Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK: Huhtamäki maksoi konsultille ammattiliiton häirinnästä tehtaallaan

Yhdysvaltain ay-väki on aiemminkin valittanut järjestäytymisen estämisestä

Talous
 

Suomalaisen pakkausalan yrityksen Huhtamäen Yhdysvalloissa toimiva tytäryhtiö maksoi viime vuonna konsultille lähes 400 000 euroa, jotta se keskustelisi yhtiön työntekijöiden kanssa järjestäytymisestä.

Cruz & Associates -konsulttifirma on erikoistunut ammattiyhdistysliikkeen häirintään.

Asiasta kerrottiin maanantaina Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n verkkosivuilla. Uutisen mukaan konsulttiyrityksen käytön oli paljastanut Yhdysvaltain metallityöväen liitto United Steelworkers (USW).

Uutisen mukaan konsulttiyhtiö lupaa toimia jo ennen kuin liiton jäsenkortteja aletaan edes levittää työpaikalla.

Huhtamäki on toimittanut konsultin pestaamisesta Yhdysvaltain viranomaisille raportin.

SAK:n uutisen mukaan Huhtamäen työntekijät ovat kertoneet, että työnantaja velvoitti heidät tapaamaan konsultin, joka yritti estää heidän järjestäytymisensä. Konsultit olivat olleet tehtailla useita kuukausia.

Helsingin Sanomat kertoi viime vuoden elokuussa, että Huhtamäkeä arvosteltiin ankarasti Yhdysvaltain metallityöntekijöiden liittokokouksessa, koska se ei antaisi työntekijöiden järjestäytyä.

Kokoukseen osallistui 3 000 jäsentä. Tilaisuuteen osallistui myös Suomesta Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala, joka piti ennenkuulumattomana, jollei työntekijöillä ole yhdistymisvapautta.

Yhdysvalloissa Huhtamäki omistaa 21 tehdasta, joissa on 3 500 työntekijää. Vain kuudessa tehtaassa työntekijät ovat ammattiyhdistyksessä.

Esimerkiksi Commercen tehtaan työntekijät eivät ole ammattiliiton jäseniä.

USW oli laatinut raportin, jonka mukaan tehtaisiin on palkattu runsaasti vuokratyöntekijöitä, joille maksetaan paljon vähemmän palkkaa kuin vakituisille.

Tuolloin Huhtamäen toimitusjohtaja Jukka Moisio sanoi, ettei USW:n raportti ole koko totuus ja että työntekijät saavat järjestäytyä vapaasti.

Moision mukaan ammattiliittoon voidaan liittyä, jos yli puolet sitä haluaa.

SAK:n uutisen mukaan yhtiö ilmoitti, että se on muuttaa ohjeitaan Commercen tehtaallaan Kaliforniassa ja sallii ammattiliittojen aineiston tehtaalla.

Huhtikuussa USW teki kuitenkin työviranomaisille Huhtamäen toiminnasta valituksen, jonka mukaan ay-liikkeeseen kuuluvien työntekijöiden työaikoja ja -oloja oli muutettu syrjintään viittaavalla tavalla, SAK:n sivuilla kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat