Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaisilla yrityksillä on Suomessa 3 474 tytäryhtiötä – venäläis­omistuksessa niistä on vain 27

Yhdysvaltalaisia emoyhtiöitä on yli 16 kertaa niin paljon kuin venäläisiä

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Operatiivinen johtaja Henrik Lönnroth (vas), luova johtaja Petri Ikonen ja pelistudion johtaja Marko Lastikka tuntevat toisensa pitkältä ajalta. Nyt he kaikki työskentelevät Eletronic Arts Finlandissa.
Operatiivinen johtaja Henrik Lönnroth (vas), luova johtaja Petri Ikonen ja pelistudion johtaja Marko Lastikka tuntevat toisensa pitkältä ajalta. Nyt he kaikki työskentelevät Eletronic Arts Finlandissa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Joka kymmenes ulkomaisen yrityksen Suomen-tytäryhtiö on yhdysvaltalainen, selviää Tilastokeskuksen Ulkomaiset tytäryhtiöt Suomessa -tilastosta.

Yksi niistä on Electronic Arts Finland, tarkemmin sanottuna EA tracktwenty -pelistudio. Siellä työskentelee 39 ihmistä, suurimmaksi osaksi ohjelmoijia ja graafikkoja. Työkielenä on englanti.

Fakta

Tytäryhtiöiden emoyhtiöitä eniten Ruotsissa

 Ruotsi: 830

 Yhdysvallat: 450

 Saksa: 317

 Britannia: 267

 Tanska: 181

 Ranska: 125

 Alankomaat: 124

 Norja: 118

 Sveitsi: 108

 Luxemburg: 98

Studion aulassa voi ottaa kengät pois ja oleskelutiloissa on biljardipöytä ja design-pinnatuoleja.

Studion perustivat vuonna 2012 studion johtaja Marko Lastikka ja operatiivinen johtaja Henrik Lönnroth. He ottivat yhteyttä tuttaviinsa emoyhtiössä ja ehdottivat, että perustaisivat studion.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, studion lanseeraama mobiilipeli SimCity BuildIt kerää miljoonittain käyttäjiä päivittäin.

Se perustuu 25 vuotta sitten luotuun pelisarjaan. Lastikan mukaan suomalaisten tekemä mobiilipeli on tähän mennessä tavoittanut jo enemmän ihmisiä kuin aiemmat pelit yhteensä.

"Maailmalla Suomi nähdään mobiilipeliosaamisen keskuksena. Osaaminen on täällä niin kuin moni kansainvälinen yrityskin."

Esimerkkejä maailmalla menestyneistä suomalaisista peliyrityksistä ovat etenkin Rovio ja Supercell.

Lastikka ja Lönnroth luonnehtivat itseään pelialan senioreiksi. He kertovatkin, että suurin osa työskentelijöistä on entisiä työkavereita tai tutun tuttuja, Suomesta tai muualta. Peliala on kansainvälisesti verkostoitunut, Lastikka toteaa.

"Tämä on yksi niistä aloista, joilla ei ole pulaa työpaikoista."

Yhdysvaltalaisten yritysten tytäryhtiöitä on 450, kun esimerkiksi venäläisten yritysten tytäryhtiöitä on 27.

Erot johtuvat ennen kaikkea taloushistoriasta ja yritysrakenteesta, kertoo Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori.

"Yhdysvaltojen talous ei rakennu muutaman perusteollisuushaaran varaan. Heillä on laajasti yrityksiä teollisuudesta palveluihin", hän taustoittaa.

Se näkyy Vuoren mukaan siinä, että Suomessa toimivat niin monialayhtiö General Electric ja ohjelmistoyhtiö Microsoftin kuin lääkeyhtiö Pfizerin ja monien isojen tilintarkastusyhtiöiden kuten EY:n ja Deloitten tytäryhtiöt.

Yhdysvaltalaiset yritykset saattavat myös perustaa ennakkoon tytäryhtiön hallinoidakseen tuotteitaan ja tavaramerkkejään – tai panostaa kohdemaahan huomattavasti jo ensi askelista lähtien.

"Ict-talot kuten Hewlett-Packard perustivat jo 1980-luvulla Suomeen isoja maakonttoreita ja panostivat niihin. Tosin viime aikoina useat ulkomaiset yritykset ovat joutuneet vähentämään Suomen-toimintaa."

Electronic Arts Finland
Ruutukaappaus Simcity Buildit -mobiilipelistä. Sillä on miljoonia pelaajia päivittäin.
Ruutukaappaus Simcity Buildit -mobiilipelistä. Sillä on miljoonia pelaajia päivittäin.

Yhdysvaltalaisten yritysten tytäryhtiöitä on yli 16 kertaa enemmän kuin venäläisten. Ero ei ole Vuorelle yllätys.

"Venäjä ei ole ollut ulospäin suuntautunut maa. He ovat vieneet energiaa, eivät teknologiaa ja kuluttajapalveluita. Venäläinen elinkeinorakenne ja yrityskenttä ovat taas ohuita."

Vuori myös painottaa, että venäläisillä yrityksillä ei ole ollut kovinkaan pitkää aikaa kansainvälistyä. Ne ovat syntyneet vasta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen.

Tällä hetkellä Venäjällä on Vuoren mukaan pienten ja keskikokoisten yritysten osuus BKT:sta on vain 20 prosenttia, kun se EU:ssa on lähes puolet.

"Loppu yrityskanta on oligarkkien ja valtionyhtiöiden harteilla", Vuori sanoo.

Yhteensä Suomessa on 3 474 ulkomaisen yrityksen tytäryhtiötä, joista 830 on ruotsalaisia. Toiseksi eniten eli 450 on yhdysvaltalaisia ja kolmanneksi eniten eli 317 saksalaisia.

Tytäryhtiöillä tarkoitetaan millaisen emoyhtiön tahansa omistamaa yritystä.

Esimerkiksi tällaiseksi tytäryhtiöksi lasketaan muun muassa Tokmanni, jonka pääomistaja on sijoitusyhtiö Nordic Capital, ja Suomen Lähikauppa, jonka omistaa pääomasijoitusyhtiö Triton.

Naapurimaissa sijaitsevien yritysten tytäryhtiöitä on alle kolmannes: ruotsalaisten 830:n lisäksi norjalaistaustaisia tytäryhtiöitä on 118, kun taas Virosta niitä on 44 ja Venäjältä 27.

Yhteensä ulkomaisten yritysten tytäryhtiöt työllistävät noin 230 000, joista ruotsalaiset työllistävät yli 70 000 henkeä.

Tytäryhtiöt muodostavat Suomen yritystoiminnasta liki viidenneksen, kertoo yliaktuaari Teemu Okkonen Tilastokeskuksesta.

"Tytäryhtiöiden osuus Suomessa toimivien yritysten liiketoiminnasta on ollut aika lailla vakaa viimeiset viisi vuotta."

Käytetyt tiedot ovat Tilastokeskuksen yritystietojärjestelmästä. Okkosen mukaan niistä ei aina selviä yritysten todellista kotimaata.

"Osa yrityksistä on selviä tapauksia, mutta toisten omistusketjut ovat monimutkaisia. Siksi on joskus vaikea saada selville, kuka yrityksen viime kädessä omistaa", Okkonen sanoo.

Korjaus 5.5. kello 17.20: Timo Vuoren sitaatista poistettu maininta IBM:stä. Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, IBM ei perustanut maakonttoria Suomeen 1980-luvulla. Yhtiö on tullut Suomeen 1930-luvulla, ja sen nykyinen toimitalo on rakennettu 1979. Lisäksi tarkennettu tilintarkastusyhtiöistä kertovaa kohtaa ja venäläisten ja yhdysvaltalaisten yritysten tytäryhtiöiden määrien suhdetta.

Korjaus 11.5. kello 16.40: Poistettu Timo Vuoren sitaatista maininta KPMG:stä tytäryhtiönä. KPMG:llä ei ole ulkomaista omistajaa eikä emoyhtiötä. Yhtiön omistavat siinä työskentelevät henkilöt, ja se on osa kansainvälistä KPMG-ketjua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat