Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi siman raaka-aineet pitää kertoa, mutta siiderin ei?

Talous
 
Eija Kautonen
Kimmo Taskinen HS
Kuvassa olevien alkoholittomien siiderien ainesosat on kerrottava tölkin kyljessä, mutta alkoholillisen siiderin sisältöä ei.
Kuvassa olevien alkoholittomien siiderien ainesosat on kerrottava tölkin kyljessä, mutta alkoholillisen siiderin sisältöä ei. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Siiderin kaupasta ostanut asiakas ihmetteli, miksi pullon kyljessä ei ollut ainesosaluetteloa. Valmistajan mukaan alkoholijuomissa – toisin kuin ruuissa – ei ole pakko olla ainesosaluetteloa.

Miksi siiderissä ei tarvitse olla ainesosaluetteloa, Valviran ylitarkastaja Suvi Hietamäki?
"EU:n elintarviketietoasetus säätelee elintarvikkeiden ja alkoholin pakkausmerkintöjä. Alkoholi on toistaiseksi vapautettu ainesosamerkinnöistä. Asetuksessa mainitaan, että komissio ottaa vielä kantaa asiaan, mutta toistaiseksi asetusta ei ole muutettu. Ainesosaluettelo on siis vapaaehtoinen merkintä alkoholijuomissa."

Pitääkö allergiaa aiheuttavat aineet kuitenkin kertoa?
"Kyllä, yleisimmin allergioita tai intoleransseja aiheuttavat aineet pitää alkoholijuomissakin kertoa. Jos esimerkiksi oluessa on gluteenia sisältäviä viljoja tai siiderissä sulfiitteja, niistä pitää ilmoittaa pakkauksessa. Jos juomassa on makeutusaineita, sekin pitää kertoa. Muita pakollisia merkintöjä ovat muun muassa juoman alkoholipitoisuus ja määrä sekä juomasta vastaavan yrityksen nimi ja osoite EU:ssa."

Simapullossa ja alkoholittomassa viinissä pitää kuitenkin luetella kaikki raaka-aineet. Miksi?
"Jos alkoholia on alle 1,2 tilavuusprosenttia, juoma katsotaan Suomessa elintarvikkeeksi. Silloin ainesosat pitää kertoa. Jos alkoholia on yli 1,2 tilavuusprosenttia, ainesosien ilmoittaminen on vapaaehtoista."

Onko alkoholi ainoa elintarvike, jossa ei tarvitse olla ainesosaluetteloa, Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto?
"Pakatuissa elintarvikkeissa on muutamia marginaalisia tuotteita, joissa ei ainesosia ei tarvitse ilmoittaa, kuten hiilihapotettu vesi. Pakkaamattomien elintarvikkeiden ja valmisruokien ainesosat pitää nykyisin myös ilmoittaa, mutta ne voi kertoa myös suullisesti. Ravintolaruoasta ei tarvitse kertoa kaikki ainesosia, mutta niistäkin pitää kertoa ruoan nimi, allergioita ja intoleransseja aiheuttavat ainesosat sekä alkuperämaa, jos esimerkiksi aterian nimi voi johtaa harhaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat