Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia panee toivonsa Kiinaan

Sijoittajat pettyivät pahasti alkuvuoden tulokseen. Yhtiön osake halpeni lähes 11 prosenttia.

Talous
 
Gustau Nacarino Reuters
Timo Ihamuotila kävi maaliskuussa Barcelonassa mobiilimessuilla.
Timo Ihamuotila kävi maaliskuussa Barcelonassa mobiilimessuilla. Kuva: Gustau Nacarino Reuters

Verkkolaitteita valmistava Nokia uskoo, että investoinnit Kiinaan parantavat ajan mittaan yhtiön kannattavuutta.

Alkuvuonna yhtiön kannattavuus oli selvästi sijoittajien ennakko-odotuksia heikompi, vaikka liikevaihto kasvoi ennakoitua enemmän. Heikko tuloskehitys tarkoittaa, että Nokian verraten vakaa kannattavuuden paraneminen puhelinliiketoiminnan myynnin jälkeen katkesi – ainakin toistaiseksi.

"Kokonaisuutena olemme tyytyväisiä tulokseen, koska liikevaihto kasvoi selvästi. Siitä huolimatta emme ole tyytyväisiä verkkoliiketoiminnan kehitykseen", sanoo talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila.

Sijoittajia vakuuttelut eivät tyydyttäneet. Nokian osakkeen arvo heikkeni torstaina Helsingin pörssissä lähes 11 prosenttia. Se kertoo suuresta pettymyksestä alkuvuoden tuloskehitykseen.

Tammi–maaliskuussa verkkoliiketoiminnan liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä romahti viime vuoden samasta ajankohdasta 61 prosenttia 85 miljoonaan euroon.

"Verkkoliiketoiminnan tulosta heikensivät ohjelmistotuotteiden myynnin väheneminen ja se, että olemme sijoittaneet pitkän aikavälin kauppoihin Kiinassa. Niissä on järkevää olla mukana, ja ne myös vahvistavat kannattavuutta tulevaisuudessa. Viime vuoden alussa ohjelmistotuotteiden myynti oli poikkeuksellisen suurta."

Sijoitustutkimusyhtiö Bernstein Research arvioi perjantaina lähettämässään katsauksessa, että Nokian verkkoliiketoiminnan vaikeudet ovat todennäköisesti tilapäisiä.

Ohjelmistotuotteissa katteet ovat selvästi paremmat kuin verkkolaitteissa.

Yli 1,3 miljardin asukkaan Kiina on tärkeimpiä verkkolaitteiden markkina-alueita, mutta kilpailu on siellä ankaraa. Nokia arvioi, että se on Kiinassa suurin ulkomainen verkkolaitteiden valmistaja.

Tammi–maaliskuussa Nokian verkkoyksikön liikevaihto Kiinassa oli 363 miljoonaa euroa, 31 prosenttia enemmän kuin viime vuoden alussa.

Ilman teknologiayksikön merkittävää tulosparannusta Nokia alkuvuoden liikevoitto olisi romahtanut.

Teknologiayksikön liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä yli kaksinkertaistui 193 miljoonaa euroon. Viime vuoden alussa liikevoitto oli 86 miljoonaa euroa.

Yksikön liikevoitto perustuu hyvin laajasti tuloihin, jotka saadaan patentoiduista keksinnöistä. Liikevoiton voimakas kasvu saattoi herättää epäilyjä siitä, että Nokia olisi tieten tahtoen halunnut näyttää alkuvuoden tuloksessa runsaita patenttituloja.

"Meillä on erittäin arvokas aineettomien omaisuuksien salkku, jota asiakkaamme hyödyntävät. Teknologiayksikön tulosparannuksesta kaksi kolmasosaa oli kertaluonteisia suorituksia. Emme ole tehneet mitään muutoksia kirjauskäytäntöihin emmekä siihen, miten aineettomia oikeuksia käsitellään tuloksessa", Ihamuotila sanoo.

Liikesalaisuuksiin vedoten Ihamuotila ei kerro sen tarkemmin, mistä tavanomaista suuremmat suoritukset tulivat.

Sanomalehti Financial Times kertoi torstaina, että sijoitusyhtiö Odey Asset Management pitää Nokian ostotarjousta ranskalaisesta kilpailijastaan Alcatel-Lucentista hyväksymiskelvottomana.

Runsaat viisi prosenttia Alcatel-Lucentista osakkeista omistavan sijoitusyhtiön mielestä Nokian tarjoama hinta on liian halpa. Osakevaihdolla tehtävässä kaupassa Alcatel-Lucentin arvo on 15,6 miljardia euroa.

"Kauppa tehdään pitkän ajan tavoitteiden takia. Korostan, että molempien yhtiöiden hallitukset ovat puoltaneet sitä, koska se on molemmille yhtiöille strategisesti järkevää."

Ihamuotila ei halua kommentoida sitä, missä määrin Nokia on varautunut lunastamaan Alcatel-Lucentin osakkeita käteisellä.

Lunastus tulee ajankohtaiseksi, jos kaikki Alcatel-Lucentin osakkaat eivät suostu vaihtamaan osakkeitaan Nokian osakkeiksi.

Nokia ajoitti osakevaihtotarjouksen hyvin, sillä kaksi viikko sitten yhtiön osake oli kalleimmalla tasollaan vuoteen. Nokia tarjoaa 0,55 uutta osaketta jokaisesta Alcatel-Lucentin osakkeesta.

Alcatel-Lucentin osakkeenomistajat omistaisivat 33,5 prosenttia Nokian osakkeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat