Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: Edessä voi olla Kreikka-lainojen leikkaus

Päätöksiä Kreikan lainoista ei ole luvassa vielä maanantaina

Talous
 

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat jälleen maanantaina Brysseliin keskustelemaan Kreikan tilanteesta. Päätöksiä nykyisen kriisilainaohjelman uudesta maksuerästä tai kokonaan uudesta kriisilainaohjelmasta ei valtiovarainministeriön mukaan ole luvassa. Vielä viime viikolla uskottiin, että Kreikka tarvitsisi lisärahaa jo tulevalla viikolla.

Uudet maksuerät ja uusi lainaohjelma vaativat, että Kreikka pääsee euromaiden kanssa sopuun talouden tervehdyttämisen vaatimista toimista. Neuvottelut talousuudistusten jatkosta ovat edenneet yhä nihkeästi.

Talouslehti Financial Times kertoi viime viikolla, että uudet lainatkaan eivät välttämättä riitä. Lehden mukaan Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on suostutellut euromaita antamaan anteeksi Kreikalle jo myöntämiään lainoja, jotta maan velkataso saadaan järkevälle tasolle.

Kreikan talouskasvun heikkeneminen tarkoittaa IMF:n mukaan, ettei Kreikka pysty edes teoriassa selviämään nykyisestä velkataakastaan.

Kreikka perui jälleen viime viikolla edellisen hallituksen säästötoimia. Maan parlamentti hyväksyi lain, joka sallii irtisanottujen virkamiesten palkkaamisen takaisin.

Kreikan valtio on kuitenkin toistaiseksi selvinnyt suurimmaksi osaksi palkkojen, eläkkeiden ja erääntyvien lainanlyhennystensä maksusta. Valtio on tyhjentänyt eri hallinnonalojen tilit ja kuntien kirstut maksuista selvitäkseen. Valtion maksurästit kuitenkin kasvavat koko ajan.

Kreikka on rahoittanut toimintaansa oman maan pankeilta otetuilla lyhytaikaisilla lainoilla. Niiden euromääräinen katto, jonka Euroopan keskuspankki on asettanut, on kuitenkin lähellä.

Kreikan vielä voimassa olevasta kriisilainaohjelmasta on maksamatta 7,2 miljardia euroa. Kreikan lainoittajat eli Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, euromaat ja Euroopan keskuspankki eivät ole suostuneet maksamaan rahaa, koska Kreikka on livennyt sovitusta talouden sopeutusohjelmasta.

Kreikan uskotaan kuitenkin tarvitsevan vielä kolmannen, kokonaan uuden ehkä 30–50 miljardin euron suuruisen kriisilainaohjelman päästäkseen jaloilleen.

Sen myöntäisi käytännössä kolme vuotta sitten perustettu kriisirahasto, Euroopan vakausmekanismi (EVM), jonka euromaat Suomi mukaan lukien ovat rahoittaneet. Päätöksiä tarvitaan todennäköisesti viimeistään alkukesästä.

EVM:n rahojen käytöstä päättävät euromaat yksimielisesti. Poikkeustilanteessa päätöksen yksimielisyydestä voidaan poiketa. Siitä, täyttäisikö Kreikan rahoittaminen poikkeusmenettelyn edellytykset, on erilaisia tulkintoja.

Kaiken tämän lisäksi päättäjien eteen voi tulla esitys nykyisten velkojen leikkauksesta. Suomi on ollut ainakin tähän asti tiukasti velkojen leikkaamista vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat