Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seppälän uusi omistaja on itkenyt monesti yrittäessään pelastaa perinteistä vaateketjua

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Toimitusjohtaja Eveliina Melentjeff aikoo palauttaa Seppälän vaatteiden mitoituksen suomalaiselle vartalolle sopivaksi.
Toimitusjohtaja Eveliina Melentjeff aikoo palauttaa Seppälän vaatteiden mitoituksen suomalaiselle vartalolle sopivaksi. Kuva: Sirpa Räihä HS

Toimitusjohtaja Eveliina Melentjeff istuu Seppälän tyhjyyttään kumisevassa pääkonttorissa Vantaalla ja saa vedet silmiinsä.

Itkun aiheuttaa kysymys, mikä on yllättänyt hänet sen reilun kuukauden aikana, jona hän on miehensä Timo Melentjeffin kanssa omistanut perinteikkään vaateketjun.

Kuka?

Eveliina Melentjeff

 Eveliina Melentjeff, 48, on syntynyt Lappeenrannassa.

 Hän on työskennellyt vuodesta 1994 eri tehtävissä Stockmannilla, viimeksi Seppälän toimitusjohtajana vuodesta 2013.

 Huhtikuun 1. päivänä hän osti rahoitusalalla toimivan miehensä Timo Melentjeffin kanssa Seppälän Stockmannilta.

 Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri.

 Melentjeff harrastaa veneilyä ja golfia.

"Henkilökunnalta ja asiakkailta tullut palaute", hän vastaa.

"On niin valtava määrä ihmisiä, jotka toivovat, että Seppälä menestyy."

Melentjeffit ostivat Seppälän Stockmannilta huhtikuun alussa. Stockmannille vaateketjusta oli tullut kiviriippa, joka tuotti viime vuonna 27,2 miljoonaa euroa tappiota.

Viime kuukaudet ovat olleet Melentjeffille ja Seppälän henkilöstölle tunteiden vuoristorataa onnellisesta liikutuksesta syvään suruun.

Vantaan pääkonttori kumisee tyhjyyttään, koska puolet siellä työskennelleistä on irtisanottu. Kesällä edessä on muutto huomattavasti pienempiin tiloihin Helsingin Vallilaan.

36 Seppälän myymälää on suljettu tai päätetty sulkea. 200 niissä työskennellyttä ihmistä menetti työnsä.

Vuodesta 2013 Seppälän toimitusjohtajana työskennelleelle Melentjeffille lankesi myös yt-neuvottelujen vetäminen. Silloinkin itketti.

"En enää käytä töissä ripsiväriäkään, kun meikit leviävät", hän nauraa.

Melentjeff korostaa kuitenkin, että raskas karsintatyö oli pakko tehdä, jotta Seppälä pystyttiin pelastamaan. Hänen omistukseensa siirtyi vaateketjusta vain terve oksa: 87 myymälää Suomessa ja 20 Virossa.

Ne ovat kaikki kannattavia. Suljetut myymälät eivät olleet. Stockmann hoiti lopetettujen liikkeiden alasajon ja kantoi siitä aiheutuneet kustannukset.

Niinpä Melentjeff on päässyt uutena omistajana aloittamaan puhtaalta pöydältä. Ensimmäisiä hyviä uutisiakin on jo saatu: Viisi alun perin lopetettavaksi suunniteltua myymälää saakin jatkaa. Niiden joukossa ovat Helsingin Itäkeskuksen ja Forumin Seppälät, joita sulkemisen asemesta vain supistetaan.

Forumissa kolmikerroksisesta liikkeestä jää Seppälän käyttöön vain keskimmäinen kerros.

Lisää hyviä uutisia Melentjeff uskoo pystyvänsä kertomaan vuoden loppupuolella. Silloin tai viimeistään ensi vuonna Seppälän tuloksen pitäisi kääntyä voitolliseksi.

"Laskelmat on tehty niin, että Seppälästä tulee kannattava, jos myynti pysyy nykyisellä tasolla", hän toteaa.

Työtä on silti edessä paljon.

"Täytyy olla rehellinen siinä, että jos on tehty raskaita tappioita, se tarkoittaa, että emme ole tehneet asioita oikein", Melentjeff sanoo.

"Seppälöissä oli vaatteita, jotka näyttivät oudoilta eivätkä mahtuneet päälle."

Aivan ensimmäisenä Seppälä palauttaa mitoituksen paremmin suomalaiselle vartalolle sopivaksi. Ensimmäinen uudella mitoituksella tehty mallisto tulee kauppoihin syksyllä.

Aiempi keskieurooppalainen mitoitus johtui Stockmannin johdolla tapahtuneesta Seppälän voimakkaasta laajentumisesta Baltian maihin, Ruotsiin ja Venäjälle. Samaan aikaan Seppälä päätti suunnata tarjontansa lähinnä nuorille asiakkaille.

Nyt Viroa lukuun ottamatta kaikki ulkomailla olleet liikkeet on lopetettu. Mallisto suunnataan jälleen kaikenikäisille naisille.

"Me suomalaiset olemme eri mallisia, ja väljyyttä pitää olla oikeissa kohdissa."

Seppälän liikevaihto oli viime vuonna 90 miljoonaa euroa. Myymäläverkoston laihdutuskuurin jälkeen se jää Melentjeffin arvion mukaan 50–55 miljoonaan.

Toisaalta kulutkin ovat vähentyneet yli kymmenellä miljoonalla. Melentjeff uskoo, että irtautuminen isosta Stockmannista takaisin perheyritykseksi tuo Seppälälle kaivattua ketteryyttä.

Silti huonossa kunnossa olleen vaateketjun ostaminen oli rohkea teko tilanteessa, jossa muodin myynti supistuu, Suomen talous lepattaa heikolla liekillä ja kansainvälinen verkkokauppa kiristää kilpailua.

Melentjeff kuitenkin kokee, että hänellä ei ollut vaihtoehtoa: Seppälä oli pakko pelastaa.

"Olin ollut täällä jo vuoden ja näin, mitä mahdollisuuksia Seppälällä on", hän sanoo. "Tähän mennään intohimolla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat