Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonto pakottaa raaka-aineiden tuottajia läpinäkyviksi

Talous
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Kuivuudesta kärsiville alueille toimitetaan ruoka-apupaketteja. Maissi on kärventynyt halkeileville pelloille karahkoiksi. Asukkaille opetetaan, miten pärjätä mahdollisimman vähällä vedellä.

Poikkeuksellinen kuivuus jatkuu Kaliforniassa jo neljättä vuotta. Osavaltio on yksi maailman suurista maatalousalueista, joten kuivuus heijastuu myös raaka-ainemarkkinoille.

Kalifornian 6,5 miljardin dollarin arvoinen mantelituotanto on juuri nyt ajankohtaisin esimerkki siitä, miten luonto pakottaa raaka-aineiden tuottajia ja sijoittajia huomioimaan kestävän kehityksen ja läpinäkyvyyden aiempaa paremmin.

Maailmanlaajuisen mantelibuumin takia mantelit ovat jo Kalifornian toiseksi suurin maataloustuote maidon jälkeen. Niiden tuotanto vaatii paljon vettä, minkä takia mantelien ja ihmisten oikeus veteen on asetettu vastakkain vesipolitiikasta käytävässä keskustelussa.

Tästä taas on seurannut mantelituotannon läpivalaisu, mistä puolestaan seuraa, että rahoistaan tarkat sijoittajatkin alkavat kiinnittää huomiota tuotanto-oloihin.

Samaa kuviota käydään läpi monissa muissakin tuotteissa, ilmeisimmin kaivosalalla. Sijoittajat ovat alkaneet kiinnittää aiempaa enemmän huomiota kaivosten ympäristö- ja poliittisiin vaikutuksiin. On yhä enemmän sijoittajia, jotka jättävät metallijohdannaisen ostamisen väliin, jos taustalla häilyy esimerkiksi sota tai ympäristötuho.

Näitä niin sanottuja konfliktimineraaleja käytetään useissa kuluttajatuotteissa. Ihmisoikeuksien, työolojen ja ympäristön kannalta katsottuna tilanne on kaukana ideaalista, mutta viime vuosina on tapahtunut huomattava muutos.

Toisaalta samaan aikaan maatalous- ja muiden raaka-ainejohdannaisten kysyntä kasvaa, kun kehittyvien talouksien elintaso nousee. Tästä sijoittaja voi päätellä raaka-aineiden hintojen nousevan.

Kasvualoiksi voi päätellä myös kestävän kehityksen trendistä viriävät uutuudet eli esimerkiksi vähällä vedellä ja muilla luonnon resursseilla pärjäävät kasvit ja eläimet, kuten proteiinipitoisista hyönteisistä jalostettavan ruoan. Ruokateknologia on jo suosittu startup-sijoittamisen kohde, joten kohta se löytää tiensä pörsseihinkin.

Siinä missä 1990-luvulla kestävä kehitys oli sijoittajalle merkki tavallista pienemmästä tuotosta, siitä saattaa hyvinkin pian tulla tavallista suuremman lisäarvon tuottaja.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat