Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneesta on tullut Suomen ainoa suuri kasvuyhtiö – suuryrityksiä vaivaa kasvun puute

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kone Oy:n pääkonttori Helsingissä.
Kone Oy:n pääkonttori Helsingissä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suurten suomalaisten yritysten näivettyminen jatkui alkuvuonna. Tilastokeskus kertoi torstaina, että suurten yritysten liikevaihto pieneni tammi–maaliskuussa lähes kolme prosenttia.

Tilaston kuvaamat yritykset muodostavat yli kaksi kolmannesta Suomessa toimivien yritysten liikevaihdosta ja työllistävät runsaat 40 prosenttia kaikkien yritysten henkilöstöstä.

"Tässä on kysymys perusongelmasta, joka Suomen taloutta vaivaa: talouskasvun puutteesta", sanoo finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Yritysten ja kansantalouden supistuminen ovat vahvasti toisistaan riippuvaisia eli toisen supistuminen pienentää toista.

Kasvun puute on vaivannut Suomen yrityksiä vuoden 2012 puolivälistä asti. Samaan aikaan yhtiöiden arvostus pörssissä on kasvanut nopeasti. Syy molempiin on yritysten kova kulukuuri ja tehostustalkoot.

"Yritykset laittavat talouttaan kuntoon, ja monessa tapauksessa taseet ovat hyvässä kunnossa. Mutta tulosten kuntoon laittaminen perustuu tehostamistoimiin ja säästöihin, kun kasvua ei ole", Heiskanen sanoo.

Yritysten heikoista kasvusuunnitelmista ja -näkymistä kertoo yritysten voitonjako. Jos yhtiö ei näe hyviä mahdollisuuksia sijoittaa voittojaan kasvun rahoittamiseen, se jakaa voittoja ulos omistajien taskuun.

"Suomalaisten pörssiyhtiöiden voitonjakosuhteet ovat kasvaneet, eli tuloksista jaetaan takavuosia suurempi osuus osakkeenomistajille", sanoo Nordean osakestrategi Eero Färkkilä.

Tilastokeskuksen lukujen kanssa kertoo samaa tarinaa myös HS:n selvitys, jossa tarkasteltiin suurten suomalaisten pörssiyritysten liikevaihdon ja arvostuksen kehitystä vuosina 2012–2014. Mukaan valikoiduista 21 yhtiöstä vain kuuden liikevaihto kasvoi mutta neljäntoista arvo kohosi pörssissä.

Suomen ainoaksi suureksi kasvuyhtiöksi paljastui hissejä ja liukuportaita valmistava Kone. Myös Outokumpu kasvatti liikevaihtoaan runsaasti saksalaisen ThyssenKruppiin kanssa tekemällään yrityskaupalla.

Suomalaisten suuryritysten supistumista ei voi panna pelkästään Suomen talouden heikkouden piikkiin. Moni yritys saa myyntitulonsa ulkomailta.

Osin suomalaisten suuryritysten ongelma näyttää olevan se, että ne toimivat auringonlaskun aloilla – tai ainakin syrjässä voimakkaimmin kasvavilta aloilta.

"Monilla suomalaisten yritysten toimialoilla kasvu on ollut verkkaista myös, jos ajattelee maailmankaupan kasvua", Heiskanen sanoo.

Vertailumaissa on samaan tapaan hitaasti kasvavia tai supistuvia yhtiöitä mutta myös paljon esimerkkejä kasvavista suuryrityksistä. Vuosina 2012–2014 ruotsalainen muotitalo H&M kasvoi 26 prosenttia, tanskalainen lääkejätti Novo Nordisk 14 prosenttia ja saksalainen autonvalmistaja Daimler 14 prosenttia.

Aivan viime aikoina suomalaisyritysten myynnissä on nähty myös merkkejä paremmasta. Maaliskuussa yritysten liikevaihto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan hieman, vaikka se ei riittänyt kääntämään ensimmäisen vuosineljänneksen tilastoa plussalle heikon alkuvuoden jälkeen.

Samanlaisia toivonkipinöitä on nähty käynnissä olevalla yritysten tuloskaudella, kun monet yritykset ovat kertoneet liikevaihdon kasvusta.

"Kotimainen tuloskausi on jäämässä odotuksia heikommaksi, mutta liikevaihtojen osalta positiivisia yllätyksiä on saatu pettymyksiä enemmän", Färkkilä sanoo.

Tukea Suomen vientiyritykset ovat saaneet euron heikkenemisestä. Se parantaa euromääräistä liikevaihtoa niissä tuotteissa ja palveluissa, jotka myydään euroalueen ulkopuolelle.

Toisaalta liikevaihtojen kasvu ei liity ainoastaan valuuttakurssien liikkeisiin vaan mukana on aitoa myynnin elpymistä. Hyvä merkki on euroalueen talouden kasvu, jota öljyn halpuus ja euron heikkeneminen ovat kiihdyttäneet viime aikoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat