Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionyhtiö Finavia ja tilintarkastusjätti oikeudessa kymmenien miljoonien johdannaistappioista

Valtionyhtiö hakee sijoitustappioista jopa 70 miljoonan euron korvausta Deloitte & Touchelta

Talous
 
Leif Rosas
Johdannaisilla miljoonatappioita tehnyt Finavia huolehtii muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentän toiminnasta.
Johdannaisilla miljoonatappioita tehnyt Finavia huolehtii muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentän toiminnasta. Kuva: Leif Rosas

Valtion kokonaan omistaman lentokenttäyhtiö Finavia yrittää saada isoja korvauksia takavuosien johdannaisseikkailustaan entiseltä tilintarkastusyhtiöltään. Valtionyhtiön johdannaisista tuli isot tappiot, vaikka yhtiö kuvitteli käyttävänsä niitä riskien hallintaan ja saavansa jopa voittoa.

Finavia vaatii enintään 70 miljoonan vahingonkorvauksia tilintarkastusjätti Deloitte & Touche Oy:ltä ja sen yhdeltä tilintarkastajalta.

Artikkeliin liittyvät

Summa on suurin piirtein sama kuin yhtiön kaikkien johdannaissopimusten yhteenlaskettu laskennallinen tappio viime vuodenvaihteessa. Erilaisten termiinien, strukturoitujen koronvaihtosopimusten ja swapoptioiden käypä arvo oli 2014 lopussa noin 63 miljoonaa euroa miinuksella.

Harvinaisessa valtionyhtiön ja sen tilintarkastusyhtiön riidassa on kyse lähinnä niin sanotuista spekulatiivisista johdannaissopimuksista, joita Finavia käytti yhtiön omien sisäisten ohjeidensa vastaisesti 2009–2011. Finavian edeltäjän ilmailulaitoksen sisäisten ohjeiden mukaan johdannaisten käyttö oli sallittua vain suojaustarkoituksessa, mutta Finaviassa oli tehty myös voittoa tavoittelevia johdannaissopimuksia.

Tarkastusvirasto nimittää tällaisia johdannaisia spekulatiivisiksi, jollaisia Ilmailulaitoksen ja myöhemmin Finavian hallituksen linjaukset eivät sallineet.

Ei-suojaavat johdannaiset voivat tuottaa suuret voitot, mutta myös lähes rajattomat tappiot.

Finavia ei määrittele haasteessa johdannaistappioiden tarkkaa määrä, sillä ne ovat kasvaneet koko ajan ja voivat kasvaa edelleen. Uusimman tammi–maaliskuun osavuosikatsauksen mukaan pelkästään ei-suojaavien korkojohdannaisten arvostustappiot ovat nousseet vuodessa 2,2 miljoonasta eurosta 31,6 miljoonaan euroon.

Johdannaisten arvon romahdus johtuu markkinakorkojen nopeasta laskusta, sillä johdannaisilla oli veikattu korkojen pikemminkin nousevan.

Johdannaisriskit paljastuivat vuoden 2011 tilintarkastuksessa, kun tilintarkastaja vaihtui. Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) aloitti uuden tilintarkastajan löydöksistä selvityksen.

Tarkastusvirasto arvosteli Finaviaa rankasti veronmaksajien omaisuuden huonosta hoitamisesta vuoden 2013 joulukuussa.

Tarkastuskertomuksen mukaan yhtiön johdolla ei ollut kattavaa kuvaa käytetyistä "monimutkaisista" johdannaisista. Rahoituksen riskienhallintaa ja raportointia sekä sopimusten hallintaa ja seurantaa ei aina ollut järjestetty sisäisten ohjeiden mukaisesti, tarkastusvirasto katsoi.

Tarkastusviraston mukaan johdannaissopimuksiin liittyvät riskit ja niiden todellinen luonne eivät tulleet ajoissa ilmi, koska tilinpäätöksissä oli riittämättömät tiedot johdannaisten käytöstä. Yhtiön tilintarkastajaa vastaan nostettu vahingonkorvauskanne perustuu juuri tähän: Yhtiön johto ja hallitus eivät saaneet heti 2009 tietoa luvattomista johdannaissopimuksista, minkä vuoksi ne eivät huomanneet lopettaa uusien johdannaisten tekemistä eli riskien lisäämistä.

Finavia vetoaa tilintarkastuslain pykälään, jonka mukaan tilintarkastaja on velvollinen korvaamaan tahallisesti tai huolimattomuudesta aiheuttamansa vahingon.

Johdannaisiin uponneet summat ovat suuria, sillä Finavian liikevaihto oli viime vuonna 350 miljoonaa euroa ja tulos 6,7 miljoonaa euroa.

Finavia on vaatinut käräjäoikeutta salaamaan suuren osan Helsingin käräjäoikeuteen jätetystä haasteesta. Käräjäoikeus on suostunut Finavian pyyntöön sillä perusteella, että haasteessa on liikesalaisuuksia.

Deloitte & Touchen toimitusjohtaja Tomi Pitkänen sanoi keskiviikkona, että yhtiö on ollut tapauksessa huolellinen ja noudattanut hyvää tilintarkastustapaa.

"Kanne on perusteeton", Pitkänen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat