Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinaakin uhkaa jo deflaatio

Kiinan keskuspankin odotetaan laskevan korkojaan

Talous
 

Kuluttajahinnat nousivat Kiinassa huhtikuussa vain 1,5 prosenttia viime vuoden huhtikuusta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tuottajahinnat ovat laskeneet jo kolme vuotta peräjälkeen. Reutersin mukaan ekonomistit pelkäävätkin Kiinaa jo uhkaavan deflaation eli hintojen haitallisen laskukierteen.

Kuluttajakysyntä on ollut tänä vuonna heikkoa. Kiinan talouskasvu hidastui tammi–maaliskuussa seitsemään prosenttiin. Länsimaisesta näkökulmasta se on suuri luku, mutta Kiinassa se on hitain kasvuvauhti kuuteen vuoteen.

Kiinan keskuspankki on yrittänyt kiihdyttää talouskasvua ja inflaatiota alentamalla korkoja ja pienentämällä pankeilta vaadittavien reservitalletusten määrää. Korkoja on laskettu neljä kertaa puolen vuoden aikana. Keskuspankin tavoitteena on noin kolmen prosentin inflaatiovauhti.

Reutersin mukaan keskuspankki kuitenkin arveli perjantaina, ettei talous tarvitse järeämpää keskuspankkielvytystä, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi arvopapereiden osto-ohjelmaa Euroopan keskuspankin tavoin.

Kiinan viranomaiset ovat sanoneet, että inflaation hidastumista alle yhden prosentin pidettäisiin vakavana varoituksena maan ajautumisesta deflaatioon.

Lauantain inflaatioluvuista näkyy, että hintojen nousu johtuu ennen kaikkea ruoan kallistumisesta. Sianlihan hinta on noussut vuodessa 8,3 prosenttia.

Tuottajahintojen lähes viiden prosentin laskun taustalla on raaka-aineiden halpeneminen.

Reutersin mukaan analyytikot uskovat Kiinan keskuspankin joutuvan laskemaan korkoja ja reservitalletusten määrää edelleen, koska mikään ei viittaa hintojen nousuvauhdin kiihtymiseen.

Kiinan talouskasvua painavat kiinteistöjen hintojen lasku sekä investointien ja teollisuustuotannon kasvun heikentyminen.

Kiinan johtajien uskotaan yrittävän piristää talouskasvua rahapolitiikan lisäksi julkisen talouden elvytyksellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat