Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silmukka kiristyy Kreikan ympärillä

Velkaneuvottelut jatkuivat läpi viikonlopun tuloksettomina

Talous
 
FRANCOIS LENOIR / REUTERS
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on toistaiseksi ollut haluton antamaan velkojille periksi erityisesti eläkkeisiin, työmarkkinoihin, verotukseen ja yksityistämisiin liittyvissä asioissa.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on toistaiseksi ollut haluton antamaan velkojille periksi erityisesti eläkkeisiin, työmarkkinoihin, verotukseen ja yksityistämisiin liittyvissä asioissa. Kuva: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Ylivelkaantuneen Kreikan ja sen velkojien neuvotteluissa ei löydetty viikonloppuna sopua. Neljän päivän intensiivisten keskustelujen jälkeen ratkaisu on yhä kaukana, kertoi uutistoimisto Bloomberg sunnuntaina.

Useiden eri uutislähteiden mukaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on valmis joustamaan verotuksen, vähimmäispalkan, eläkkeiden ja yksityistämisten suhteen. Kreikkalaislehti Kathimerinin mukaan etenkin kiista työmarkkinauudistuksista on kuitenkin pitkittänyt neuvotteluja, jotka oli määrä saada päätökseen sunnuntaina.

Tästä on kyse

 Kreikka ja sen velkojat ovat yrittäneet löytää sopua jälleen viime torstaista lähtien.

 Paremmasta neuvotteluilmapiiristä huolimatta ratkaisu on yhä kaukana.

 Mikäli Kreikka ei pian saa rahoitusta, se ajautuu maksukyvyttömäksi. Maksukyvyttömyys ei välttämättä tarkoita maan lähtöä eurosta.

Tsipras haluaa sinetöidä ratkaisun euroryhmän kokouksessa 11. toukokuuta. Päivä sen jälkeen Kreikan on määrä maksaa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle 800 miljoonaa euroa.

Kuukausia paikallaan polkeneiden keskustelujen jälkeen neuvotteluja sävyttää nyt todellinen kiireellisyyden ilmapiiri, Bloombergille kerrottiin.

Se on merkki siitä, että huoli Kreikan maksukyvyttömyydestä on todellinen. Vaikka asiasta on varoiteltu toistuvasti turhaan, on selvää että jossain vaiheessa kriisimaan rahat loppuvat. Tilanteen vakavuudesta kielii, että Tsipras määräsi juuri aluehallinnot siirtämään varansa valtion tilille.

Jotain ilmapiirin muuttumisesta kertoo myös, että viikonlopun neuvottelut käytiin lähes täydessä mediahiljaisuudessa. Tätä ennen molemmat osapuolet ovat systemaattisesti vuotaneet neuvottelutietoja.

Kathimerinin mukaan Tsipras tavoittelee neuvotteluissa sellaista edistystä, jonka johdosta Euroopan keskuspankki (EKP) sallisi maan hakea lisää lyhytaikaista lainaa kreikkalaispankeilta. Näin Kreikka välttäisi sitä pian uhkaavan maksukyvyttömyyden.

Kreikan lainoitusohjelmassa tällaisten lyhytaikaisten velkasitoumusten katto on asetettu 15 miljardiin euroon.

The Wall Street Journal -lehden mukaan EKP:n johtokunnan jäsen Benoît Cœuré kertoi keskiviikkona, että velkasitoumusten kattoa voitaisiin nostaa, jos "sopimus olisi näköpiirissä".

Mikäli kattoa ei nosteta eikä Kreikka saa edes osaa sen lainaohjelman viimeisestä seitsemän miljardin euron rahoituserästä, loppuvat maan rahat pian.

Finanssiyhtiö Citigroup uskoo näin käyvän kesäkuussa, kun IMF:lle erääntyy maksettavaksi vajaat kaksi miljardia euroa. Heinä–elokuussa Kreikan täytyy vielä maksaa EKP:lle noin seitsemän miljardia euroa.

Velkamaksujen laiminlyönti IMF:lle tai EKP:lle olisi ennenkuulumatonta. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoittaisi Kreikan lähtöä talous- ja rahaliitosta.

On mahdollista, että Kreikka jättää ainakin osan kuluvan vuoden veloistaan maksamatta, mutta pysyy eurossa.

Koska Kreikan julkistalous on ylijäämäinen ennen velanhoitokustannuksia, se voisi pärjätä ainakin hetken ilman ulkoista rahoitusta.

Talletuspako kiihtyisi. Citigroup arvioi, että Kreikan täytyisi ottaa käyttöön sekä pääomakontrollit että rinnakkaisvaluutta. Vastaavia virityksiä on nähty esimerkiksi Argentiinassa vuosituhannen vaihteen talouskriisin aikaan.

Maksukyvyttömyys vaarantaisi kreikkalaispankkien kyvyn saada hätärahoitusta Kreikan keskuspankilta. EKP tai euromaat voisivat kuitenkin halutessaan pitää kriisimaan pankkeja pystyssä.

Outo välitila voisi jatkua jonkin aikaa, kunnes pysyvämpi ratkaisu löytyy.

Se voisi tarkoittaa Kreikan tavoittelemaa laajempaa velkasopimusta, maan nöyrtymistä velkojiensa edessä, uusia vaaleja tai kansanäänestystä ja kenties lopulta lähtöä talous- ja rahaliitosta.

Kreikan lähtö ei tosin tapahtuisi noin vain, vaikka velkojat vetäisivät maksunsa laiminlyöneeltä maalta kaikki letkut irti. Monet oikeusoppineet uskovat, että on lähes mahdotonta erottaa maata talous- ja rahaliitosta vastoin sen tahtoa.

On epäselvää, voisiko Kreikka edes halutessaan lähteä vain talous- ja rahaliitosta. Esimerkiksi saksalaisen Jacques Delors -instituutin tutkija Jörg Haas kirjoittaa asiaa koskevassa selvityksessään, että euromaalla ei ole olemassa mitään oikeudellisia keinoja lähteä eurosta, mutta pysyä Euroopan unionin jäsenenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat