Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio: Investoijien kiistoille uusi tuomioistuin

Talous
 

Suomella ei ole vielä kantaa EU-komission ehdotukseen uudesta pysyvästä tuomioistuimesta, joka ratkoisi ulkomaisten investoijien ja valtioiden välisiä kiistoja.

Komissio esitti tällä viikolla, että paljon vastustusta herättänyt, Yhdysvaltojen ja EU:n neuvottelemaan vapaakauppasopimukseen sisältyvä ISDS-välimiesmenettely korvattaisiin uudella tuomioistuimella.

"Suomella ei vielä ole kantaa. Komissiossakin valmistelu on vasta alkuvaiheessa", ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka sanoi.

Toivakka osallistui tänään torstaina Brysselissä ulkomaankauppaministereiden kokoukseen, jossa EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström esitteli komission ehdotuksia ISDS:n uudistamiseksi.

ISDS:stä on tullut suurin kompastuskivi vapaakauppasopimusneuvotteluissa, koska se antaa sijoittajille oikeuden haastaa valtioita välimiesmenettelyyn ja vaatia niiltä korvauksia. Vastustajat pelkäävät, että amerikkalaiset sijoittajat voisivat suojan turvin estää valtioita tekemästä esimeriksi ruokaan ja ympäristöasioihin liittyvää lainsäädäntöä.

Malmström vakuutti tällä viikolla EU-parlamentissa, että valtioiden oikeus lainsäädännön muuttamiseen tehdään sopimuksessa entistä selvemmäksi. Komissaari lupasi, että oikeudesta sääntelyyn tulee "mustaa valkoiselle".

"Aikaisemmin sopimukset on laadittu enemmän investointisuojaa kuin hallitusten sääntelyoikeutta silmällä pitäen. Tämä muuttuu", Malmström sanoi keskiviikkona.

Yhdysvallat on pitänyt tiukasti kiinni siitä, että ISDS:n täytyy sisältyä neuvoteltavaan vapaakauppasopimukseen. Investointisuojasopimuksissa ei sinänsä ole mitään uutta, vaan niitä on EU-mailla on jo nyt noin 1 400 investointisuojasopimusta kauppakumppanimaiden kanssa. 2000-luvulla investointiriitojen määrä on kuitenkin kasvanut merkittävästi.

Komissio esittää välimiesmenettelyn uudistamista siten, että välimiehet pitäisi tulevaisuudessa valita ennalta määrätyltä, Yhdysvaltojen ja EU:n sopimalta listalta. Välimiehiltä myös vaadittaisiin samanlaista pätevyyttä kuin oikeilta tuomareilta.

Tähän saakka riitojen osapuolet ovat nimenneet välittäjät itse, mikä on herättänyt epäilyjä välimiesten riippumattomuudesta.

Malmströmin mukaan uudet vaatimukset välimiehiltä veisivät riitojenratkaisumenetelmää enemmän perinteisten tuomioistuinten suuntaan.

"Tavoitteemme on pysyvä investointituomioistuin. Se vie kuitenkin jonkin verran aikaa."

Komissio esittää myös valitusmenetelmän rakentamista, jotta yritykset ja valtiot pystyisivät valittamaan välimiesmenettelyn päätöksistä. Komissio haluaa sulkea mahdollisuuden myös siltä, että sijoittaja voisi hakea korvauksia sekä kansallisesta tuomioistuimesta että välimiesmenettelystä.

Toivakan mukaan EU-maiden ministerit keskustelivat komission ehdotuksista torstaina yleisellä tasolla.

"Yleishenki oli se, että ehdotukset vastaavat hyvin huoliin, joita jäsenmaissa on noussut. Ja että se vie järjestelmää selvästi eteenpäin ja oikeaan suuntaan."

Komission esitykset vastaavat monilta osin Toivakan mukaan myös Suomen näkemyksiä.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat