Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nainen ylimmässä johdossa yhä poikkeus

Perheellisille on työelämässä aiempaa enemmän joustoja

Talous
 

Suomea pidetään tasa-arvon mallimaana. Näennäisestä yhdenvertaisuudesta huolimatta johtotehtävissä on edelleen huomattavan vähän naisia.

Valtionyhtiöissä tavoitellaan naisille 40 prosentin osuutta yritysten hallituksissa, mutta yksityispuolella tilanne on selvästi heikompi. Vain kahden pörssiyhtiön toimitusjohtajana toimii nainen.

Tilanteelle ei ole yksinkertaista selitystä, sillä naiset ovat jo pitkään olleet vähintään yhtä koulutettuja kuin miehet. Esteitä naisten etenemiselle on etsittävä rakenteista ja asenteista.

Koneen muotoilujohtaja Anne Stenros puhui vastikään naisten työelämässä kokemasta vähättelystä (HS 3. 5.).

Naisten ja miesten kokemukset työelämästä ovat erilaiset. Akavan selvityksen mukaan 84 prosenttia johtajamiehistä sanoo, että sukupuoli ei ole haitannut uralla kehittymistä lainkaan. Johtajanaisista ainoastaan 45 prosenttia pystyy sanomaan samaa. Kääntäen: yli puolet naisista on kokenut sukupuolensa jonkinlaiseksi esteeksi.

26 prosenttia naisista totesi että sukupuoli on ollut "jonkin verran" haitaksi. "Todella paljon" naiseus oli kuitenkin haitannut vain kolmea prosenttia naisista.

Naisten johtoryhmäpaikat pörssiyhtiöissä lisääntyivät viime vuonna ensimmäistä kertaa yli 10 prosenttiin kaikista liiketoiminnan johtopaikoista, ilmenee Keskuskauppakamarin raportista.

Keskuskauppakamarin lakimiehen Antti Turusen mukaan kehitys on muutenkin ollut myönteistä.

"Viime ajoilta hyviä esimerkkejä löytyy Marimekosta ja Fortumista", Turunen sanoo.

Mielenkiintoista hänen mielestään on, että naiset sijoittuvat edelleen lähinnä tukitoimintojen johtoon. Tällaisiin toimintoihin kuuluvat esimerkiksi henkilöstöhallinto, taloushallinto, it-hallinto, lakiasiat sekä myynti-, markkinointi- ja viestintätoiminnot.

Elisan viestintäjohtaja Katiye Vuorelaa kahtiajako harmittaa.

"Miksi tukitoimintatehtävän tekeminen ei ole yhtä arvokasta? Siinä voidaan pyörittää vaikka kuinka suuria rahamääriä. On tyhmää viestittää nuorille naisille, että vasta toimitusjohtajuus tai hallituspaikka merkitsee jotain", Vuorela sanoo.

"Suurin apuväline on perheen toinen aikuinen. Elämää helpottaa myös se, että palveluita pystyy nykyään ostamaan.

Vuorela kiittelee entistä joustavammaksi muuttuvaa työkulttuuria. Esimerkiksi etätyöt mahdollistavat paljon.

Väestöliiton Perheystävällisesti töissä -hankkeen päällikkö Lassi Köppä on samaa mieltä Vuorelan kanssa siitä, että Suomen lainsäädäntö sallii perheen ja työn yhdistämisen jo hyvin. Se ei kuitenkaan riitä.

"Yrityksistä ja työntekijöiltä tulevien viestien mukaan oikeuksia ei välttämättä uskalleta käyttää", Köppä kertoo.

Väestöliiton hankkeen tarkoituksena onkin nostaa ongelmakohtia esille, jotta niistä uskalletaan keskustella. Hankkeen konkreettisin tavoite on perheystävällisen työpaikan sertifikaatti, jonka kehittämisprosessi lanseerataan toukokuussa.

Perheystävällisyyden vaatimus ei riipu sukupuolesta eikä perhemallista. Joillain voi kyse olla myös omaishoidon ja työn yhteen sovittamisesta.

"Oli kyseessä sitten uusperhe, sateenkaariperhe tai mikä vain, ongelmana on aina vanhempien ja lasten arjen yhteen sovittaminen. Kun perhe päättää, kumpi vanhemmista jää kotiin, työelämään jäävääkin pitää tukea."

 

Kysymme lukijoilta; miten sinun työpaikallasi huomioidaan ihmisten elämäntilanteet? Kirjoita kokemuksistasi: hs-toim.talpol@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat