Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valio joutui taipumaan taas maitokiistassa

Talous
 
kimmo räisänen
Seija Karstunen työssään Valion meijerillä Riihimäellä. Yhtiön osuus raakamaidon markkinoista on lähes 85 prosenttia.
Seija Karstunen työssään Valion meijerillä Riihimäellä. Yhtiön osuus raakamaidon markkinoista on lähes 85 prosenttia. Kuva: kimmo räisänen

Meijeriyhtiö Valio on vetänyt pois Kilpailu- ja kuluttajavirastosta (KKV) hakemuksensa, jonka tarkoituksena oli lopettaa maidon kiintiöjärjestelmä. Kiintiösysteemissä Valio joutuu myymään raakamaitoa kilpailijoilleen.

Valio oli saanut viranomaiselta ennakkotiedon, jonka mukaan hakemus olisi joka tapauksessa hylätty. Viranomainen perustelee kantaansa kilpailun turvaamisella.

Artikkeliin liittyvät

Valio hankkii omistajiltaan, suomalaisilta maanviljelijöiltä, pari miljardia litraa raakamaitoa, ja kilpailijoilleen se myy omakustannushintaan vuosittain maitoa 185 miljoonaa litraa. Yhtiön osuus raakamaidon markkinoilla on 82–85 prosenttia.

Kiintiöjärjestelmä on perua viime vuosikymmenen alun meijerikaupasta, joka laajensi Valion toimintaa. Viranomainen hyväksyi kaupan, mutta asetti sille ehtoja. Niiden mukaan Valion pitää myydä maitoa kilpailijoilleen.

Valio haki vuonna 2011 muutosta kiintiöjärjestelmään, sillä yhtiön mielestä maitomarkkinat ovat muuttuneet, ja takavuosien yrityskauppoihin liittyneet ehdot ovat vanhentuneet. Yhtiön mielestä markkinat ovat Suomea laajemmat.

KKV:n tutkimuspäällikön Maarit Taurulan mielestä kielteinen päätös oli tarpeen kilpailun turvaamiseksi maitotuotteiden markkinoilla.

"Olimme laatineet päätösluonnoksen, jonka mukaan kiintiön poistamiselle ei löydy perusteita. Sitten Valio luopui hakemasta kiintiön poistoa", Taurula kertoo.

"Valiolla on edelleen todella iso markkinaosuus raakamaidon hankinnassa. Katsoimme, että asiakkailla ei ole riittävästi vaihtoehtoja kiintiömaidolle."

Taurulan mukaan ratkaisu turvaa raakamaidon saannin pienille asiakkaille.

Valio jätti hakemuksen jo vuonna 2011. Taurulan mukaan näin pitkä käsittelyaika ei ole virastolle tyypillistä.

"Monista asioista johtuen tämä kesti poikkeuksellisen pitkään. Se johtui osin Valiosta itsestään ja viraston omista syistä", Taurula sanoo.

Hän selittää viivettä sillä, että samoihin aikoihin viranomainen tutki väitettä Valion saalistushinnoittelusta. "Saalistusasia oli herkkänä, ja seurailimme, miten sen käy."

Markkinaoikeus tuomitsi Valion viime kesänä 70 miljoonan euron sakkoon määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Yhtiö on valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valio ei aio vetää pois valitustaan.

Valion pahin kilpailija Arla on tyytyväinen kilpailuviranomaisen toimintaan. Toimitusjohtaja Reijo Kiskolan mukaan ratkaisu vakauttaa tilanteen maitomarkkinoilla.

"Nyt voidaan luottaa siihen, että kiintiömaitoa voidaan ostaa edelleen ja olla markkinassa mukana", hän kertoo.

Suomen Arlan toiminnasta runsas viidennes perustuu kiintiömaitoon. Yhtiö tarvitsee 260–280 miljoonaa litraa raakamaitoa. Sillä on nyt 640 maidonlähettäjää.

Valion rekisterissä on vajaat 7 000 maitotilaa.

Valion lakiasiainjohtaja Teresa Laimion mukaan hakemus vedettiin pois siksi, että "näytti siltä, että sieltä ei ole tulossa toivomaamme päätöstä".

"Nyt meidän ei tarvitse valittaa päätöksestä oikeuteen tai tehdä uutta hakemusta. Jatkamme keskustelua viranomaisen kanssa ja seuraamme markkinatilannetta. Riitaprosessit tuomioistuimessa eivät ole hyvä tapa ratkoa näitä asioita", Laimio kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat