Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun telakka huolestuttaa Saksassa

Perheyhtiö Meyer Werft sinetöi telakkakaupan perjantaina

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Turun telakalla rakennettiin viime kesänä Mein Schiff 4 -risteilijää. Alus luovutetaan tänään perjantaina tilaajalleen TUI Cruisesille.
Turun telakalla rakennettiin viime kesänä Mein Schiff 4 -risteilijää. Alus luovutetaan tänään perjantaina tilaajalleen TUI Cruisesille. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turun telakka siirtyy perjantaina lopullisesti saksalaisen Meyer Werftin omistukseen.

Usea lähde kertoo HS:lle, että perheyhtiö aikoo vahvistaa lehdistötilaisuudessa ostaneensa valtion vähemmistöosuuden telakasta.

Tästä on kyse

 Suomen valtio ja saksalainen perheyritys Meyer Werft ostivat Turun telakan korealaiselta STX:ltä vuonna 2014.

 Meyerille tuli Meyer Turusta 70 prosenttia ja valtion omistamalle Suomen Teollisuussijoitukselle 30 prosenttia.

 Meyer sai oikeuden ostaa loput osakkeet, ja kertoi aikovansa tehdä näin huhtikuussa.

Meyer tuli telakan omistajaksi yhdessä valtion kanssa viime vuoden elokuussa, kun kumppanit ostivat telakan korealaisyhtiö STX:ltä. Meyer osti tuolloin telakasta 70 ja valtio 30 prosenttia.

Ajatuksena oli alusta alkaen, että valtio on mukana vain väliaikaisena omistajana. Meyer kertoi huhtikuussa aikovansa lunastaa valtion osakkeet.

Meyerin arvioidaan muuttavan Turun telakan hallintoa kohti saksalaista perheyhtiömallia. Se tarkoittaisi, että telakan hallituksessa istuisi käytännössä vain Meyerin perheenjäseniä.

Meyer tuskin kertoo perjantaina mitään kauppahinnasta. HS:n tietojen mukaan yhtiö ei myöskään kerro vielä uusista tilauksista, koska neuvottelut eivät ole riittävän pitkällä.

Meyer on tehnyt maaliskuussa aiesopimuksen neljästä amerikkalaisen Carnival-varustamon risteilijästä. Ennen näitä aluksia Turun telakalla oli tilaukset yhdestä Tallinkin autolautasta ja kolmesta TUI Cruisesin risteilijästä, joiden perään saattaa tulla vielä kaksi vastaavaa lisää.

Perjantain lehdistötilaisuudessa TUI Cruisesille luovutetaan juuri valmistunut risteilijä.

Eräs neuvotteluista hyvin perillä oleva taho uskoo, että uudet tilaukset saattavat varmistua alkusyksystä.

Vakavarainen saksalaisyhtiö oli pelastus vuosia konkurssin partaalle roikkuneelle Turun telakalle. Saksassa tieto uudesta hankinnasta on kuitenkin herättänyt huolta.

"Heidän käsityksensä mukaan Suomi pärjää teollisuuskilpailussa, koska meillä on pilvin pimein romanialaisia halpatyöläisiä", eräs asiasta perillä oleva taho kertoo. Hän lisää ihmettelevänsä, että Meyerin Papenburgin telakalla ei ole otettu Suomen työmarkkinajärjestelmästä selvää.

"Saksalaiset olivat huuli pyöreänä, kun saivat tietää että Suomessa alihankkijoidenkin täytyy noudattaa suomalaisten työehtosopimusten palkkatasoa."

Saksalaistyöntekijät saivat yrityskaupan yhteydessä sekä Meyerilta että Saksan valtiolta vahvan irtisanomissuojan, joka kestää käytännössä vuoteen 2030 saakka.

HS ei tavoittanut Meyer Werftin työntekijöiden edustajaa torstaina.

Meyer Werft teki jo tammikuussa Ala-Saksin osavaltion ja telakan työntekijöitä edustavan ammattiliiton IG-metallin kanssa sopimuksen, jossa se sitoutui pitämään kiinni 3 100 työpaikasta Papenburgissa.

Osavaltio puolestaan sitoutui kehittämään infrastruktuuria, jota iso telakka Ems-joen varressa tarvitsee.

"Työpaikat riippuvat kuitenkin lähtökohtaisesti tilauksista. Kristallipalloa minulla ei ole. Kummallakin telakalla, Turulla ja Papenburgilla on omat tilauskirjansa", sanoo Meyer Werftin viestintäjohtaja Peter Hackmann.

Papenburgin telakan ongelma on, että joki asettaa rajoitukset valtameriristeilijöiden siirtämiselle.

Lisäksi maaliskuussa Papenburgia ympäröivän alueen kuntien piirivaltuustossa oli tiukka äänestys Ems-joen kehittämisestä, jossa telakan intressit voittivat nipin napin.

Telakka tarvitsee lupia joenpinnan säätelyyn, kun suuria risteilyaluksia kuljetetaan jokea pitkin Pohjanmerelle.

Paavo Teittinen HS
Tiina Rajamäki HS
Helsinki/Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat