Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkomarkkinoilla historiallisen raju käänne

Suomessa uskotaan Euroopan keskuspankin jatkavan elvytystä

Talous
 
Jan von Gerich
Jan von Gerich
Harri Lahdenperä
Harri Lahdenperä

Euron ja euromaiden velkakirjojen korot ovat viime viikkoina tehneet u-käännöksen. Vielä alkuvuodesta Euroopan keskuspankin (EKP) elvytystoimet heikensivät euroa voimakkaasti dollaria vastaan ja painoivat valtion korkoja alaspäin. Yhdysvaltojen odotettua heikompi talouskehitys ja sijoittajien epäluulo EKP:n elvytysintoa kohtaan ovat kuitenkin kääntäneet korot ja euron nousuun.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich on pistänyt merkille sijoittajien hermoilun.

"Pientä spekulaatiota on noussut. Itse en usko hetkeäkään, että EKP lopettaa elvytyksen."

Hänen mukaansa keskuspankki joutuu harkitsemaan osto-ohjelman laajentamista.

"Etenkin korkomarkkinoilla on tapahtunut todella raju, jopa historiallisesti poikkeuksellinen käänne. EKP varmasti jo miettii osto-ohjelmansa säätämistä. Heidän pitäisi viestittää selvästi, että euroalueen rahapolitiikka pysyy elvyttävänä."

EKP on lupautunut ostamaan jäsenmaidensa velkakirjoja ja muita arvopapereita markkinoilta noin 60 miljardilla eurolla kuukausittain syyskuuhun 2016 asti tai niin kauan kuin euroalue elvytystä tarvitsee. Elvytysohjelma alkoi maaliskuussa.

Euron ja korkojen vahvistuminen vaatii von Gerichin mielestä välittömiä toimenpiteitä. Hän kritisoi keskuspankkia passiivisuudesta.

"Saksan kymmenen vuoden velkakirjan korko teki viime viikon keskiviikosta lähtien rajuimman kuuden päivän nousun sitten Saksojen yhdistymisen. Tällä hetkellä EKP epäonnistuu tavoitteissaan. He eivät nyt toimi oman ohjelmansa puitteissa tehokkaalla tavalla talouden elvyttämiseksi."

Suomenkin kymmenen vuoden velkakirjan korko on kohonnut nopeasti. Ennen vappua korko oli 0,42 prosenttia, kun viime perjantaina se oli jo 0,71 prosenttia. Tällä hetkellä EKP kilpailuttaa arvopapereidensa oston tehokkaasti.

"Nopeat ja suuret ostot ilman liian suurta hintatietoutta painaisivat korot uudestaan laskuun. Ostotapaa olisi kohtalaisen helppo säätää", von Gerich sanoo.

Suomen Pankin pankkitoimintaosaston päällikkö Harri Lahdenperäkin on pannut merkille, että markkinoilla huhutaan jopa elvytysohjelman lopettamisesta. Lahdenperän mielestä EKP:n linjasta ei ole epäselvyyttä: "EKP on sitoutunut hyvin vahvasti siihen, että se jatkaa elvytyspolitiikkaansa ensi vuoden syksyyn saakka aiemmin kerrotun mukaisesti."

Lahdenperän mielestä euron ja euroalueen korkojen vahvistuminen on vain väliaikainen häiriö – joskin voimakas sellainen.

"Kyseessä on vain markkinoiden dynamiikkaan liittyvä korjausliike, tosin yllättävän voimakas sellainen", hän sanoo.

"Korot laskivat voimakkaasti alkuvuodesta osin EKP:n elvytyksen ansiosta. Euroalueen orastava positiivinen käänne johti siihen, että moni sijoittaja on kääntänyt positioitaan. Korkojen nousu on vetänyt myös euron mukanaan", hän selittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat