Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukkakauppoja katoaa katukuvasta – yhä useampi kukka myydään ruokakaupasta

Kukka-ala on voimakkaassa murroksessa. Jo puolet kukkamyynnin euroista kilahtaa ruokakauppojen kassaan.

Talous
 
Liisa Takala
Martti Ärväs lastasi torstaiaamuna äitienpäiväkukkia kuorma-autoon Helsingin Kukkatoimituksen liikkeessä Sörnäisten tukkutorilla. Vasemmalla toimitusjohtaja Juhani Kotilainen hortensia sylissä.
Martti Ärväs lastasi torstaiaamuna äitienpäiväkukkia kuorma-autoon Helsingin Kukkatoimituksen liikkeessä Sörnäisten tukkutorilla. Vasemmalla toimitusjohtaja Juhani Kotilainen hortensia sylissä. Kuva: Liisa Takala

Jotkut asiat äitienpäivässä pysyvät. Äideille ostavat kukkia usein miehet, ja heistä kukkakauppias tykkää.

"Miehet eivät nirsoile hinnan kanssa. Äidille halutaan ostaa näyttävää", sanoo liikevaihdoltaan Suomen suurimman kukkatukun, Helsingin Kukkatoimituksen, toimitusjohtaja Juhani Kotilainen, 66.

Eipä ihme, että toukokuu on kukkakauppiaiden ja -tukkurien juhlaa.

He tekevät touko- ja joulukuussa vuoden suurimmat kuukausimyyntinsä. Tukkukauppa Huiskula kerää toukokuussa viidenneksen koko vuoden liikevaihdostaan.

Äitienpäivästä alkava myyntipiikki jatkuu valmistujaisjuhlien ja kesäkukkien myynnin ansiosta kesäkuulle asti.

Näin on ollut koko niiden lähes 50 vuoden ajan, kun Kotilainen on kukkien parissa työskennellyt. Samana on pysynyt myös suosituin äidille kiikutettu kukka: aina vain se on ruusu.

Samalla ala on kuitenkin isossa myllerryksessä.

Äitienpäiväkukistakin yhä suurempi osa myydään nyt perinteisten kukkakauppojen sijaan ruokakaupoissa. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan Jyrki Jalkasen mukaan ruokakauppojen kassaan kilahtaa jo puolet kaikista kukkiin käytetyistä rahoista. Perinteisille kukkakaupoille jää alle viidennes euroista.

Tilastokeskuksen mukaan kukkakauppojen lukumäärä vähentyi lähes viidenneksen vuodesta 2007 vuoteen 2013.

"Viiden–kymmenen viime vuoden aikana kukkakaupan volyymi on siirtynyt ketjuihin", Kotilainen sanoo Sörnäisten tukkutorilla olevassa Kukkatoimituksen liikkeessä.

"Kukat ovat usein markettien sisäänheittotuote", toteaa Huiskulan toimitusjohtaja Jaakko Rantanen.

"Erikoiskaupan rooliksi jäävät erikoistilanteet, juhlat. On vaikea nähdä, että marketit alkaisivat myydä morsiuskimppuja tai hautalaitteita."

Kukkatoimituksen Sörnäisten myymälässä asiakkaita ovat perinteiset kukkakaupat. Siellä kukkia tuntuu olevan silmänkantamattomiin, mutta yrityksen ketjukauppaa palvelevassa jättihallissa Vantaalla niitä vasta riittääkin.

Vantaalta lähtevät kukat ruokakauppoihin ja muihin ketjuihin – silloin kun Kukkatoimitus sattuu voittamaan tarjouskilpailun. Ja tarjouskilpailuja piisaa, enemmän kuin "vanhaksi papparaiseksi" itseään kutsuva Kotilainen välittäisikään.

Häntä jatkuvat kilpailut harmittavat, koska ne heittelevät liikevaihtoa ja vaikeuttavat suunnittelemista. Kukkatoimituksen liikevaihto on noin 43 miljoonaa euroa vuodessa, mutta hävityt tai voitetut tarjouskilpailut saattavat vaikuttaa siihen kymmenen miljoonaa ylös tai alas. Viime vuonna tehtiin puoli miljoonaa voittoa, mutta edellisvuonna muun muassa hävitty äitienpäiväkukkakilpailu pudotti tuloksen miinukselle.

"Me olemme välillä ihan hukassa. Se on hirmu stressaavaa, jos sanon suoraan", Kotilainen myöntää.

Huokeiden kukkien saapuminen ruokakauppoihin on kuitenkin myös tuonut ne yhä useamman ihmisen arkeen.

Huiskulalle muutos on avannut uusiakin mahdollisuuksia, kertoo toimitusjohtaja Rantanen. Huiskula myös viljelee kukkia, ja tuotannosta suuri osa menee ketjuille.

"Noin yleensä alaa voi luonnehtia vaikeuksissa olevaksi", Rantanen kuitenkin tiivistää.

Kukkia myös viljellyt Ruusutarhat-kukkatukku teki konkurssin 2013. Pari viikkoa sitten Sörnäisten tukkutorilta lopetti hollantilaisen Fleura Metzin omistama kukkatukku. Kalevan kukkatukku oli myynyt sen hollantilaisjätille vasta viime syksynä kannattavuusvaikeuksien takia.

"Helsingin toimipisteen asiakkaita olivat pääasiassa kukkakauppiaat. Varmaan silläkin oli vaikutusta kannattavuusongelmiin", sanoo Kalevan kukkatukun toimitusjohtaja Jussi Laurila.

Kukkatoimituksen Juhani Kotilainen aikoo myllerryksestä huolimatta jatkaa töitä 75-vuotiaaksi. Myös kaikki neljä lasta ovat mukana perheyrityksessä, vaikka välillä isä pohtii, uskaltaako lapsia kehottaa jatkamaan kovenevassa ympäristössä.

Mutta minkä kukan tukkuri itse nappaa äitienpäivänä vietäväksi lastensa äidille?

Ei mitään. Vaimon mielestä moinen olisi liian helppoa.

"Minä joudun keräämään metsästä valkovuokkoja", Kotilainen toteaa. "Joinakin vuosina olen joutunut ajamaan Hämeenlinnaan asti niiden perässä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat