Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uuden direktiivin pitäisi helpottaa ulkomaalaisia saamaan pankkitunnukset

Pankkitiliä tarvitaan niin töiden tekoon kuin ja tunnistukseen

Talous
 

EU:ssa viime syksynä hyväksytyn perusmaksutilidirektiivin mukaan maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille pitää tarjota peruspankkipalvelut ja esimerkiksi pankkitunnukset. Tosin sillä edellytyksellä, että henkilö pystyy todistamaan henkilöllisyytensä. Direktiivi pitää saattaa Suomessakin voimaan kahden vuoden kuluessa eli viimeistään ensi vuonna.

Pankkitili on käyntikortti suomalaiseen yhteiskuntaan. Työnteko ei onnistu ilman tiliä, koska palkka pitää lain mukaan maksaa pankkiin. Viranomaisten sähköisissä palveluissa tunnistautuminen käy yleensä pankkitunnuksilla. Tunnusten saaminen on helpottumassa.

Netin keskustelupalstoilla maahanmuuttajat kertovat usein kokemuksistaan, joiden mukaan tilin avaaminen ei ole onnistunut tai ainakaan pankkitunnuksia ei ole myönnetty.

Henkilöllisyyden aukoton todistaminen on se kynnys, johon pankkipalveluiden saaminen usein pysähtyy. Kaikilla Suomessa asuvilla ei ole oman kotimaansa passia tai muutakaan luotettavaa henkilöllisyystodistusta. Pankki ei voi avata tiliä, jos se ei ole varma asiakkaan henkilöllisyydestä. Lisäksi tarvitaan oleskelulupa eli kuka tahansa maassa piipahtava ei tiliä saa.

Sisäministeriössä on selvitetty, miten ihmiset joilla ei ole luotettavaa henkilöllisyystodistusta omasta maastaan voisivat saada virallisen henkilöllisyyden.

Esimerkiksi turvapaikanhakijoilla ei välttämättä ole keinoja selvittää henkilöllisyyttään vanhan kotimaansa viranomaisten todistuksilla tai muilla keinoin.

Pankeilla on myös velvollisuus ottaa selvää, mistä tilille laitettavat tai sinne tulevat rahat ovat peräisin. Pankit kysyvätkin asiakkailtaan mitä ihmeellisimpiä kysymyksiä alkaen omasta ja sukulaisten poliittisesta aktiivisuudesta.

Esimerkiksi Nordeassa kysytään tarkkaan etukäteen, minkä tyyppisiä rahasiirtoja tilille pitäisi olla tulossa. Opiskeluun liittyvät tuet, palkat tai Kelan maksamat tuet käyvät.

Mutta jos tilille on tulossa ulkomailta suorituksia, joiden alkuperää asiakas ei pysty luotettavasti selvittämään, tiliä ei välttämättä saa.

Pankin on lain mukaan pystyttävä selvittämään rahojen alkuperä. Tilin epäämiseen pitää joka tapauksessa olla painavat perusteet, jotka pitää yleensä myös kertoa asiakkaalle.

Pankit voivat vaatia myös suosituksia asiakkaan entisen kotimaan pankilta. Ylipäätään tilanteita ratkotaan tapauskohtaisesti.

Pankin ei ole pakko antaa asiakkailleen sähköisiä pankkitunnuksia. Peruspankkipalveluksi katsotaan nykyisessä lainsäädännössä tili ja siihen liittyvä käteismaksukortti. Pankeissa saattaa olla esimerkiksi kolmen kuukauden odotusaika, jonka aikana tilin käyttöä seurataan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat