Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU helpottaa nettiostoksia yli rajojen

Google ja Facebook joutuvat tulilinjalle, kun unioni yrittää päivittää Euroopan digiaikaan

Talous
 

Euroopassa voi ajaa Tallinnasta Torinoon näyttämättä kertaakaan passiaan, mutta perillä ei pysty katsomaan suosikkisarjojaan netistä. Näin tiivisti EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ongelman, joka riivaa Euroopan pirstaloituneita digitaalisia markkinoita.

Rajat ylittävä verkkokauppa on Euroopassa yhä olematonta, eivätkä eurooppalaisyritykset pärjää amerikkalaisille nettijäteille kuten Amazonille ja Googlelle. Kenkien tilaaminen naapurimaan verkkokaupasta ei välttämättä onnistu, videotilauspalvelusta ostettuja elokuvia ei pysty katsomaan lomamatkalla ja yrityksille napsahtaa keskimäärin 9 000 euron lisälasku, kun ne yrittävät myydä tuotteitaan verkkokaupan välityksellä rajojen yli.

Fakta

Suomalaiset osaavat netinkäytön

 Noin 315 miljoonaa eurooppalaista käyttää internetiä joka päivä. EU-kansalaisista 75 prosenttia käyttää nettiä, suomalaisista jopa 90 prosenttia.

 Suomalaisista 79 prosenttia ja EU-kansalaisista keskimäärin 59 prosenttia hallitsee netinkäytön perustaidot eli osaa esimerkiksi lähettää sähköpostia.

 Suomalaisista netinkäyttäjistä 73 prosenttia ostaa tuotteita verkosta, mutta vain 39 prosenttia ostaa niitä rajojen yli. Verkkoa käyttävistä EU-kansalaisista 63 prosenttia nettishoppailee, 18 prosenttia myös rajojen yli.

 Pienistä ja keskisuurista eurooppalaisyrityksistä vain 6,5 prosenttia myy tuotteitaan rajojen yli, suomalaisista 4,8 prosenttia.

Lähde: EU-komissio

EU-komissio esitteli keskiviikkona laajan nipun toimia, joihin Euroopan pitäisi ryhtyä ongelman ratkaisemiseksi. Toimivat digitaaliset sisämarkkinat voisivat komission mukaan kasvattaa Euroopan taloutta 415 miljardilla eurolla vuodessa ja luoda satojatuhansia työpaikkoja.

Luvassa on tappelua nettifirmojen, EU:n instituutioiden, kulttuurintuottajien ja EU:n jäsenmaiden välillä. Nopeita tuloksia on turha odottaa. Tässä kuitenkin toimista muutamia: 

 

Amerikkalaiset

nettijätit kuriin

EU aikoo pistää amerikkalaiset nettiyritykset kuten Googlen, Amazonin ja Facebookin tehosyyniin. Komissio käynnistää laajan selvityksen muun muassa hakukoneiden tulosten läpinäkyvyydestä, hinnoittelupolitiikasta ja yritysten keräämien asiakastietojen käytöstä. Tarkoituksena on vastata huoliin, että suuret amerikkalaiset nettijätit – kuten hakukoneet ja hintavertailusivustot - käyttävät markkina-asemaansa väärin ja estävät kilpailua Euroopassa.

Syyniin joutuu myös eurooppalainen verkkokauppakenttä. Komissio aloittaa virallisen tutkimuksen kaupan esteistä muun muassa elektroniikan, vaatteiden ja digitaalisen sisällön rajat ylittävässä verkkokaupassa. Syyniin joutuvat esimerkiksi tukkukauppiaiden jälleenmyyjille asettamat sopimusrajoitukset, jotka estävät näitä myymästä tuotteita eteenpäin toisiin maihin.

Artikkeliin liittyvät

Kartoitus voi johtaa oikeusjuttuihin yksittäisiä yrityksiä vastaan, jos niiden epäillään rikkovan kilpailusääntöjä. 

 

Kauppa auki kaikille ja halvemmat pakettilähetykset

Rajat ylittävää verkkokauppaa aiotaan helpottaa nettikauppaa koskevien sopimusehtojen ja kuluttajan suojan yhdenmukaistamisella.

Lisäksi komissio haluaa pistää lopun perusteettomille maarajoituksille verkkokaupassa. Tätä nykyä osa yrityksistä estää asiakkaiden pääsyn nettisivuilleen, jos he ovat toisessa EU-maassa. Muun muassa Netflixin kaltaisten videotilauspalveluiden käyttöä saatetaan rajoittaa, kun asiakas matkustaa ulkomaille.

Yritykset ohjaavat asiakkaitaan ostoksille paikalliseen verkkokauppaan, jossa hinnat saattavat olla kalliimmat. Tätä tekevät esimerkiksi autonvuokraamot.

Ongelmat eivät lopu tähän. Kun kuluttaja on onnistunut ostamaan esimerkiksi mekon ranskalaisesta verkkokaupasta, hän saattaa yllättyä ikävästi paketin lähetyskuluista. Komissio haluaa pakettilähetykset EU:n sisällä halvemmiksi.

 

Tekijänoikeudet eivät

saa estää kauppaa

Komissio haluaa uudistaa tekijänoikeuslainsäädäntöä, jotta se vastaisi nykyajan vaatimuksia. Tarkoituksena on varmistaa, että kuluttajat voivat käyttää esimerkiksi ostamiaan elokuvia ja musiikkia matkustaessaan EU-maissa sekä ostaa tuotteita rajojen yli.

Luovien alojen edustajat ovat huolissaan tekijänoikeuksiensa puolesta, jos raja-aidat esimerkiksi elokuvien ja musiikin käyttöoikeuksille EU-maissa täysin puretaan. Komissio vakuuttaa ottavansa huolet huomioon.

EU-komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip vakuutteli, että kaikki – myös kulttuurintuottajat – hyötyvät uudistuksista.

"Haluan maksaa heidän tuotteistaan, tekijät saavat lisää rahaa ja voivat tehdä lisää elokuvia", Ansip sanoi keskiviikkona.

Komissio tehostaa tekijänoikeusrikkomusten valvontaa. EU haluaa seurata, miten amerikkalaisjätit käyttävät tekijänoikeuksien alaisia tuotteita. 

 

Helpotusta yrityksille ja
jouhevuutta tiedonsiirtoon
Komissio haluaa pienentää taakkaa, joka yrityksille koituu jäsenmaiden erilaisista arvonlisäverojärjestelmistä. Se haluaa myös parantaa vapaata datavirtaa ja pilvipalveluja sekä kannustaa investointeja nopeiden laajakaistojen rakentamiseen.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat