Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viiden lapsen uraäidin neuvo vanhemmille: Arki on hallitsematon, joten unohtakaa täydellisyys

Markkinointijohtaja Ia Adlercreutz suosittelee vanhemmille hallitsemattomuuden hyväksymistä

Talous
 
Sami Kero HS
Ia Adlercreutz lähtee viemään viisivuotiasta Arikia päiväkotiin.
Ia Adlercreutz lähtee viemään viisivuotiasta Arikia päiväkotiin. Kuva: Sami Kero HS

Äiti, ei housuja päiväkotiin, ilmoittaa 5-vuotias Arik aamulla eteisessä. Poika haluaa verkkarihousut ja häipyy vaihtamaan vaatteita.

Perheen keittiössä Ia Adlercreutz katselee hetken kuopuksensa perään, ennen kuin jatkaa puhumista perheen ja uran yhteen sovittamisesta. Hän on viiden lapsen äiti ja tekee uraa, vaikka ei yhtään pidäkään termistä.

"Koskaan minulla ei ole ollut varsinaisia urasuunnitelmia", hän puuskahtaa. Eikä lapsilukuakaan ole miehen kanssa kuulemma sen enempää suunniteltu.

Ylipäätään Adlercreutz ei haluaisi ajatella, että perhettä ja työn tekemistä pitäisi jotenkin erityisesti yhdistää, ikään kuin ne olisivat täysin erillisiä asioita.

"Ne ovat luonnollinen osa elämää," Adlercreutz sanoo ja puhuu suvultaan oppimistaan malleista. Isoäiti oli kuuden lapsen yksinhuoltaja ja autokouluyrittäjä.

Adlercreutzin vanhemmilla on perheyritys, ja vaikka molemmat ovat kovia tekemään töitä, Adlercreutzista tuntui lapsena, että vanhemmat olivat aina läsnä.

"Todellisuudessa kuljin mukana siellä Taunuksen takapenkillä."

Omasta perheestään hän sanoo, että ilman suvun ja ystävien tukea kaikesta ei olisi selvitty.

Ura-sana ei puhuttele Adlercreutzia, mutta hän on kuitenkin kiistatta edennyt työelämässä. Takana on vaativia brändinrakennus- ja markkinointihommia Kekkilässä ja nyt Fiskarsissa. Ennen palkkatöitä isoissa yrityksissä Adlercreutzilla oli oma viestintätoimisto ja galleria. Fiskarsissa hän johtaa kuluttajabrändiä ja markkinointia Euroopan tasolla.

"Vanhempien täytyy luopua täydellisyyden tavoittelusta. Kaiken ei tarvitse olla tiptop", sanoo Adlercreutz ja nauraa. "Meidän lapsilla ei ole joka päivä vastapestyt vaatteet päällään."

Hänestä on tärkeää hyväksyä hallitsemattomuus. Kaikkea ei vain voi hallita.

Myös fiksut esimiehet ovat tärkeitä. "Vaikka minusta on varmasti ajateltu, että taasko se on raskaana."

Vastavuoroisesti Adlercreutz haluaa olla esimies, jonka lähellä ihmiset voivat olla kokonaisia. "Välillä täytyy sallia jaksoja, jolloin voi olla heikko", hän sanoo.

Puheeksi tulee Anne-Marie Slaughterin paljon kohua aiheuttanut artikkeli muutaman vuoden takaa. Huippuvirassa Yhdysvaltain ulkoministeriössä työskennellyt Slaughter luopui työstään, jotta olisi voinut olla enemmän vaikeaa murrosikää potevan poikansa kanssa. Slaughter kirjoitti aiheesta jutun otsikolla "Why Women Still Can't Have It All".

"En usko, että kukaan voi saada kaikkea. Kaiken tavoittelusta pitäisi osata luopua."

Adlercreutz sanoo, että hän esimerkiksi ei ole saanut tarpeeksi unta ja lepoa.

Adlercreutz puhuu mieluummin vanhemmista kuin pelkistä äideistä. Vanhemmuuden haasteet koskettavat yhtä lailla miehiä.

"Tavallaan asiat ovat sukupuolettomia. Joskus mies joutuu perustelemaan enemmän, kun on jäämässä kotiin lapsia hoitamaan."

Työn ja yksityiselämän yhdistämisen olisi onnistuttava myös silloin, kun iäkäs äiti tai isä on saattohoidossa tai kun perheen koira on sairas.

Adlercreutz on kuitenkin pohtinut asioita nimenomaan vanhemmuuden helpottamiseksi. Hänellä on kaksi ehdotusta.

"Isoilla yrityksillä voisi vallan mainiosti olla päiväkodit yhteydessään", Adlercreutz visioi.

Se helpottaisi lapsiperheiden ikuista logistiikkarumbaa. Fyysinen läheisyys olisi sekä lasten että vanhempien etu, vaikkei päivän aikana välttämättä nähtäisikään.

"Ruokailut voitaisiin vaikka hoitaa yhdessä."

Adlercreutz korostaa, että kyse ei ole siitä, että firmojen pitäisi toimia maksumiehinä. Maksavathan vanhemmat nykyisinkin päivähoidosta.

Hän toivoo yrityksiin nykyistä enemmän innovaatioita.

Adlercreutzilla on omakohtaisia kokemuksia perheinnovaatioista. Kun perheen esikoinen oli pieni, hän perusti neljän muun perheen kanssa päiväkodin.

Porukka vuokrasi ja remontoi vanhan autokorjaamon tilat Alppilasta. Jokainen perhe sitoutui tekemään yhden hoitovuoron viikossa. Kotihoidon tuella perheet palkkasivat lisäksi yhden ulkopuolisen lastenhoitajan.

"Teimme kaikki töitä rakennuksessa ja söimme päivällistä yhdessä", sanoo Adlercreutz, joka teki tuolloin graduaan.

Päiväkoti jatkoi monta vuotta senkin jälkeen, kun Adlercreutz perheineen oli muuttanut muualle. Lopulta toiminta päättyi "johonkin törmäykseen byrokratian kanssa".

Toinen Adlercreutzin parannusehdotus on, että lasten liikunta- ja muut harrastukset istutettaisiin koulupäivien jatkeeksi. Silloin päästäisiin harrastehärdellistä ja aika riittäisi paremmin lepoon ja yhdessäoloon.

Adlercreutz sanoo näkevänsä ympärillään merkkejä uudenlaisesta ajattelusta. "Yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen, vaihtoehtoiset ratkaisumallit ja siiloutuneen ajattelun purkaminen", hän luettelee.

Ja vielä: armollisuus ja inhimillisyys.

Hän uskoo seuraavan sukupolven pääsevän akselilla äitiys ja ura paljon helpommalla.

"15-vuotias tyttäreni ei tulevaisuudessa varmasti suostu mihinkään boksiin", pohtii Adlercreutz ja keksii, että työelämämentorien rinnalla voisi hyvin olla työ- ja vanhemmuusmentoreita.

Arikin on aika lähteä päiväkotiin. Jalkaan ovat unohtuneet ne ensimmäiset housut.

Kysymme lukijoilta; miten sinun työpaikallasi huomioidaan ihmisten elämäntilanteet? Kirjoita kokemuksistasi: hs-toim.talpol@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat