Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaatetehtaan palaessa Bangladeshissa työntekijät yrittävät sammuttaa liekkejä eivätkä paeta niitä

Talous
 
Andrew Biraj REUTERS
Bangladeshin pääkaupungin Dhakan esikaupungissa Savarissa kuoli yli 1 100 ihmistä huhtikuussa 2013, kun Rana Plazan vaatetehdas romahti. Pelastustyöntekijät yrittivät pelastaa ihmisiä myöhemmin syttyneen tulipalon jälkeen.
Bangladeshin pääkaupungin Dhakan esikaupungissa Savarissa kuoli yli 1 100 ihmistä huhtikuussa 2013, kun Rana Plazan vaatetehdas romahti. Pelastustyöntekijät yrittivät pelastaa ihmisiä myöhemmin syttyneen tulipalon jälkeen. Kuva: Andrew Biraj REUTERS

Bangladeshin vaatetehtaissa on tapana, että jos tehdas syttyy palamaan, työläiset ryhtyvät sammutustöihin.

"Tehtaiden omistajat ovat hyvin ylpeitä tästä, työntekijät ovat hyvin ylpeitä tästä", kertoo palvelualojen kansainvälisen ammattiliiton Unin kaupan alan johtaja Alke Boessiger.

Kolme vinkkiä vastuulliselle ostajalle

Boessigerin vinkit vaatekauppaan

1. Älä lopeta Bangladeshissa valmistettujen vaatteiden ostamista. Tekstiiliteollisuus on tärkeä köyhän maan kehittymiselle.

2. Vaadi vaatteiden valmistajilta ja niitä myyviltä kaupoilta tietoja siitä, millaisissa oloissa ne on valmistettu.

3. Muista, että kallis hinta ei ole tae siitä, että vaate olisi valmistettu työntekijöiden oikeuksia kunnioittaen.

"Me sanomme heille, että se on täysin hullua – lähtekää pihalle sieltä!"

Taistelevalla ammattiyhdistysliikkeellä on vielä sarkaa Bangladeshissa, jonka sadoissa vaatetehtaissa suuri osa länsimaissa myydyistä vaatteista valmistetaan. Luokkatietoisuus on hataraa, kun käsitys omasta edusta kietoutuu työnantajan etuun.

"He uskovat, että työnantajan omaisuuden pelastaminen on heidän velvollisuutensa. Jos tehdas palaa, heillä ei ole enää työtä", Boessiger selittää.

Kuluneella viikolla ay-johtaja Boessiger oli Helsingissä keskustelemassa muun muassa Bangladeshin tehtaisiin liittyvistä asioista suomalaisyritysten ja ulkoministeriön kanssa.

Bangladeshissa kaksi vuotta sitten tapahtunut Rana Plaza -vaatetehtaan romahdus oli länsimaisille vaatevalmistajille, -kauppiaille ja maahantuojille shokki, joka sai kymmenet yhtiöt solmimaan ammattiliittojen ja Bangladeshin hallituksen kanssa rakennusturvallisuuden parantamiseen tähtäävän Bangladesh Accord -sopimuksen. Sen on allekirjoittanut 190 vaatealan yritystä.

Jos Bangladeshissa muutokseen tarvittavissa asenteissa onkin Boessigerin mielestä vielä korjaamisen varaa, rakennusturvallisuus sinänsä on parantunut Accordin ansiosta.

Alke Boessiger
Alke Boessiger

Sopimuksen myötä kaikki 1 500 allekirjoittajayrityksille vaatteita valmistavaa tehdasta on tarkastettu. Tuhat korjaussuunnitelmaa on hyväksytty. 37 tehdasta on suljettu kokonaan, koska tarvittavat korjaukset olisivat olleet niin suuria, että tehtaan omistaja piti järkevämpänä siirtää tuotanto toisaalle.

"Uuden tehdasromahduksen mahdollisuus on vähentynyt huomattavasti, koska suurin osa vaarassa olevista tehtaista suljettiin heti", Boessiger arvioi.

Myös yksi suomalaiselle Stockmannille vaatteita valmistava tehdas suljettiin Accordiin liittyvien tarkastusten jälkeen, kertoo konsernin vastuullisuudesta vastaava viestintäjohtaja Nora Malin. Toiminta siirrettiin toiseen rakennukseen.

Tästä on kyse

 Huhtikuussa 2013 Bangladeshin pääkaupngissa Dhakassa kuoli yli 1 100 ihmistä, kun Rana Plazan vaatetehdas romahti.

 Monet länsimaiset vaatemerkit ja -kaupat teettävät vaatteita Bangladeshissa.

 Onnettomuuden jälkeen Bangladeshin hallitus, ammattiliitot sekä kymmenet länsimaiset vaatevalmistajat, maahantuojat ja vähittäiskaupat allekirjoittivat Accord-sopimuksen. Sen on tarkoitus parantaa tehtaiden palo- ja rakennusturvallisuutta.

 Osa etenkin yhdysvaltalaisista vaatealan yrityksistä jäi Accordista pois ja perusti oman Alliance-sopimuksen.

Stockmannin lisäksi suomalaisyrityksistä Accordissa ovat mukana vain Reima ja vaatteita maahantuova A & M Holmberg. Stockmann-konsernin omien merkkien vaatteista noin neljäsosa valmistettiin viime vuonna Bangladeshissa. Tänä vuonna osuus pienenee, koska vaateketju Seppälä irtautui konsernista.

Esimerkiksi Kesko ja SOK eivät ole allekirjoittaneet Accordia. Ne perustelevat tätä sillä, että niillä on jo muita seurantajärjestelmiä.

"Työntekijöiden työolojen valvontaan – – meillä on jo käytössä vakiintuneet mallit", sanoo SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen.

Stockmann on kuitenkin tyytyväinen siihen, mitä Accordin avulla on saatu aikaan.

"Sen kautta on saatu paljon rakennusturvallisuuteen liittyvää hyödyllistä osaamista sekä meille että koko Bangladeshille", Malin sanoo.

Ay-johtaja Boessigerin mukaan yksi isoista ongelmista Bangladeshissa on, että monia tehtaina toimivista rakennuksista ei ole alun perin rakennettu lainkaan teollista tuotantoa varten. Siksi Accordin tarkastusten jälkeen paljastuneet korjaustarpeetkin ovat usein työläitä ja kalliita.

"Jos tehtaassa on vain yhdet rappuset, on joko rakennettava toiset rappuset hätäulostieksi tai suljettava tehdas kokonaan."

Vaikka tarkastukset on tehty, työtä on vielä jäljellä valtavasti. Turvallisuutta parantavia remontteja pitäisi tehdä, mutta ne eivät etene läheskään niin nopeasti kuin Boessiger toivoisi.

"Valmistuttajat ovat haluttomia maksamaan korjauksista. Tilanne on monimutkainen, koska kyseessä on neuvottelu tehtaan omistajan ja valmistuttajien välillä siitä, kuka maksaa mitä ja kuinka."

Boessiger moittii myös ankarasti Bangladeshin hallitusta, joka ei ole korjannut työlainsäädäntöään kansainvälisen työjärjestön ILO:n vaatimalle tasolle. Osaltaan syyllisenä hän pitää EU:ta, joka ei ole painostanut tässä suhteessa Bangladeshia tarpeeksi.

Ja sitten ovat vielä ne asenteet.

"Työläiset ajattelevat, että jos puhun ongelmista tehtaassani, menetän työni", Boessiger sanoo. "Asenteiden muutos ei tapahdu yhdessä yössä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat