Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lampaat ryntäävät teuraalle

Talous
 
Marko Erola

Vuosi sitten kiinalaisissa makuukammareissa otettiin kunnon loppukiri. Tuolloin viimeistään oli tehtävä lapsia, jos halusi näiden syntyvän ennen kuin Lampaan vuosi alkoi 19.2.2015.

Sikäläisen uskomuksen mukaan Lampaan vuonna syntyminen on nimittäin tavattoman epäonnista. Lampaat ovat liian hellämielisiä. Heidän kohtalonsa elämässä on joutua teurastetuksi.

Kiinalaisille sijoittajille tuo kohtalo voi langeta ennen kuin Lampaan vuosi on ohi – niin pystysuoraa nousua ja ennätyksellistä vaihtoa on nähty Manner-Kiinassa ja Hongkongissa.

Manner-Kiinan pääindeksin Shanghai Compositen arvo kaksinkertaistui vuodessa. Vielä lujempaa kiitää pikkuyhtiöindeksi ChiNext, joka on pelkästään alkuvuonna noussut 70 prosenttia.

Maltillisemmin kehittynyt Hongkongin Hang Seng ponkaisi sekin huhtikuussa 13 prosenttia, kun viranomaiset kertoivat lisäävänsä mannerkiinalaisten rahastojen mahdollisuutta sijoittaa Hongkongiin.

Nousuhuuma on piensijoittajavetoista. Tavalliset mannerkiinalaiset avaavat arvo-osuustilejä innokkaammin kuin koskaan, ja velaksi keinottelusta on tullut suoranainen villitys.

Parisen viikkoa sitten pörssiviranomaiset varoittivat sijoittajia lainaamasta tai myymästä omaisuuttaan osakkeiden ostoa varten. Varoitus ei paljon tunnelmaa viilentänyt, kun pörssit samaan aikaan ilmoittivat helpottavansa vedonlyöntiä kurssilaskun puolesta.

Kiinan pörssinoususta ovat saaneet osansa suomalaiset rahastosijoittajat. Kun loistotuotot ovat nyt plakkarissa, on aika pikemminkin keventää kuin lisätä Kiina-sijoituksia.

Kiinalaiset osakkeet ovat niin kalliita, että pitkän aikavälin tuotto-odotukset eivät ole häävit. Lyhyellä aikavälillä hurja meno voi jatkua, mutta sehän on pelkkää spekulointia se.

Kun Kiinassa rysähtää, järistys tuntuu kaikkialla maailmassa. Pidemmällä aikavälillä Kiinaa ei voi sivuuttaa, oli minkä hyvänsä eläimen vuosi. On vain ajan kysymys, että lukemattomat rahan liikettä estävät rajoitukset poistuvat. Jonain päivänä kaikki saavat sijoittaa kaikkien kiinalaisten pörssien kaikkiin osakkeisiin niin paljon kuin haluavat.

Silloin maailman suurimman talouden osakemarkkinat ovat nekin maailman suurimmat.

Marko Erola
Kirjoittaja on kirjailija
ja vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat