Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi etsii uutta Cleantech-nostetta

Viestintäosaaminen voi auttaa suomalaisen puhtaan teknologian uudelleen nousuun

Talous
 
Sami Kero HS
Jarkko Lahti tyhjensi paperinkeräyspistettä Malminkartanossa huhtikuussa. Ilmoitus astian täyttymisestä oli tullut Enevo-yhtiön valmistamalta anturilta.
Jarkko Lahti tyhjensi paperinkeräyspistettä Malminkartanossa huhtikuussa. Ilmoitus astian täyttymisestä oli tullut Enevo-yhtiön valmistamalta anturilta. Kuva: Sami Kero HS

Suomen talouden pelastajaksi toivottu cleantech-sektori yrittää nousta ongelmista, joihin se ajautui pari vuotta sitten, kun alan ensimmäinen nousukausi väsähti.

Cleantechin asiantuntijat elättelevät toiveita, että kasvukivut olisi nyt kärsitty. Sektorin suunnasta on jo hyviä merkkejä, mutta ne perustuvat toistaiseksi enemmän tunnelmiin kuin raakoihin numeroihin.

Fakta

Suomi korkealla Cleantech-listalla

 Cleantech tarkoittaa puhdasta teknologiaa.

 Cleantechiä ovat fyysiset tuotteet, joilla on ympäristön pilaantumista estävä tai luonnonvaroja säästävä tarkoitus.

 Cleantech ei ole erillinen sektori vaan cleantechiä tehdään eri aloilla, esimerkiksi metalli-, metsä- ja energiayhtiöissä.

 Suomi on sijoittunut hyvin listoilla, joilla laitetaan järjestykseen maita sen mukaan, millaisen alustan ne tarjoavat uusille cleantech-yrityksille.

 Global Cleantech Innovation Index 2014 -listan järjestys oli seuraava: 1. Israel, 2. Suomi, 3. USA, 4. Ruotsi ja 5. Tanska.

Cleantechilla tarkoitetaan laitteita ja niihin liittyviä palveluja, joilla pyritään käyttämään resursseja tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin.

Suomen cleantech-yritysten lähimenneisyys on vaikea. Kasvua on tapahtunut, mutta sijoittajat joutuivat pettymään ensimmäisen cleantech-aallon tuloksiin. Riskipääomalla rahoitetut hankkeet olivat isoja ja kalliita, mutta ne eivät johtaneet toivottuun kasvuun ja kannattavuuteen.

"Sijoittajien näpit paloivat pahemman kerran", sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Antti-Jussi Tahvanainen.

Etla julkaisi äskettäin tutkimuksen, jossa tarkasteltiin Suomen cleantech-yhtiöiden tilaa vuoden 2012 tietojen pohjalta. Cleantechin paluu – onko todellisuus edelleenkään tarua ihmeellisempää? -raportista selviää, että pienten ja keskisuurten cleantech-yritysten taloudellinen tila oli "vähintäänkin hälyttävä".

Kompasteluista huolimatta tavoitteet ovat edelleen kovat, Suomelle on tehty cleantechin strateginen ohjelma, jonka tavoite on nostaa Suomi cleantechin globaaliksi suurvallaksi vuoteen 2020 mennessä. Samalla Suomeen tulisi luoda vähintään 40 000 uutta puhtaan teknologian työpaikkaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön strateginen johtaja Kaisu Annala vahvistaa, että viime vuodet ovat olleet cleantechille vaikeita, mutta nyt parempia merkkejä on ilmassa.

"Usko ja kuvitelma on, että tänä vuonna suunta kääntyisi ylöspäin", Annala sanoo.

Enevon valmistama paperinkeräyssäiliön kanteen kiinnitetty sensori tarkkailee kuinka täynnä säiliö on.
Enevon valmistama paperinkeräyssäiliön kanteen kiinnitetty sensori tarkkailee kuinka täynnä säiliö on.

Suomen Yrittäjien tuoreen kyselyn mukaan cleantech-yritykset näkevät oman tulevaisuutensa muita samankokoisia yrityksiä valoisampana. Kysely kuitenkin kertoo yritysten näkymistä eikä saavutetusta kasvusta tai menestyksestä.

"Tämä on rohkaiseva uutinen. Toivon mukaan nuo näkymät kääntyvät numeroiksi ja oikeaksi liiketoiminnaksi", sanoo Tahvanainen.

Suomen kunnianhimoisten cleantech-tavoitteiden saavuttaminen näyttää vaikealta.

Suomen talouden alakulo on hidastanut yritysten investointeja, mikä näkyy myös cleantech-sektorilla.

Ala toivoo selkeyttä poliittiseen päätöksentekoon. Esimerkiksi biopolttoaineita koskevat direktiivit pitäisi saada valmiiksi, koska ne ohjaavat tuotteiden kehitystä.

Lisäksi kilpailu on koventunut. Kiinalaiset halpatuotteet valtaavat alaa cleantechissä.

Suomen cleantech-sektori painottuu erityisesti resurssien, kuten veden ja energian, tehokkaaseen käyttöön ja tuotantoon. Painopiste juontaa juurensa siihen, että Suomen oma teollisuus on energia- ja raaka-ainekeskeistä.

"Kun kehittyvät taloudet kasvavat, energia- ja raaka-ainetehokkuudesta tulee tärkeä tekijä", sanoo johtaja Teija Lahti-Nuuttila Tekesistä.

Cleantechin riesana Suomessa on ollut sama vaiva kuin koko vientiteollisuudessa. Insinööriosaamista ja hyviä innovaatioita riittää, mutta niiden kaupallistaminen on ollut kiven alla. Markkinointi ja kuluttajatuotteiden kehitys tökkivät.

"Cleantech-kentän profiili on tosi valmistuskeskeinen. Kun katsoo, mihin cleantech on ollut maailmanlaajuisesti menossa, niin palvelut ja ratkaisut kuluttajille ovat keskeisessä asemassa", sanoo tutkija Maria Ritola ajatushautomo Demos Helsingistä.

Ritola ja Tahvanainen näkevät Suomelle mahdollisuuksia cleantechistä juontuvassa cleanwebissä. Siinä yhdistyvät valtavien tietomäärien kerättävyys ja analysointimahdollisuudet, kuluttajien laitteiden yhdistyminen verkkoon sekä älypuhelinten yleistyminen ja kehittyminen.

Samoilla linjoilla on Sitran johtava asiantuntija Kari Herlevi.

Hänen mukaansa ketteriä kasvuyrityksiä tarvitaan enemmän. Suomelle aukeaa mahdollisuuksia viestintäteknologian soveltamisessa luovasti.

"Vähän tylsiksi koetuillakin aloilla voidaan miettiä, miten asioita voidaan tehdä fiksummin", Herlevi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat