Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruplan syöksy iskee Venäjällä – pietarilaispari maksaa kotinsa kahdesti

Ruplan hurja syöksy vei asuntolainansa dollareissa ottaneita ahdinkoon, joka on helpottanut viime viikkoina

Talous
 
Sergei Grachev
"Maksamme asunnosta ruplissa kaksinkertaisen hinnan. Tämä koti on kuin puhdasta kultaa, emme voi myydä tätä varmaan koskaan", Svetlana Suvorova sanoo. Vieressä istuu aviomies Dmitri Dervenjov.
"Maksamme asunnosta ruplissa kaksinkertaisen hinnan. Tämä koti on kuin puhdasta kultaa, emme voi myydä tätä varmaan koskaan", Svetlana Suvorova sanoo. Vieressä istuu aviomies Dmitri Dervenjov. Kuva: Sergei Grachev

Pietari. Valoisaksi remontoitu kaksio Etelä-Pietarissa Prospekt Veteranovin metroaseman vieressä on kodikas lähiöasunto.

Vain hinta tekee Dmitri Dervenjovin ja Svetlana Suvorovan kodista erikoisen.

Artikkeliin liittyvät

"Maksamme asunnosta ruplissa kaksinkertaisen hinnan. Tämä koti on kuin puhdasta kultaa, emme voi myydä tätä varmaan koskaan", Svetlana Suvorova jaksaa nauraa.

Pariskunta joutui ruplan joulukuisten kurssivaihteluiden heittelemäksi. Vuonna 2007 he riskeerasivat ja ottivat 107 000 dollarin asuntolainan valuutassa. Summa vastasi kahta miljoonaa ruplaa. Tuolloin valuuttalainan korot olivat halvempia kuin ruplamääräisten lainojen.

"Vain 11 prosenttia", Dmitri huomauttaa.

Riskin mittakaava alkoi valjeta viime vuonna.

"Ruplan kurssi alkoi pudota viime vuoden maaliskuusta lähtien, kun olimme ottaneet Krimin", Dmitri muistelee.

Marraskuussa pariskunta säikähti. He aloittivat päivänsä avaamalla tietokoneen ja seurasivat ruplan heikkenemistä.

"Lainan hinta kasvoi 200 000–300 000 ruplaa (nykykurssilla 3 500–5 300 euroa) joka päivä. Pää oli hajota", Svetlana kertoo.

Lopulta he ottivat yhteyttä pankkiin ja pyysivät lainan muuttamista rupliksi. Tapaaminen pankin kanssa sovittiin 16. joulukuuta tiistaiksi, ja he nukkuivat yönsä pitkästä aikaa rauhassa.

Tiistaina aamulla pankista soitettiin ja tapaaminen peruttiin. Alkoi ruplan huima syöksy. Pankit lopettivat lainoituksen kokonaan, rupla syöksyi tunti tunnilta ja kävi heikoimmillaan 100 ruplassa eurolta.

HS haastatteli paria edellisen talouskriisin aikaan vuonna 2009, jolloin Dmitri oli juuri jäänyt työttömäksi. Silloin lainaa maksettiin satamassa it-asiantuntijana toimivan Svetlanan palkalla.

Tämän jälkeen kirjojen ulkoasuja suunnitteleva Dmitri on vaihtanut työpaikkaa muutamaan kertaan, mutta lopulta aina saanut töitä.

Valuuttavelkaisia on yhteensä Venäjällä noin 25 000, ja heidän mielenosoituksistaan on tullut tuttu näky kaduilla.

Venäjän keskuspankki suositteli tammikuussa, että pankit suostuisivat uudelleenrahoittamaan lainat kurssilla 39,39 ruplaa dollarilta.

Pariskunta suostui lopulta pankin tarjoukseen, joka oli kahden miljoonan ruplan laina kymmeneksi vuodeksi, 53,5 ruplaa dollarilta 14 prosentin korolla.

Jotta valuuttalainan tuottaman häviön mittakaava aukeaisi, voi katsoa 1968 rakennetun asunnon markkina-arvoa. Ostohetkellä 2007 se maksoi kaksi miljoonaa ruplaa tai 107 000 dollaria. Nyt pankki arvioi asunnon maksavan neljä miljoonaa ruplaa, mutta vain 73 000 dollaria. Ensimmäistä lainaansa pariskunta oli ehtinyt lyhentää jo 67 000 dollaria.

Viime viikkoina ruplan kurssi on vahvistunut. Perjantaina dollarilla sai 51,18 ruplaa, euro maksoi 51,11 ruplaa.

Pariskunta on liian optimistinen rypeäkseen katumuksessa, mutta syypäänä he pitävät Venäjän valtiota.

"Jos ruplan arvosta katoaa puolet, syyllinen voi olla vain valtio. Ikävä kyllä kesällä rupla alkaa taas heikentyä", Dmitri povaa.

"Valitettavasti maamme ei tuota mitään, vain halpaa vodkaa ja Kalašnikoveja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat