Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matalat korot kuristavat vakuutusalaa

Suomessa muutokseen on varauduttu hyvin, sanoo Finanssivalvonta

Talous
 

Erittäin matalat korot ovat vakava uhka eurooppalaisille henkivakuutusyhtiöille, varoittaa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF tuoreessa katsauksessaan.

Monen Euroopan talouden joukkolainan korko on ollut kuluvan vuoden aikana negatiivinen, kun inflaatio otetaan huomioon. Sijoittajat siis käytännössä maksavat siitä, että saavat lainata maille rahaa.

Artikkeliin liittyvät

Korkojen laskiessa myös henkivakuutusyhtiöiden tulot laskevat.

"Yhtiöt ovat perinteisesti luvanneet asiakkaille tietyn takuutuoton, jota on matalan korkotason aikana vaikea saavuttaa", sanoo apulaisjohtaja Marja Nykänen Finanssivalvonnasta.

Finanssialan keskusliiton varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari huomauttaa, että eurooppalaisille henkivakuutusyhtiöille viime vuonna tehtyä stressitestiä kritisoitiin osittain liian pessimistisenä.

"Puoli vuotta myöhemmin olemme tilanteessa, jossa korot ovat alempana kuin pahimmassa skenaariossa, 'Japanin tilanteessa'. Se kuvastaa sitä, miten nopeasti tähän on tultu."

Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen mukaan yli puolet mantereen henkivakuutusyhtiöistä lupaa asiakkailleen tuottoa, joka on korkeampi kuin yhtiön kotimaan kymmenvuotisen joukkolainan korko.

Mikäli korot pysyvät sitkeästi näin matalina, jopa neljännes henkivakuutusyhtiöistä tulee reputtamaan viranomaisten niille asettamat vaatimukset.

Riskit ovat potentiaalisesti suuria. IMF varoittaa, että yhden keskikokoisen vakuuttajan konkurssi "voi laukaista koko alaa koskevan kriisin".

Rahaston mukaan ongelmat voivat pahimmillaan levitä koko Euroopan unionin finanssijärjestelmään. Henkivakuutusteollisuus on suurin institutionaalinen sijoittaja unionissa, ja sillä on 4,4 tuhannen miljardin euron arvosta saatavia mantereen yksityiseltä sektorilta.

Lisätulojen tarve useassa yhtiössä voi laukaista tulipalomyynnin, IMF toteaa. Silloin varallisuusarvot laskisivat entisestään ja yhtiöiden asema muuttuisi yhä tukalammaksi.

Matala korkotaso ei ole henkivakuutusyhtiöiden ainoa riesa. Ensi vuoden alusta voimaan tuleva Solvenssi II -sääntely ajaa yhtiöt sijoittamaan tuotteisiin, joiden riski on pieni.

"Niiden tuotto on myös matalampi, joten vaadittua tuottotasoa on entistä vaikeampi saavuttaa. Tiukentuvan sääntelyn ja nollakorkomaailman yhteisvaikutus on haasteellinen", sanoo Finanssivalvonnan Nykänen.

Toisin kuin monessa Euroopan maassa, Suomessa henkivakuutusyhtiöt ovat varautuneet kiristyvään sääntelyyn ja laskeviin korkoihin hyvissä ajoin. Yhtiöiden vakavaraisuus on hyvä.

Kehityksen taustalla on se, että suomalainen kuluttaja ei ole enää vuosiin saanut ostettua takuutuottoista henkivakuutusta. Asiakkaille on tarjottu sijoitussidonnaisia tuotteita, joille ei taata mitään tuottoa. Riskiä on siis siirretty kuluttajille.

Sijoitussidonnaisten vakuutusten määrä ylitti Finanssivalvonnan mukaan viime syksynä ensimmäistä kertaa takuutuottoisten vakuutusten määrän.

"Suomalaisyhtiöiden pitkäjänteinen työ näkyy, painopiste on nyt kääntynyt", Nykänen kertoo.

Muutos on ollut nopea.

Reilut 80 prosenttia Nordea Henkivakuutuksen myymistä vakuutuksista on sijoitussidonnaisia ja loput takuukorkoisia. Vielä viitisen vuotta sitten asetelma oli päinvastainen. Kehitys on ollut samansuuntaista myös muun muassa Aktiassa ja Lähi-Tapiolassa, yhtiöistä kerrotaan.

Suomi-yhtiön tilanne on erityisen haasteellinen, koska sillä on pelkästään vakiotuottoisia vakuutuksia. Yhtiö on run off -tilassa, eli uusia vakuutuksia ei myydä enää lainkaan.

"Meillä on pitkiä vastuita tulevaisuuteen. Jos korot edelleen laskevat, niin kyllä suunta on aina vain tuskaisempi", sanoo talousjohtaja Kai Niemi.

Nordea Henkivakuutuksen toimitusjohtaja Pekka Luukkanen toteaa, että nykyinen korkoympäristö ei ole helppo kenellekään. Seitsemän vuotta sitten euribor-viitekorko lähenteli kuutta prosenttia ja riskittömien joukkolainojen korot olivat 3-4 prosentissa.

"Onhan tämä ihan absurdi tilanne, että sijoittajat käytännössä maksavat voidakseen sijoittaa hyvälaatuisiin valtionlainoihin. Ei kehitys voi jatkua näin", Luukkainen sanoo.

Korot heijastavat pitkälti inflaatio-odotuksia ja taloudellista toimeliaisuutta.

"Jos tämä tilanne jatkuu vielä vuosia, se kertoo aika paljon siitä, millainen ulkoilmamuseo Euroopasta on tulossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat