Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Puutarha-alan Ikeana" tunnettu Plantagen yrittää eroon tappioista

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Plantagen-konsernin toimitusjohtaja Jon Abrahamsson Ring tuli Kampin pienmyymälän avajaisiin. Hän uskoo, että viherkasveja käytetään sisustuksessa entistä enemmän.
Plantagen-konsernin toimitusjohtaja Jon Abrahamsson Ring tuli Kampin pienmyymälän avajaisiin. Hän uskoo, että viherkasveja käytetään sisustuksessa entistä enemmän. Kuva: Sirpa Räihä HS

"Tämä on uusi aamunkoitto Plantagenille", intoili Jon Abrahamsson Ring Kampin keskuksen uuden kasvimyymälän edessä. Plantagen-konsernin toimitusjohtaja oli tullut maanantaina Norjasta Helsinkiin avaamaan uusinta Plantagenin liikettä.

"Meidän pitäisi hävetä! Olemme kaupunkien laidoilla, vaikka meidän tulisi olla myös siellä missä ihmiset liikkuvat", Abrahamsson Ring selitti.

Fakta

Ruotsissa ja Norjassa yhtiö tekee voittoa

 Plantagenin emokonserni Plantasjen on perustettu Norjassa 1986.

 Avasi ensimmäiset liikkeet Ruotsiin 2001 ja Suomeen 2002.

 Myymälöitä on Pohjoismaissa yhteensä 114.

 Ruotsissa ja Norjassa Plantagen tekee voittoa.

 Koko Plantasjen-konsernin liikevaihto oli vuonna 2013 noin 479 miljoonaa euroa ja käyttökate ilman kertaeriä noin 39,3 miljoonaa euroa.

 Suomen Plantagenin liikevaihto vuonna 2013 oli 34,3 miljoonaa euroa ja käyttökate ilman kertaeriä 3,8 miljoonaa euroa tappiollinen.

 Pääomistaja on sijoitusyhtiö Apax.

Siitä asti kun ensimmäinen Plantagen-myymälä avattiin Suomeen 2002, puutarha-alan myynti on Suomessa lähes kaksinkertaistunut. Plantagen on kuitenkin takonut Suomessa sitkeästi tappiota joka ikinen vuosi.

Vuonna 2013 Suomen Plantagenin tappio kohosi seitsemään miljoonaan euroon. Viime vuonna se onnistuttiin puristamaan puoleen tästä.

Kampin pienmyymälä on osa norjalaisjätin suunnanmuutosta, jonka on tarkoitus nostaa se viimeistään ensi vuonna voitolliseksi myös Suomessa. Murroksessa ovat sekä valikoima että myymälätyypit.

Kampin Plantagen muistuttaa puutarhamyymälän sijaan enemmän suurta kukkakauppaa. Myynnissä on viherkasveja, leikkokukkia ja yksivuotisia kesäkukkia.

Kasveille on raivattu jo kahden vuoden ajan entistä enemmän tilaa myös Plantagenin isoista myymälöistä, niistä kaupunkien laidoilla sijaitsevista.

Kun aiemmin Plantageneissa kasveja oli Abrahamsson Ringin mukaan 30–40 prosenttia tuotteista, nyt niitä on 70 prosenttia.

"Keskitymme vähemmän puutarhahuonekaluihin ja grillaukseen liittyviin tavaroihin, enemmän huonekasveihin ja kukkiin", hän selitti.

Hän perustelee tätä sillä, että kasvien hankinnassa ja myynnissä Plantagenilla on tehokkaammat toimitusketjut ja enemmän asiantuntemusta kuin elottomissa tuotteissa.

Kasveissa Plantagenin katteet ovat keskimäärin kymmenyksen korkeammat kuin puutarhatarvikkeissa. Lisäksi Abrahamsson Ringin mielestä kilpailu puutarhan kalusteissa ja muissa tarvikkeissa on Suomessa erityisen kovaa.

Toimitusjohtaja myös uskoo viherkasvien olevan trendin aallonharjalla.

Tausta

Viherala viihtyy taantumassa

Puutarha ja kasvit kuuluvat aloihin, joita taantuma ei yleensä kolhi – päinvastoin. Myös viime vuosina itsenäisillä puutarhaliikkeillä on mennyt yleisesti ottaen mukavasti, kertoo Suomen puutarhakauppiaiden yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Erja Mäkelä.

"Kun on pelkoa maailman tilanteesta ja taloudelliset vaikeudet aiheuttavat epävarmuutta, oman lähiympäristön viihtyvyyden kohentaminen on monille se juttu", hän toteaa.

Kotipuutarhojen hankintoihin käytetty rahamäärä on Suomen Gallup Elintarviketiedon mukaan puolitoistakertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime vuonna summa kasvoi kaksi prosenttia 620 miljoonaan euroon.

Hänen mukaansa Pohjoismaissa viherkasvien myynti on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut.

"Ihmiset laittavat kasveja parvekkeille, terasseille, sisään koteihin, kaikkialle."

Samaa sanoo hallituksen puheenjohtaja Erja Mäkelä Suomen puutarhakauppiaiden yhdistyksestä, joka edustaa itsenäisiä puutarhaliikkeitä. Mäkelä on myös Jyväskylässä toimivan Viherlandia-puutarhaliikkeen toimitusjohtaja.

"Viherkasvien myynti on kasvanut meillä toistakymmentä prosenttia", hän kertoo.

Asiakkaita kiinnostavat Erja Mäkelän mukaan nyt erityisesti ilmaa puhdistavat kasvit sekä yrttien ja vihannesten kasvatus kotipuutarhoissa.

Plantagenin tulo Suomeen 13 vuotta sitten oli osalle Suomen perinteisistä puutarhaliikkeistä mullistus. Tulokkaan myymälät erottautuivat pitkillä aukioloajoillaan ja laajalla valikoimallaan.

"Plantagenia on moitittu siitä, että se on tappanut pienempiä liikkeitä", toteaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

"Toisaalta se on lisännyt alan kokonaismyyntiä. Sen aggressiivinen mainonta on saanut puutarhaharrastuksen pariin myös niitä ihmisiä, jotka eivät ole aikaisemmin siitä olleet kiinnostuneita."

"Puutarha-alan Ikeaksi" itseään kutsuneella Plantagenilla oli myös suuria laajentumissuunnitelmia. Sillä oli määrä olla tänä vuonna Suomessa jo 20 liikettä.

Nyt Plantageneja on Suomessa kuitenkin vain 12 Kampin uusi pienliike mukaan luettuna.

Plantagen kutsuu Kampin myymäläänsä "pop-up-liikkeeksi", jonka on tarkoitus toimia toistaiseksi. Samankaltaisia myymälöitä on avattu Norjaan ruokakauppojen läheisyyteen.

Niiden avulla testataan, miten kauppa käy pienemmissä keskustatiloissa. Kampin myymälässä ainakin avajaispäivän myynti ylitti Plantagenin odotukset.

Varmaa ei ole, tuleeko pienmyymälöitä jatkossa lisää. Mutta se on varmaa, että aiemmat suunnitelmat myymäläverkoston paisuttamisesta on haudattu.

Abrahamsson Ringin mukaan aika on ajanut ohi kehäteiden varsilla olevista jättimyymälöistä. Uusien isojen liikkeiden avaamista ei suunnitella.

"Olemme siirtymässä pois puutarhakeskusajattelusta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat