Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MTK rahoittamaan uutta sellutehdasta

Ingmanit ja Gustaf Björnberg myös mukaan Kuopion sellutehtaaseen

Talous
 
Lehtikuva
Haivannekuva Kuopioon rakennettavasta Finnpulpin sellutehtaasta, joka sai tiistaina kolme uutta kotimaista sijoittajaa tehtaan osaomistajiksi.
Haivannekuva Kuopioon rakennettavasta Finnpulpin sellutehtaasta, joka sai tiistaina kolme uutta kotimaista sijoittajaa tehtaan osaomistajiksi. Kuva: Lehtikuva

Kuopioon kaavailtu selluloosatehtaan projekti on saanut tuoretta rahaa ympäristölupaprosessin rahoittamiseksi. Fnnpulp-niminen yhtiö on kerännyt puolitoista miljoonaa euroa uutta pääomaa kolmelta suomalaiselta sijoittajalta.

Yhtiön perustajille, metsäteollisuuden veteraaneille, jää edelleen osake-enemmistö Finnpulpista.

Uudet osakkaat ovat metsänomistajien etujärjestö MTK, Ingman Finance ja Grizzly Hill. MTK sijoittaa puoli miljoonaa euroa, mutta Ingmanin ja Grizzlyn jakosuhdetta Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredrikson ei paljasta.

Ingman Financen takana on Ingmanin suku, joka omisti Sipoossa toimivan Ingmanin meijerin. Sen omistaa nykyään Arla.

Crizzlyn taustalla on kouvolalainen entinen Myllykosken omistaja Gustaf Björnberg.

MTK perustelee sijoitustaan sillä, että Suomessa on paljon puuta reservissä. "Päätöksemme taustalla on vahva luottamus biotalouden kasvuun ja Suomen metsäsektorin kilpailukykyyn", järjestön puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

MTK:n ratkaisu on erikoinen siksi, että Metsäliitto on aloittanut suuren sellutehtaan rakentamisen Äänekoskelle. Monet MTK:n jäsenet ovat myös Metsäliitto-osuuskunnan jäseniä.

MTK on aiemmin sijoittanut varojaan Metsäliitto-yhtymään. Kun osuuskunnan tytäryhtiö Metsä Board kamppaili suurissa vaikeuksissa, MTK merkiksi Metsä Boardin osakkeita.

Fredriksonin mukaan MTK:n rooli on tärkeä hankkeen uskottavuuden kannalta. Järjestö on takuumies sille, että uudelle tehtaalle riittää raaka-ainetta. "Se hälventää epäluuloja."

Nyt kerätyillä varoilla uutta sellutehdasta ei vielä pystytetä, sillä investoinnin kustannus on 1,4 miljardia euroa. Tehtaan kapasiteetiksi on ajateltu 1,2 miljoonaa tonnia havusellua, ja sen on määrä käynnistyä vuonna 2020.

Toimitusjohtaja Fredriksonin mukaan ympäristölupa on merkittävä tekijä, jotta muut mahdollisuudet rahoittajat uskaltavat osallistua projektiin. "Tämä on hankkeen kannalta ratkaiseva asia", hän sanoo.

Jos rakentaminen alkaa, omaa pääomaa tarvitaan 600 miljoonaa euroa. Finnpulpin seuraava rahoituskierros saattaa olla ensi keväänä, jos tehdas on saanut ympäristöluvan. Sen jälkeen alkaa tehtaan suunnittelu.

Äänekosken ja Kuopion lisäksi uutta sellutehdasta puuhataan myös Kemijärvelle. Kemijärven mahdollisen investoinnin taustavoimia ei ole kerrottu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat