Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tesla raivaa tietä uusiutuvalle energialle

Sähköautoyrityksen huokeat akut voivat tehdä aurinkopaneeleista houkuttelevan vaihtoehdon kodeissa ja yrityksissä

Talous
 
Kevork Djansezian Getty Images
Tesla esitteli uusia akkujaan torstaina Kaliforniassa. Kotitalouksiin tarkoitettuja akkuja voi yhdistellä.
Tesla esitteli uusia akkujaan torstaina Kaliforniassa. Kotitalouksiin tarkoitettuja akkuja voi yhdistellä. Kuva: Kevork Djansezian Getty Images

"Tämä on läpimurron alku. Tästä se alkaa", professori Peter Lund sanoo.

Tulevaisuuden energiakysymyksiin perehtynyt teknillisen fysiikan professori Aalto-yliopistosta kuulostaa varovaisen innostuneelta, kun hän kuvailee sähköautoista tunnetun Teslan torstaina julkistamaa akkujärjestelmää.

Tästä on kyse

 Sijoittaja Elon Muskin johtama Tesla Motors tunnetaan sähköautoistaan.

 Yritys on alkanut kehittää myös akkuja kotitalouksille ja yrityksille.

 Torstaina yritys julkisti Powerwall-akun, joka tulee myyntiin kesällä.

Yhdysvaltalaisyrityksen Powerwall-niminen tuote on litium-ioniakku, johon kotitaloudet voivat helposti varastoida esimerkiksi aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä. Yhtiö kehittää myös suurempia akkuyksiköitä yritysten käyttöön.

Tuotejulkistus on herättänyt suurta innostusta maailmalla. Yhdysvaltalainen Forbes-lehti ehti jo pohtia, enteilevätkö Teslan akut ydinvoiman kuolemaa.

Jos Teslan tuote toimii kuin on suunniteltu, se saattaa ratkaista uusiutuvaan energiaan liittyviä pulmia ainakin kodeissa.

Tuulivoiman ja aurinkoenergian ongelma on se, että niitä ei ole aina saatavilla. Tuuli voi tyyntyä ja aurinko mennä pilveen.

"Sähkö on tuoretavara: sitä täytyy olla silloin kun sitä tarvitaan", sanoo energiainnovaatioihin perehtynyt professori Raimo Lovio Aalto-yliopistosta.

Lovio kertoo pitävänsä kotinsa katolla aurinkopaneelia, joka paikoin tuottaa enemmän sähköä kuin talo sillä hetkellä kuluttaa. Tämän ylijäämäenergian Lovio myy sähköverkkoon.

"Se ei ole kovin järkevää", hän kertoo.

Artikkeliin liittyvät

Järkevämpää olisi varastoida sähkö, mutta tähän mennessä teknologia on ollut kehittymätöntä. Varastoinnin vaikeutta on pidetty yhtenä suurimpana esteenä siirtymiselle uusiutuvan energian käyttöön.

Teslan akku saattaa ratkoa varastoinnin ongelmia. Aurinkopaneelien ylijäämäsähkö ei siis siirtyisi verkkoon vaan jäisi säilöön pilvisiä päiviä ja öitä varten.

Hyvin toimiva akku voisi parantaa kotitalouden energiaomavaraisuutta huomattavasti.

Vaikka katolla oleva aurinkopaneeli tuottaisi koko vuoden aikana talon tarvitseman sähköenergian, kotitalous pystyy Peter Lundin mukaan käyttämään sähköstä itse Suomen oloissa tavallisesti vain noin 30 prosenttia, koska tuotanto ja kulutus eivät kohtaa.

Lund arvioi, että Teslan tyyppisen akkujärjestelmän avulla osuus voisi nousta 60–70 prosenttiin.

Teslan tuote ei sisällä mitään erityistä uutta teknistä innovaatiota. Lundin mukaan iso loikka liittyy teknologian kaupallistamiseen.

"Selvästi Tesla on pystynyt tuomaan suuruuden ekonomian pieneen akkuun", Lund sanoo.

Kaupallistamisen avulla Powerwallin hinta painuu alemmas kuin kilpailijoilla. Kymmenen kilowattitunnin akun hinta on 3 500 dollaria eli runsaat 3 100 euroa. Kilpailijat myyvät Lundin mukaan samantyyppisiä tuotteita yli 5 000 dollarilla.

Lovio huomauttaa, että Teslan yksi etu on "applemainen" suunnittelu ja muotoilu. Kuvien perusteella Teslan akku on tyylikäs laite, jonka voi nostaa seinälle.

"Nykyiset akut ovat neliönmuotoisia laatikoita, jotka vievät tilaa. Tässä on mietitty myös sitä puolta", Lovio sanoo.

Voiko akkuteknologian kehittyminen todella nostaa uusiutuvat energianlähteet perinteisten tuotantomuotojen, kuten ydinvoiman, rinnalle ja ohi?

Aurinkosähkön ja akkujen yhdistelmä voi Lundin mielestä olla tulevaisuuden ratkaisu kehittyvissä maissa, jossa ei ole vielä valmista sähköinfrastruktuuria verkkoineen ja tuotantolaitoksineen. Teollisuus on perinteisesti ollut suuri energiasyöppö, mutta kaupunkien osuus energiankulutuksesta kasvaa.

"Kaupunkiympäristöissä aurinkosähkö on juuri se paras teknologia", hän sanoo.

"Periaatteessa tässä voi tulla eväät siihen, että massiivista energiainfrastruktuuria, joka meilläkin on, ei enää tarvita."

Kevork Djansezian Getty Images
Tesla julkisti myös Powerpack-nimisen suuren akkujärjestelmän yritysten käyttöön.
Tesla julkisti myös Powerpack-nimisen suuren akkujärjestelmän yritysten käyttöön.
Teslan toimitusjohtaja ylisti uutta akkujärjestelmää
Teslan toimitusjohtaja ylisti uutta akkujärjestelmää
Tesla esitteli uuden akkunsa Kaliforniassa torstaina. Yhtiön toimitusjohtaja Elon Musk sanoi, että akun hinta on 3500 dollaria. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat