Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissio: Suomen talous laahaa muiden jäljessä

Ennusteen mukaan Suomesta tulee vuonna 2016 Euroopan surkein suorittaja

Talous
 
Yves Herman reuters
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici Brysselissä tiistaina.
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici Brysselissä tiistaina. Kuva: Yves Herman reuters

Suomen talouden näkymät eivät näytä erityisen lupaavilta EU-komission tuoreessa talousennusteessa. Suomen talouskasvu laahaa pahasti perässä muita euromaita, ja kaiken lisäksi Suomi rikkoo EU:n yhteisesti sovittuja budjettikurisääntöjä.

EU-komissio ennustaa, että Suomen kolme vuotta jatkunut taantuma päättyy tänä vuonna, mutta orastava talouskasvu jää selvästi jälkeen muista euromaista.

Komissio ennustaa Suomelle 0,3 prosentin kasvua tälle vuodelle. Muista 28:sta EU-maasta ainoastaan Kyproksella menee huonommin.

Jopa kriisimaa Kreikka näyttäisi porskuttavan lujempaa – joskin komission ennuste maan talouskasvusta on hyvin epävarma. Ennuste perustuu toiveikkaaseen odotukseen, että Kreikka pääsee sopuun lainoittajiensa kanssa.

Koko euroalueelle komissio ennustaa 1,5 prosentin kasvua, kaikille EU-maille 1,8 prosentin kasvua.

"Ei voi sanoa, että kevät olisi niin kukoistava kuin muualla", EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici sanoi Suomen tilanteesta Brysselissä.

Vuonna 2016 Suomesta tulee koko Euroopan surkein suorittaja. Komission ennusteen mukaan Suomen talouskasvu on silloin prosentin luokkaa, kun koko EU-alueella se on keskimäärin 2,1 prosenttia.

EU-komissio vahvistaa tänään julkaistussa talousennusteessaan, että Suomi rikkoo reippaasti EU:n budjettikurisääntöjä.

Suomen alijäämä tulee komission mukaan olemaan tänä vuonna 3,3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä siis ylittää EU:n asettaman kolmen prosentin kynnysarvon. Julkinen velka puolestaan kohoaa 62,6 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Sääntöjen mukaan velkataakka ei saisi ylittää 60 prosentin rajaa.

Suomi saattaa joutua rikkeiden takia komission tarkkailuluokalle.

Komissiolla on oikeus laittaa budjettikurisääntöjä rikkova maa erityistarkkailuun ja määrätä sille sakkoja, jos maa ei ryhdy tarvittaviin toimiin taloutensa vakauttamiseksi.

Suomi on tähän saakka välttynyt rangaistuksilta, koska sääntörikkeet on onnistuttu selittämään Suomen sijoituksilla euroalueen yhteisiin kriisimekanismeihin.

Komissio viimeistelee parhaillaan jäsenmaille maakohtaisia suosituksia toimista, joita niiltä toivotaan. Suositukset on tarkoitus julkaista ensi viikolla.

"Tänään emme julista mitään päätöksiä [mahdollisista jatkotoimista]. Mutta päätökset perustuvat näihin talousennusteisiin", sanoi Moscovici.

Moscovici painotti tiedotustilaisuudessa, että jäsenmaiden on tärkeää noudattaa vastuullista talouspolitiikkaa. Hän odottaa Suomen uudelta hallitukselta rakentavaa yhteistyötä komission kanssa, jotta maan talousluvut saadaan raiteilleen.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat