Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Google kehittää mediaa itsekkäistä syistä

Hakukoneyhtiö ja suuret eurooppalaiset mediayhtiöt aloittavat yhteistyön

Talous
 
KIM KYUNG-HOON / REUTERS
Nainen ohitti Google logon mobiilitapahtumassa Pekingissä huhtikuussa.
Nainen ohitti Google logon mobiilitapahtumassa Pekingissä huhtikuussa. Kuva: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Hakukoneestaan parhaiten tunnettu Google ilmoitti tiistaina, että se aloittaa yhteistyön kahdeksan eurooppalaisen mediayhtiön kanssa.

Yhteistyön tarkoitus on edistää uusimpien teknologioiden ja innovaatioiden avulla korkealaatuista verkkojournalismia ja etsiä keinoja, joilla journalismia rahoitetaan tulevaisuudessa.

Ideoita tarvitaan, sillä verkkomediassa yhä merkittävämpi rooli on visuaalisuudella ja liikkuvalla kuvalla. Myös erilaiset houkuttelevat pelit ja interaktiiviset koneet ovat tärkeässä asemassa.

Yhteistyökumppaneiden joukossa on liuta arvovaltaisimpia eurooppalaisia lehtiä kuten brittiläiset Financial Times ja Guardian sekä saksalaiset Frankfurter Allgemeine Zeitung ja Die Zeit. Muut lehdet ovat espanjalainen El País, italialainen La Stampa, hollantilainen NRC Media ja ranskalainen Les Échos.

Hakukonejättiläinen aikoo sijoittaa yhteistyöprojekteihin yhteensä noin 150 miljoonaa euroa. Googlen viime vuoden 16 miljardin euron voittoon suhteutettuna se on pikkuraha. Rahapulassa kamppaileville mediayhtiöille se on kuitenkin paljon kehitysrahaa alueelle, joka on niiden tulevaisuuden kannalta elintärkeä.

Mielenkiintoista hankkeessa on myös se, että mediayhtiöt kokevat Googlen vaaralliseksi kilpailijaksi mainosmarkkinoilla.

"Google on aina halunnut olla media-alan ystävä ja partneri", sanoi Googlen johtaja Carlo D'Asaro Biondo uutistoimisto AFP:lle uutisen julkaisun yhteydessä. Kaikki mediajohtajat eivät ole ihan samaa mieltä ystävyyssuhteesta.

Google ei tee sisältöjä, mutta elää niistä. Viime vuosina se on napannut aimo annoksen mainosrahoista, joilla aikaisemmin rahoitettiin mediayhtiöiden sisältöjen tekoa.

Googlen ja muiden hakukoneyhtiöiden merkitys tiedon välityksessä ja mainonnassa voi kuitenkin murentua nopeasti. Internetaikana suuri saa kaikki rahat, mutta suuruus voi häipyä hetkessä.

Monelle nuorelle Facebook on jo nyt yhtä kiinnostava kuin eläkeläisten iltapäivätanssit. Tulevaisuuden mahti on niillä, jotka tekevät sovelluksia erilaisiin mobiililaitteisiin.

Googlen merkitys esimerkiksi uutisten etsimissä on vähentynyt, kun ihmiset löytävät uutissivustoille vaikkapa sosiaalisen median kautta.

Google on siis kovasti kiinnostunut siitä, miten journalismin levitys- ja esitystapoja kehitetään. Yhtiötä tuskin kiinnostaa pätkääkään itse journalismi.

Hakukonejätti elää siitä, että ihmiset haluavat tietoa. Googlelle ei ole hyväksi, jos olennaisen ja luotettavan hakukonemateriaalin, siis tässä tapauksessa journalismin tuotanto alkaa yskiä. Google ei siis ole mukana mediahankkeissa hyväntekeväisyyden vuoksi. Se haluaa myös ohjata kehitystä sellaiseen suuntaan, joka tuo rahaa sen kassaan.

Google ei ole viime aikoina esiintynyt pelkästään positiivisessa valossa Euroopassa.

EU epäilee, että Google ohjaa hakukoneasiakkaita omalle verkkokauppasivustolleen. Mediayhtiöt ovatkin varuillaan, ettei yhteistyö Googlen kanssa vaurioita niiden uskottavuutta luotettavina uutisvälittäjinä.

Juuri näihin verkkokauppoihin on tullut yhä enemmän journalismin näköistä sisältöä, joissa tavaraa myydään ikään kuin journalistisen tiedon avulla. Näin verkkojournalismissa kehitetyt oivallukset voivat olla hyvinkin keskeinen osa tulevia Googlen rahavirtoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat