreille myytäviin palveluihin.

Ericssonin tuotevalikoima verkkolaitteissa ja erilaisissa palveluissa on laajempi, minkä takia sen asiakaskunta on suurempi. Verkkolaitteissa ja -palveluissa sopimukset teleoperaattoreiden kanssa ovat yleensä hyvin pitkiä.

Usein teleoperaattorit myös uusivat sopimuksiaan vanhojen kumppaniensa kanssa, mikä antaa Ericssonille kilpailuetua Nokiaan verrattuna. Ericsson on noin 40 prosentin markkinaosuudellaan maailman suurin verkkolaiteyhtiö.

Molemmilla yhtiöllä on myös huomattavat patenttisalkut, jotka tuottavat niille tasaisesti tuloja. Tosin Ericssonilla on patenttien käyttökorvauksista riita tietokoneita ja puhelimia valmistavan Applen kanssa.

Riita on sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Researchin mukaan haitannut Ericssonin kannattavuuden kehittymistä.

Vuoden kuluessa Ericssonin osake on vahvistunut Tukholman pörssissä 14 prosenttia ja Nokian osake Helsingin pörssissä 15 prosenttia. Molempien yhtiöiden osakkeet halpenivat voimakkaasti alkuvuoden huonojen osavuosikatsausten seurauksena. Sekä Ericsson että Nokia uskovat, että niiden kannattavuus paranee kuluvan vuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat