Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneen muotoilujohtaja: Jokainen menestynyt nainen on kärsinyt ennakkoluuloista

Talous
 
Kimmo Räisänen
Anne Stenros on perustanut kollegoidensa kanssa Women in Tech Forum -nimisen tapahtuman, jonka tavoitteena on kannustaa tyttöjä matematiikan ja teknologian pariin.
Anne Stenros on perustanut kollegoidensa kanssa Women in Tech Forum -nimisen tapahtuman, jonka tavoitteena on kannustaa tyttöjä matematiikan ja teknologian pariin. Kuva: Kimmo Räisänen

Koneen muotoilujohtaja Anne Stenros hytisee, koska on ennen haastattelun alkua seissyt kuvattavana yhtiön Espoon Keilaniemessä sijaitsevan pääkonttorin kattoterassilla.

Joku vähemmän rohkea saattaisi täristä jännityksestä, sillä haastattelun aiheena on naisten työelämässä kokema vähättely. Aihe, josta naisten ei ole ollut tapana puhua julkisesti.

Kuka?

Anne Stenros

 Arkkitehti, tekniikan tohtori, professori

 Koneen muotoilujohtaja vuodesta 2005

 Kotoisin Espoon Tapiolasta

 Vanhemmat kalustevalmistaja Muuramen omistajat, sisustusarkkitehti, professori Pirkko Stenros ja isä arkkitehti, professori emeritus Helmer Stenros

 Opiskellut arkkitehtuuria muun muassa Reima Pietilän johdolla Oulun yliopistossa ja Kaliforniassa Berkeleyn yliopistossa

 Toiminut Design Forum Finlandin toimitusjohtajana 1995–2004

Stenros hörppää kahvia.

Hän puhuu siitä työelämän tunteesta, kun nainen ymmärtää mielipiteensä kerrottuaan, että olisi ehkä kannattanut olla hiljaa.

"Olen kokenut näitä hetkiä sekä yliopistomaailmassa että työelämässä, arkkitehtuurissa, rakentamisessa ja teknologiassa", kertoo Stenros kokemuksistaan miesvaltaisilta aloilta.

Kyse ei Stenrosin mukaan välttämättä ole ollut suoranaisista konflikteista, vaan pikemminkin sellaisista pienistä hetkistä, jolloin naisena ei ole tullut ymmärretyksi miehisessä ympäristössä tai ei itse ole ymmärtänyt miehisiä pelisääntöjä. Tasa-arvoisiksi kasvatetut ja koulutetut naiset eivät työelämään tultuaan aina ymmärrä, mistä on kyse, vaan alkavat turhaan kyseenalaistaa omaa osaamistaan.

Stenros puhuu naisten etenemisestä urallaan, koska hän haluaa varmistaa, ettei hänen kouluikäisen kummityttönsä enää tarvitsisi kamppailla näiden asioiden kanssa tulevaisuudessa.

Hän ei usko urallaan pärjänneitä naisia, jotka väittävät, että naiseudesta ei ole ollut mitään haittaa.

"Menestyneet naiset, jotka kiistävät kokeneensa ennakkoluuloja, eivät voi olla ihan tosissaan", Stenros sanoo.

Kyse voi olla hienotunteisuudesta ja yhteisön hyväksynnän hakemisesta.

"Nainen ei kyseenalaista yhteisöään tai työkulttuuria."

Suomessa naisjohtajia on edelleen vähän.

Vain kahden pörssiyhtiön, Suomisen ja Marimekon, toimitusjohtajana on nainen. Yhtiöiden hallituksissakin naiset ovat aliedustettuina, vaikka asiaan on vaadittu muutosta vuosikausia.

Naisilla pitäisi tietenkin jo yhdenvertaisuuden nimissä olla samat mahdollisuudet tehdä uraa kuin miehilläkin. Lisäksi, Stenros painottaa, firmat hyötyisivät monimuotoisuudesta.

"Diversiteetti ruokkii kykyä kyseenalaistaa. Sitä tarvitaan, jos halutaan innovaatioita", Stenros sanoo. Ja niitähän yrityksissä ja yhteiskunnassa laajemminkin halutaan.

Hän ei hyväksy väitettä, jonka mukaan naiset eivät halua johtotehtäviin.

"Jos naiset eivät hae paikkoja, silloin täytyy kysyä, mikä tehtävän kuvassa tai hakukriteereissä on pielessä."

Stenros sanoo puolustaneensa naisasiaa aina.

Varsinaisen herätyksen hän koki muutama vuosi sitten. "Luin paljon kirjallisuutta. Samaan aikaan julkisuuteen tuli naisia, jotka puhuivat asiasta."

Eräs heistä oli Yhdysvaltain ex-ulkoministerin Hillary Clintonin nimittämä Anne-Marie Slaughter, joka jätti huipputehtävänsä valtiolla ollakseen teini-ikäisen poikansa tukena. Slaughter kirjoitti vuonna 2012 uran ja äitiyden ristiriidasta artikkelin otsikolla "Miksi naiset eivät vieläkään voi saada kaikkea". Valtaisan huomion saaneen tekstin ydin oli joustojen tarpeessa.

Kyse voi olla pieniltä kuulostavista asioista, kuten siitä että koulupäivät olisivat samanpituisia kuin työpäivät ja siitä, että pienten lasten vanhemmat saavat tarvitsemaansa joustoa työaikoihin.

Työn ja perheen yhteensovittaminen vaatii, että työnantaja luopuu yleisestä ajatuksesta, jonka mukaan pienten lasten vanhemmille räätälöidyt joustot sorsisivat muita.

"Tulevaisuudessa työelämässä tarvitaan yksilöllisiä, elämäntilannekohtaisia järjestelyjä, joita y-sukupolvi edellyttää organisaatiolta", Stenros sanoo.

Joku voi sanoa, että helppohan Koneen johtajan on puhua, kun on näyttävää uraa takana eikä varmasti huolta tulevasta. Stenros ei ainoastaan puhu naisten asiasta, vaan hän on myös tarttunut toimeen. Muutaman muun naisen kanssa syntyi pari vuotta sitten Women in Tech Forum – niminen tapahtuma ja verkosto, jonka tavoitteena on muun muassa kannustaa tyttöjä opiskelemaan matematiikkaa ja hakeutumaan teknologian pariin.

Tulevaisuuden työelämästä kiinnostunut Stenros uskoo, että työmarkkinoilla on käynnistymässä raju muutos. Y-sukupolvi, eli 1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välissä syntyneet, käyttäytyy eri tavoin kuin edelliset sukupolvet. He vaativat työelämässä korostuneesti yksilöllisyyttä, vapautta, autonomisuutta ja joustoa. Pian firmat kilpailevat työntekijöistään aidosti "globaaleilla ja mobileilla" työmarkkinoilla.

Stenrosin mukaan muutokset merkitsevät vallalla olevien käytäntöjen, kulttuurin ja hierarkioiden romuttumista.

"Tulevaisuuden työelämä suosii erityisesti naisten osaamista, sitkeyttä ja ponnistelua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat