Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiintiömaito tuli yrityskaupan myötä

Talous
 
Helsingin Sanomat
eero kemilä
Silloin itsenäinen Kainuun osuusmeijeri valmisti rasvatonta maitoa jo vuonna 1976. Myöhemmin meijeri siirtyi Valiolle.
Silloin itsenäinen Kainuun osuusmeijeri valmisti rasvatonta maitoa jo vuonna 1976. Myöhemmin meijeri siirtyi Valiolle. Kuva: eero kemilä

Valion asema Suomen perusmaitojen markkinoilla vahvistui tuntuvasti viime vuosikymmenen alussa solmituissa yrityskaupoissa, joissa Valio osti Kainuun Osuusmeijerin, Maito-Pirkan ja Aito Maidon. Järjestely vahvisti Valion markkinavoimaa.

Kilpailuvirasto hyväksyi kaupan, mutta asetti sille ehtoja. Niiden mukaan kilpailijoilla on oikeus ostaa Valiolta raakamaitoa. Myyntihintana käytetään Valion oman teollisuuden maksamaa keskimääräistä ostohintaa.

Kilpailuviranomaisen mukaan Valiolla on poikkeuksellisen vahva markkina-asema raakamaidon hankinnassa, mikä vahvistaa merkittävästi sen asemaa jatkojalostetuissa tuotteissa.

Viranomaisen mielestä maitoraaka-aineen saatavuus on keskeisin tekijä, joka rajoittaa sekä uusien toimijoiden mahdollisuuksia tulla markkinoille että Valion olemassa olevien kilpailijoiden mahdollisuuksia laajentaa toimintaansa.

Valion mukaan kiintiömaitoa on jäänyt aika ajoin myymättä ja kilpailijat ovat kasvattaneet perusmaitojensa markkinaosuutta muualta hankkimallaan raakamaidolla. Sen lisäksi niillä on ollut lisäraaka-ainetta saatavilla Valion kiintiöstä.

Valion mielestä tilanne on epäreilu, sillä kilpailija voi ostaa kiintiömaitoa tai olla ostamatta riippuen jatkojalosteidensa menekistä ja käyttötarpeestaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat