Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukkonen kasvoi johtajaksi talon sisällä

Ikkuna- ja ovitehtaan johtaja Anu Ukkonen torjuu kaikki naisjohtamiseen liitetyt uskomukset

Talous
 
Reijo Hietanen
"Sukupuoleni ei ole vaikuttanut millään tavalla siihen, että olen tässä asemassa", Inwidon tehtaanjohtaja Anu Ukkonen sanoo.
"Sukupuoleni ei ole vaikuttanut millään tavalla siihen, että olen tässä asemassa", Inwidon tehtaanjohtaja Anu Ukkonen sanoo. Kuva: Reijo Hietanen

"Tämä on ensimmäinen julkinen esiintymiseni. Jännittää niin pirusti."

Näillä sanoilla tehtaanjohtaja Anu Ukkonen aloitti tervetuliaispuheensa, kun Ruovedellä vihittiin käyttöönsä uusi lasinleikkauslinja. Investointi maksoi puoli miljoona euroa.

Lyhyen puheen jälkeen Ruoveden mieskuoro lauloi. Asiakkaille ja muille sidosryhmille esiteltiin tehdas ja tarjottiin lounas.

Ukkonen johtaa ikkuna- ja ovitehdasta, joka kuuluu ruotsalaiseen Inwido-konserniin. Ruoveden lisäksi konserni omistaa Suomessa ovi- ja ikkunatehtaita Haapajärvellä ja Kannuksessa.

Suomen teollisuudessa Ukkonen, 36, on harvinaisuus, sillä naisia on tehtaanjohtajina vähän. Tehtäväänsä hän on edennyt poikkeuksellista reittiä, sillä hänen uransa alkoi tehtaan lattialta.

Ukkonen on syntynyt Helsingissä, mutta lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Pyhäjoella. Lukion jälkeen hän meni suoraan töihin.

"Tein monenlaisia töitä. Olin lapsenlikkana ja ravintolahommissa", Ukkonen kertoo.

"Olen aina tehnyt kovasti töitä, mutta mitään selkeää urasuunnitelmaa minulla ei ole ollut."

Ruovedelle hän asettui puolisonsa kanssa neljätoista vuotta sitten. Aviomies on ruoveteläisiä.

Tehtaalle hän pyrki ja pääsi töihin vuonna 2002.

"Näin sattumalta tehtaan kyltin tienvarressa ja soitin johtaja Arto Leppäselle. Kysyin, onko töitä. Perjantaina tulin haastatteluun ja maanantaina aloitin työt."

Aluksi Ukkonen lasitti ikkunoiden sisäpuitteita. "Ihan linjalla tein töitä."

Töiden ohessa hän opiskeli ammattikorkeakoulussa tradenomiksi.

"Opintojen ohessa virisi ajatus, että jotakin siihen liittyvää pitäisi keksiä. Menin harjoittelijaksi lähettämöön, josta toimitetaan asiakkaille ikkunoita. Siitä alkoi hahmottua kokonaisuus tehtaan ulkopuolella."

Lähettämöstä hän siirtyi konttoriin, jossa työnantaja havaitsi hänen kykynsä.

Häntä ruvettiin kouluttamaan järjestelmällisesti vastuullisiin tehtäviin.

Viime vuonna hänet ylennettiin tuotantojohtajaksi ja tämän vuoden huhtikuun alussa tehtaanjohtajaksi.

Hänen vastuullaan ovat toiminnot tehtaan porttien sisällä, joten esimerkiksi välituotteiden ostot ja valmiiden tuotteiden myynti eivät kuulu tehtaanjohtajalle. Siksi yhtiö ei arvioi Ukkosen pärjäämistä euroilla vaan muilla mittareilla.

Ukkonen torjuu kaikki kliseet, jotka liittyvät naisjohtamiseen. Häntä ei ole vähätelty, mitätöity tai tytötelty, eikä hän ole törmännyt lasikattoon. Sillä tarkoitetaan ilmiötä, jonka mukaan naisen uratien katkaisisi jokin näkymätön este.

"Naisena en ole millään tavalla joutunut näyttämään tai tekemään enemmän töitä kuin miehet. Se ei ole ollut este eikä etu. Minulla on tasavertainen olo porukan kanssa", Ukkonen sanoo.

Ruoveden tehtaalla on 200 työntekijää, joista noin puolet on naisia. Ukkosen mielestä mukavinta työssä on kehittää uusia työtapoja työntekijöiden kanssa.

"Meillä on tavoitteena parantaa tuottavuutta joka vuosi. Se tapahtuu niin, että kyseenalaistetaan työtapoja. Kenenkään ei tarvitse juosta nopeammin, vaan asioita tehdään fiksummin."

Suurimmaksi haasteeksi hän kokee työntekijöiden motivoinnin uuteen ajatteluun. "Jos on tehnyt 20 vuotta samaa hommaa, ihminen on aivan varma, että näin tämä pitää tehdä."

Tuotantolinjalla Ukkonen käy muutaman kerran viikossa. "Olen saanut palautetta, että minua ei siellä näy. Ajan hallintaa minun pitää opiskella, ja lupaan parantaa tapani."

"Mutta en halua käydä tehtaalla kiireessä. On valtavan epäkohteliasta, jos työntekijä haluaa pysäyttää minut ja keskustella, ja sitten sanon, että nyt en pysty."

Jyrki Iivonen HS
Ruovesi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat