Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastentarvikekauppias taistelee rahtimaksuista

Talous
 
Laura Oja
Salla Kapanen, toinen Lauran Pikku Putiikin perustajista, latoo maailmalle lähteviä tilauksia lastauskärryihin. Tuotteiden tuleva kääre on vaaleanpunainen silkkipaperi.
Salla Kapanen, toinen Lauran Pikku Putiikin perustajista, latoo maailmalle lähteviä tilauksia lastauskärryihin. Tuotteiden tuleva kääre on vaaleanpunainen silkkipaperi. Kuva: Laura Oja

Suomalaiset verkkokaupat kaipaavat EU:lta vetoapua kansainvälistymiseen. Alan etujärjestö Verkkoteollisuus pitää Suomen rahtihinnoittelua erityisen korkeana. Suomesta Keski-Eurooppaan on kalliimpi lähettää paketti kuin toisin päin.

Verkkokauppojen toivelistan kärjessä on puheluiden roaming-maksuille asetetun katon kaltainen raja myös rahtihinnoitteluun. EU-komissio ehdottikin keskiviikkona pakettitoimitusten tehostamista ja hintojen kohtuullistamista.

Vain pieni vähemmistö suomalaisista vähittäiskaupoista uskaltaa suuntautua suoraan globaaleille verkkomarkkinoille. Yksi niistä on Ari ja Salla Kapasen omistama Kapop, joka tunnetaan Suomessa Lauran Pikku Putiikkina ja muissa maissa markkinointinimellä Laura's Little Boutique. Jälkimmäinen brändi on Kapopille tärkeämpi, sillä englanninkielisen kaupan kautta tulee jo yli 70 prosenttia Kapopin liikevaihdosta.

Lastentarvikkeita myyvä pikkuyritys voi tänä vuonna yltää omistajien arvion mukaan parhaimmillaan miljoonan euron liikevaihtoon. Se ei ole vielä paljon, mutta yritys ottaa yli 30 prosentin kuukausittaisia kasvuloikkia, ja kasvuvauhti vain kiihtyy.

Kapopille rahtikulut ovat ylivoimaisesti suurin kustannuserä.

"Suomessa tavaroiden kuljetus ulkomaille on kallista verrattuna melkeinpä mihin tahansa muuhun kehittyneeseen maahan. Ei tarvitse mennä kuin rajan yli Ruotsiin, ja pääsee halvemmalla", Ari Kapanen arvioi.

Tähän mennessä Kapasten putiikit ovat toistaiseksi toimineet perheen omilla rahoilla ja pienellä pankkilainalla. Suunnitelmissa siintävät varastot Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Varastoverkosto leikkaisi maailmanlaajuisen liiketoiminnan logistiikkakuluja, kun Singaporeen lähetettävää pakettia ei tarvitsisi rahdata Suomesta käsin.

Myös EU:n verotuksen monimutkaisuus on yhtenäisten digitaalisten markkinoiden tiellä. Suomessa ilman arvonlisäveroa selviävät toistaiseksi vain mikroyritykset, joiden vuotuinen liikevaihto jää alle 8 500 euron. Jos taas muualta EU:sta kotoisin oleva verkkokauppa myy tuotteitaan Suomeen, verovelvollisuusraja on 35 000 euroa.

Rekisteröitymisrajat vaihtelevat laajasti maittain. Britanniassa suomalaiskaupan pitää rekisteröityä verovelvolliseksi vasta, kun paikallinen myynti ylittää 70 000 puntaa eli noin 95 000 euroa. Lisäksi EU:ssa on käytössä kaikkiaan yli 70 eri alv-kantaa, mikä monimutkaistaa liiketoimintaa entisestään.

"Yritysten pitää itse valvoa rajoja ja huolehtia rekisteröitymisestä. Byrokratiasta seuraa yrityksille kustannuksia vuosittain keskimäärin noin 5 000 euroa per maa. Verojen harmonisointi ei taida olla realistista, mutta olisi hyvä, jos kaikki alv-asiat voisi edes hoitaa kotimaisen viranomaisen kanssa", pohtii Verkkoteollisuuden toiminnanjohtaja Oula Järvinen.

Muutamien tuhansien eurojenkin summat ovat merkittäviä Kapopin kokoluokan kasvaville yrityksille. Toistaiseksi myynti muihin EU-maihin ei ole ylittänyt rekisteröitymiskynnyksiä, mutta pian Kapasillakin on edessään alv-viidakko, jos komission esitys yhteisistä verokynnyksistä ja sähköisestä rekisteröitymisestä ei etene.

Järvisen mukaan Suomen verkkokauppatase on reippaasti negatiivinen, tosin vertailukelpoisia lukuja ei ole. Kaupan liiton mukaan suomalaiset ostivat viime vuonna 1,2–1,6 miljardilla euron edestä tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista.

"Osin syynä on myös kulttuuri. Uskomme Suomessa, että olemme kaukana, vaikka se ei digitalisoituneessa maailmassa ole totta. En tiedä yhtään suomalaista verkkokauppaa, joka ei toimittaisi paketteja Utsjoelle, mutta Hampuriin toimittaa vain harva."

Hiukan alle kaksivuotias Kapop pyörittelee vielä pieniä numeroita, mutta Kapasten tavoitteena on ollut alusta alkaen vallata lastentarvikkeiden markkinat maailmanlaajuisesti.

Ari Kapanen ehti työskennellä kymmenisen vuotta it-tukkureiden markkinoinnissa, kunnes hän kyllästyi alan yritysten tapaan toimia. Vaimo puolestaan hankki pääomaa myymällä hoiva-alan yrityksensä Esperi Care -ketjulle.

"Siinä me kesällä mietimme, mitä isona haluamme tehdä. Olimme jo aiemmin väläytelleet ajatusta lastentarvikkeiden verkkokaupasta. Olimme huomanneet, että Suomesta ei saanut sellaisia tarvikkeita, joita omalle lapsellemme halusimme hankkia", Ari Kapanen kertoo.

Lauran Pikku Putiikki on nimetty Kapasten 5-vuotiaan tyttären mukaan. Perhe tutki perinpohjaisesti, minkälaisia lastentarvikkeisiin erikoistuvia kilpailijoita markkinoilla on.

"Huomasimme, että maailmassa ei ole yhtä ainutta aidosti koko maailmaa havittelevaa lastentarvikealaan erikoistunutta verkkokauppaa. Edes koko Eurooppaa havittelevia kauppoja ei alalta löydy."

Lisäksi Ari Kapasta hämmentää Suomessa toimivien verkkokauppojen rajoittuneisuus.

"Alan kaupat keskittyvät myymään täsmälleen samoja tuotteita. Palvelun ja tuotevalikoiman sijaan Suomessa on päädytty kilpailemaan hinnalla, mikä on aika tyhmää. Katteet ovat tällä menetelmällä huonot."

Viime vuoden intensiivinen mainoskampanja Googlessa ja Facebookissa nakertaa yhä jonkin verran startupin tuloskuntoa, mutta Kapanen uskoo Kapopin yltävän positiiviseen tulokseen jo ensi vuonna.

"Lumivyöryefekti on nyt alkanut. Ihmiset kehuvat kauppaa toisilleen, ja sana leviää. Markkinointiin ei tarvitse enää panostaa samalla lailla kuin alussa. Liikevaihdon kasvaessa markkinointibudjettimme on kutistunut."

Se olisi hyvin aloittelevalta globaalilta verkkokaupalta. Alan yrityksille useiden vuosien tappiokierre on tyypillinen, koska asiakkaista kisataan koko maailman kanssa aggressiivisten alennusmyyntien ja markkinointikampanjoiden avulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat