Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska pyrkii eroon käteisestä rahasta

Tanskassa pienetkin ostokset tehdään useimmiten kortilla

Talous
 

Tanska ottaa askeleita kohti ilman käteistä rahaa toimivaa taloutta. Maan hallitus ehdottaa, että esimerkiksi vaatekaupoilta, bensiiniasemilta ja ravintoloilta poistuisi kokonaan velvollisuus ottaa vastaan käteistä vuoden 2016 alussa.

Ehdotus on osa suurempaa talouspakettia, jonka on tarkoitus tukea kasvua. Perusteena käteisen käytön vähentämiseen pidetään esimerkiksi käteismaksamisesta aiheutuvia kustannuksia. Kaikilta liikkeiltä velvollisuus hyväksyä käteistä ei silti poistuisi. Esimerkiksi päivittäistavarakauppojen ja apteekkien pitäisi yhä ottaa vastaan seteleitä ja kolikoita.

Tanskassa pienetkin ostokset tehdään jo nykyisin pitkälti kortilla eikä käteinen ole enää yleinen maksutapa. Myös mobiilimaksaminen on edennyt pitkälle.

Noin kolmannes tanskalaisista käyttää Danske Bankin lanseeraamaa MobilePay-maksupalvelua. Suomessa vastaava palvelu on toistaiseksi pieni. Vuoden alussa käyttäjiä oli noin 130 000. Käteisestä luopumisen voikin odottaa saavan Tanskassa kannatusta.

Muun muassa finanssialan etujärjestö ilmoitti tukevansa ajatusta. Sen mukaan käteinen on taloudellinen taakka ja myös turvallisuusriski liikkeissä.

Jotkut ovat silti huolissaan korttipetosten lisääntymisestä. Reutersin mukaan Ruotsissa elektroniseen maksamiseen liittyvät rikokset ovat kaksinkertaistuneet vuosikymmenen aikana.

Ruotsissa on viime vuosina siirrytty voimakkaasti kohti ilman käteistä toimivaa taloutta.

Jotkut palvelut kuten paikallisbussit Tukholmassa eivät enää ota lainkaan vastaan seteleitä tai kolikoita turvallisuusriskien takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat