Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuusyhtiöt elpyvät vähitellen – pahimmat vaikeudet ovat hellittäneet

Teollisuusyhtiöiden liikevaihto kasvoi alkuvuonna, jos Nesteen vaikutusta ei oteta huomioon

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Nesteen jalostamo Porvoossa.
Nesteen jalostamo Porvoossa. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden alkuvuoden osavuosikatsausten perusteella teollisuuden pahimmat vaikeudet ovat hellittäneet.

Teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä kasvoi tammi–maaliskuussa 13 prosenttia viime vuoden vastaavasta. Myönteisintä on silti liikevaihtojen lisääntyminen.

Fakta

Alkuvuosi antaa toivoa paremmasta

 Suomen talouden elpyminen taantumasta on ennusteiden mukaan erittäin hidasta.

 Suuret teollisuusyritykset ovat vähentäneet kustannuksiaan merkittävästi vastaamaan supistunutta kysyntää.

 Alkuvuonna teollisuusyhtiöiden liikevaihdot alkoivat kasvaa, mihin yhtenä syynä oli euron heikkeneminen.

 Huhtikuussa euro on taas vahvistunut suhteessa maailman päävaluuttaan Yhdysvaltojen dollariin.

"Jos jätetään huomioimatta Nesteen vaikutus, teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi pari prosenttia", sanoo finanssiyhtiö Nordean osaketutkimuksen pääanalyytikko Harri Taittonen.

Öljynjalostusyhtiö Neste on liikevaihdolla mitattuna Suomen suurin yritys. Sen liikevaihto supistui tammi–maaliskuussa 766 miljoonaa euroa viime vuoden samasta ajankohdasta. Liikevaihdon supistuminen johtui pääasiassa öljyn voimakkaasta halpenemisesta vertailuajanjaksolla.

Nordean seuraamista 60 yhtiöistä on tähän mennessä raportoinut alkuvuoden tuloksensa vajaat 50. Niistä 64 prosentissa liikevaihto ylitti odotukset, mikä on lupaava muutos parempaan pitkän kestäneen taantuman kuluessa.

"Suurimassa osassa yhtiöitä sen sijaan liikevoitto oli hieman odotuksia huonompi. Tässä on eroa viime vuoden tuloksiin. Viime aikoina yritysten liikevaihto on tyypillisesti jäänyt odotuksista, mutta liikevoittoprosentit ovat olleet ennakoitua paremmat, koska kustannukset ovat supistuneet", sanoo Taittonen.

Teollisuusyhtiöiden liikevaihtoa lisäsi alkuvuonna euron heikkeneminen suhteessa dollariin. Kun yritykset muuttavat dollaritulonsa euroiksi, yhteisvaluutan heikkenemisen takia euromääräinen liikevaihto kasvaa.

Nordean laskelmien mukaan teollisuusyhtiöiden kasvaneesta liikevoitosta vajaa kolmasosa muodostui konepajayhtiöissä ja kolmasosa terästeollisuudessa. Jäljelle jäävä osuus liikevoiton parannuksesta jakautui metsäteollisuuden, öljynjalostuksen, ja muiden teollisuusyritysten kesken. Suomen kolme suurinta konepajayhtiöitä on liikevaihdolla mitattuna Kone, Wärtsilä ja Metso.

"Konepajojen tilauskannat kasvoivat alkuvuonna varsin paljon ja liikevoitoissa oli tuntuvaa lisäystä. Tilauskantojen kasvaminen antaa uuttaa usko tulevaisuuteen, mutta varsinaiseen nousukauteen on vielä matkaa", sanoo varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo.

Konepajayhtiöiden yhteenlaskettu liikevoitto oli 70 miljoonaa euroa eli noin 20 prosenttia suurempi kuin alkuvuonna 2014. Metsäteollisuudessa liikevoitto kasvoi 54 miljoonaa euroa, mihin vaikutti Taittosen mukaan euron selvä heikkeneminen suhteessa dollariin alkuvuonna.

Angervuo korostaa, että monissa yhtiöissä liikevoiton lisääntyminen on merkki saneerauksilla saavutetuista hyödyistä.

"Hyvään suuntaan kehitys menee: liikevaihdon supistuminen on päättynyt ja liikevoitot ovat kasvaneet."

Raakaöljyn halpeneminen on vaikuttanut yhtiöiden logistiikkakuluihin suunnilleen odotetusti, sillä kannattavuus vastasi sijoittajien odotuksia. Kuluvalla vuosineljänneksellä öljy on alkanut kallistua.

Taittosen mukaan kuluvalla vuosineljänneksellä huhti–kesäkuussa on odotettavissa, että teollisuusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto ja liikevoitto lisääntyvät suunnilleen samaa vauhtia kuin ensimmäisellä neljänneksellä.

"Pidemmän ajan kuluessa suuri kysymys on se, millaisia vaikutuksia Euroopan keskuspankin rahapoliittisella elvytyksellä ja siitä seuranneella euron heikkenemisellä on kokonaiskysyntään ja sitä kautta suomalaisten vientiyritysten näkymiin."

Kuukauden kuluessa euro on vahvistunut suhteessa dollariin lähes neljä prosenttia. Valuutta vahvistuu, kun sijoittajat siirtävät pääomiaan euromääräisiin arvopapereihin.

Yksi syy siihen on todennäköisesti se, että alkuvuonna Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskasvun hidastui ekonomistien ennusteita enemmän. "Hyvänä merkkinä näkymien tasaantumisesta voi pitää sitä, että yksittäisiä yrityksiä lukuun ottamatta tuloskaudella ei tehty merkittäviä muutoksia tulevaisuuden näkymiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat