Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen Rapala on vaappumyynnissä maailman ykkösyhtiö

Talous
 
Lauri Rotko
Tuotesuunnittelija Heikki Niemelä tarkastaa uistimen laatua Rapalan tehtaalla Asikkalan Vääksyssä.
Tuotesuunnittelija Heikki Niemelä tarkastaa uistimen laatua Rapalan tehtaalla Asikkalan Vääksyssä.

Uistinvalmistaja Rapala VMC on onnistunut tempussa, johon on kuluttajabisneksessä kyennyt vain harva suomalainen yritys: sillä on vankka asema alansa ykkösyhtiönä maailmassa.

Rapala-uistimia valmistetaan vuosittain 13 miljoonaa, ja uistimia sekä muita Rapala-tuotteita menee kaupaksi noin sadan miljoonan euron arvosta.

Rapalan uistimilla on maine vieheinä, joihin kala nappaa. Miten yhtiössä vuodesta toiseen tiedetään, mitä kalan aivojen sisällä liikkuu?

"Kalalla ei ole kukkaroa. Se on se kalamies, joka täytyy saada kiinni", sanoo Rapalan talous- ja rahoitusjohtaja Jussi Ristimäki.

Suomalaisten yritysten asiakkaita ovat perinteisesti muut yritykset. Maassa on vain vähän kuluttajille tuotteita myyviä merkittäviä yhtiöitä, jotka voivat ylpeillä olevansa markkinajohtajia.

Yhtiöihin kuuluu ainakin urheiluvälineiden valmistaja Amer Sports, joka kertoo olevansa markkinajohtaja muun muassa talviurheiluvälineissä ja sukellusinstrumenteissa. Supercell on mobiilipelien ykkönen, ja Fiskars kertoo olevansa saksien ykkösbrändi maailmalla.

Rapala on markkinajohtaja vaappujen myynnissä, ja muissakin uistimissa se on maailman suurimpia yhtiöitä. Vaaput ovat kalan ulkonäköä jäljitteleviä uistimia, ja sen lisäksi Rapala valmistaa esimerkiksi metallisia, lusikoiksi kutsuttuja vieheitä.

Rapalan nimi on maailmalla niin tunnettu, että siitä on syntynyt kalastukseen liittyviä yleisnimiä eri kieliin. Ristimäki kertoo tarinaa jossain Venäjän perukoilla olleesta kioskista, jossa oli myynnissä muutamaa länsimaista tuotetta: Coca-Colaa, Marlboron savukkeita ja Rapalan uistimia.

Tuotesuunnittelija Harri Leppälä uittaa uistinta testialtaassa Rapalan tehtaalla Asikkalassa.
Tuotesuunnittelija Harri Leppälä uittaa uistinta testialtaassa Rapalan tehtaalla Asikkalassa.

Rapalan uistinten valmistusta on siirretty Venäjän Sortavalaan ja Viron Pärnuun, mutta tarkimmat työvaiheet ja tuotekehitys tehdään yhä Lahden lähellä Asikkalassa. Yrityksen perustaja Lauri Rapala aikoinaan vuoli käsin vaappuja kaarnasta, mutta nykyisin suunnittelussa käytetään apuna tietokoneita ja 3d-tulostusta.

"Siihen, mitä uistimelle pinnan alla tapahtuu, on käytetty paljon aikaa ja rahaa", sanoo tehtaanjohtaja Juha Siltala.

Mikäli Asikkalassa tiedetään kalan nappaamisen salaisuudet, niitä ei ainakaan ulkopuolisille paljasteta.

"Yksiselitteistä viisautta, millä kalaa saa, ei ole olemassakaan", kertoo tuotekehitysjohtaja Jukka Sairanen.

Kalan saaminen koukkuun riippuu muun muassa sijainnista, veden lämpötilasta ja säästä. Tämä on valmistajan mieleen: yhdellä vieheellä ei pärjää, vaan kalastajan pakista pitää löytyä erilaisia uistimia eri olosuhteisiin.

Rapalan vaaput saivat tunnistettavan muotonsa jo ennen sotia. Kuvassa uusi muoviuistin ja kaarnasta vuonna 1940 tehty uistin.
Rapalan vaaput saivat tunnistettavan muotonsa jo ennen sotia. Kuvassa uusi muoviuistin ja kaarnasta vuonna 1940 tehty uistin.

Uusien uistinten suunnittelu lähtee Sairasen mukaan kuluttajien tarpeista. Yhtiöllä on iso kalastajien verkko ympäri maailmaa, ja heidän toiveidensa perusteella yhtiö kehittää 10–15:tä uutta tuotetta vuosittain.

Tänä vuonna uusia nimikkeitä ilmestyy yli 600, kun mukaan lasketaan kaikki väri- ja kokoyhdistelmät. Rapalalla on Yhdysvalloissa noin neljänneksen markkinaosuus ja oma jakeluyhtiö, mikä takaa sen, että vieheet ovat esillä myös esimerkiksi kauppajätti Walmartin hyllyillä.

Lopulta menestyksen ratkaisee kuitenkin se, saako uistimella kalaa. Tällä saralla Rapala on vahvoilla: isoista saaliista kirjaa pitävän järjestön IGFA:n mukaan minkään muun valmistajan uistimilla ei ole saatu yhtä paljon ennätyskaloja.

Tätä nykyä Rapala on pörssiyhtiö, jonka suurin omistaja on ranskalainen perheyhtiö Viellard Migeon. Rapala paitsi myy uistimia myös kauppaa muita kalastustarvikkeita ja hoitaa jakelua ympäri maailmaa muille yrityksille.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna runsaat 270 miljoonaa, ja myynti on ollut pari vuotta laskusuunnassa. Alkuvuonna myynti kasvoi 12 prosenttia edellisvuodesta.

"Amerikka on lukujen valossa se isoin syy. Valuuttakurssit, jotka ovat meitä kurittaneet pari vuotta, ovat nyt meille myynnin kannalta suosiollisia", Ristimäki kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat