Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron veromallista syntyi kiista

Teknologiateollisuus ja Yrittäjät haluavat Viron järjestelmän Suomeen

Talous
 

Viron veromallin soveltamisesta Suomeen liikkuu vääriä tietoja, väittää metalli- ja elektroniikkateollisuutta edustava Teknologiateollisuus sekä pieniä ja keskikokoisia yrityksiä edustava Suomen Yrittäjät. Ne haluavat, että malli tuotaisiin Suomeen, ja uusi hallitus ryhtyisi asiaa selvittämään.

Järjestöt perustelevat ehdotustaan sillä, että uusi systeemi kiihdyttäisi investointeja ja loisi uusia työpaikkoja.

Virossa yrityksen voittoa ei veroteta, jos voitto jätetään yhtiöön. Yhteisövero maksetaan vasta, kun voittoa jaetaan omistajille. Saajalleen osinko on verovapaata tuloa.

Teknologiateollisuuden ja Yrittäjien mielestä kansantalouden menestyksen ja veromallin välinen yhteys on kiistaton.

Virossa bruttokansantuotteen kasvun ja yhteisöveron tuoton välillä vallitsee korrelaatio. Suomessa bruttokansantuotteen kasvun ja yhteisöveron välinen yhteys katkesi kuusi vuotta sitten, eikä yhteys ole palannut entiselleen.

Vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas kirjoitti viime joulukuussa Helsingin Sanomissa, että Viron veromalli ei sovi Suomen oloihin.

"Minä olen jo tutkinut asian", hän sanoi.

Professori Niskakangas perusteli kantaansa muun muassa EU:n antamalla poikkeusluvalla, kun maa liittyi EU:n jäseneksi. Komissio ei ole myöhemmin puuttunut Viron verotukseen.

Niskakangas epäilee, että komissio ei pysyisi vaiti, jos Suomi kopioisi Viron järjestelmän.

"EU:ssa asenteet aggressiivista verokilpailua kohtaan ovat koventuneet", Niskakangas kirjoitti.

Suomen Yrittäjien johtaja Anna Lundén ei väitä, että Niskakangas olisi hakoteillä. Hänen mielestään professorilta puuttuu analyysi.

Lundénin mukaan Viron verotus ei ole EU-oikeuden vastainen ja mahdollinen poikkeusluvan turvin. Hänen mukaansa Viro on selvittänyt asian ja väite on virheellinen eikä yhteisöveroa ole EU:ssa harmonisoitu.

Lundénin mukaan Viron malli sekoitetaan helposti luvattomaan voitonjaon lähdeveroon, joka on eri asia.

Teknologiateollisuus uskoo, että Viron mallilla olisi dynaamisia vaikutuksia Suomen talouteen. Järjestön mukaan yritysten vuotuiset investoinnit voisivat kasvaa jopa seitsemän miljardia euroa vuoteen 2020 mennessä. Ne toisivat muassaan jopa 70 000 työpaikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat