Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MTK jakaa metsänomistajat

Talous
 
Jyrki Iivonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on taloustoimittaja.

Metsänomistajien etujärjestö MTK ilmoitti alkuviikosta sijoittavansa puoli miljoonaa euroa Kuopioon kaavailtuun Finnpulpin suuren sellutehtaaseen. Sellubisneksessä puoli miljoonaa euroa on portsarirahan neljännes, sillä laitos maksaa 1,4 miljardia euroa.

Etujärjestölle puoli miljoonaa euroa on huomattava sijoitus, sillä MTK:n vuosibudjetti on 12 miljoonaa euroa. MTK saa rahansa takaisin vain, jos tehdas todella käynnistyy.

MTK on varakas järjestö. Jos sijoitus hukkuu Kallaveden syvänteisiin, MTK ei siihen kaadu.

Puheenjohtaja Juha Marttila perusteli Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että MTK on hankkeessa takuumiehenä: "Meidän mukaantulo kertoo markkinoille, että tehtaan puuhuolto on varmalla pohjalla."

Takuumiestä tarvitsee Finnpulpin johto. Sen pitää todistaa muille sijoittajille, että raaka-ainetta riittää.

Mitä MTK pystyy takaamaan? Ei mitään.

Kun MTK omistaa osan tulevasta tehtaasta, sen pitäisi ohjata metsänomistajien puunmyyntejä Finnpulpin tehtaalle. Metsänomistajat ovat kuitenkin itsenäisiä maanomistajia, jotka myyvät puunsa kenelle parhaaksi näkevät. Siihen vaikuttavat raakapuun hinta ja suhteet tuttuun puunostajaan.

Metsänomistajilla on toinenkin etujärjestö, jonka nimi on Metsä Group eli Metsäliitto. Se aloitti suuren sellutehtaan rakentamisen Äänekoskelle.

Metsäliitto on osuuskunta, jonka omistaa 122 000 metsänomistajaa. MTK:n leiriin kuuluu metsänhoitoyhdistysten kautta yli 300 000 metsänomistajaa.

Jos Finnpulpin tehdas valmistuu, se tulee monissa pitäjissä kilpailemaan puista Metsäliiton kanssa. Kun MTK on ottanut kantaa Finnpulpin puolesta, kannattaako Metsäliittoon luottavan metsäomistajan enää maksaa jäsenmaksua metsänhoitoyhdistykselleen?

Metsäliiton ja MTK:n suhteet olivat aikoinaan tiiviit. Toimintaa ohjasi vanhempainneuvosto, jossa olivat mukana kumpaisenkin organisaation napamiehet. Neuvoston toiminnasta löytyy kuvauksia Kilpailuviraston asiakirjoista.

Finnpulp-kuvio tarkoittaa, että MTK:n ja Metsäliiton suhteet ovat jäähtyneet. Vanhempainneuvosto ei ilmeisesti ole kokoontunut vähään aikaan.

Jyrki Iivonen HS jyrki.iivonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat