Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puoli Suomea jää ilman miljoonaosinkoja – katso oman asuinalueesi osingot

Eniten tuloja virtaa Helsingin keskustaan ja Munkkiniemeen

Talous
 
Sami Kero / HS
Helsingin keskustaa etelästä pohjoiseen katsottuna.
Helsingin keskustaa etelästä pohjoiseen katsottuna. Kuva: Sami Kero / HS

Osinko-Suomi jakaantuu selvästi kahteen osaan, kun pörssiyhtiöt jakavat tuottojaan kotitalouksille tänäkin keväänä.

Helsingin Sanomien tekemän tuoreen selvityksen mukaan yhdenkään postinumeroalueen asukkaat Oulun pohjoispuolella eivät saa miljoona euroa ylittäviä osinkoja Helsingin pörssin yhtiöistä.

Osinkotulot keskittyvät vahvasti suuriin kaupunkeihin, Etelä-Suomeen ja etenkin Etelä-Helsinkiin. Kymmenen eniten osinkoja saavan alueen joukossa on peräti seitsemän Helsingin postinumeroaluetta. Kärjessä ovat Kamppi, Munkkiniemi, Kaartinkaupunki, Ullanlinna ja Kaivopuisto.

Muita miljonäärialueita ovat Rauman keskusta ja kaksi aluetta Espoossa: Kilon ympäristö ja Westend.

Suomessa on yhteensä 88 postinumeroaluetta, joilla asuville yksityishenkilöille on tulossa kevään aikana yli miljoonan euron osinkotulot. Alueista 33 sijaitsee Helsingissä. Pääkaupungin ylivalta osinkopotista on vielä suurempi, kun katsotaan osinkoeurojen määrää.

Helsinkiläisten kotitalouksien saamien osinkotulojen yhteenlaskettu määrä on 339 miljoonaa euroa. Se on yli puolet koko miljonäärilistan 543 miljoonan euron osinkotuloista.

Helsingin Sanomat selvitti osinkojen alueellista jakaantumista niin, että Helsingin pörssin osakkeita omistavat kotitaloudet ja kotitalouksien omistamat holdingyhtiöt sijoitettiin Suomen kartalle postinumeroittain.

Holdingyhtiöissä ei ole otettu mukaan Koneen suuromistajan Antti Herlinin ja Koneen säätiön omaisuudenhoitoyhtiötä Holding Manutasta, joka saa yli sadan miljoonan euron osinkotulot.

Postinumero pääsi mukaan vertailuun ja kartalle, jos sen alueella asuvat saavat tänä keväänä yhteensä yli miljoonan euron osingot.

Anni Koponen
Jorma J. Takanen
Jorma J. Takanen

Helsingin jälkeen toiseksi eniten miljoonan euron osinkotulot ylittäviä postinumeroalueita on Espoossa. Viidelletoista espoolaiselle postinumeroalueelle on luvassa yhteensä 66 miljoonan euron osinkotulot.

Miljoonan euron alueita ovat esimerkiksi Nuottaniemen ja Nöykkiön seudut sekä Haukilahti ja Tapiola.

Helsingin ja Espoon lisäksi runsaasti osinkotuloja saavia asuinalueita on Tampereella ja Turussa. Tampereella oli kuusi ja Turussa neljä yli miljoonan euron postinumeroaluetta.

Useampi kuin yksi miljonäärialue on Tammisaaressa, Hyvinkäällä, Raumalla, Ahvenanmaalla, Iisalmessa ja Oulussa.

Yksittäiset suuromistajat tai vauraat suvut nostavat omilla osinkotuloillaan listalle pienempiä paikkakuntia.

Esimerkiksi vähän yli 5 000 asukkaan Sieviin Pohjois-Pohjanmaalle on menossa lähes kymmenen miljoonan euron osingot. Kunnassa toimii Jorma J. Takasen suvun sijoitusyhtiö Sievi Capital.

Mika Ranta HS
Jari Paasikivi
Jari Paasikivi

Rauma kiilaa kärkisijoille osinkomiljoonien listauksessa lähes yksinomaan yhden omaisuudenhoitoyhtiön eli Jari Paasikiven ja muun suvun omistaman Oras Investin takia. Yhtiö omistaa muun muassa hana- ja suihkutuotteita valmistavan Oraksen sekä merkittävät osuudet muun muassa Kemirasta ja Tikkurilasta.

Oras Investin toimipaikan osoitteen lisäksi Raumalta nousee listalle myös toinen alue, jonne menee suuria osinkotuloja Paasikiville suorista osakeomistuksista.

Vesa-Matti Väärä
Hanna Nurminen
Hanna Nurminen

Varsinais-Suomen Merimaskuun menevistä noin kolmen miljoonan euron osinkotuloista riittäisi 1 500 euroa jokaiselle alueen asukkaalle. Osingoista leijonanosa menee kuitenkin hissiyhtiö Koneen perijäsuvun edustajalle Hanna Nurmiselle.

Yhteensä Helsingin pörssin yhtiöt maksavat tänä keväänä yli kymmenen miljardin euron osingot. 

 


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat