Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fiskars ottaa jättiloikan luksusmarkkinoille

Fiskarsista tulee Englannin kuningattaren hovihankkija

Talous
 
leif rosas
Tarja Elonen kierteli Stockmannin astiaosastolla ja ihasteli Wedgwoodin posliinikuppia."Kaunis, laadukas, silmänruokaa. Olisiko korkea hinta ollut syy, että en ole itselleni ostanut."
Tarja Elonen kierteli Stockmannin astiaosastolla ja ihasteli Wedgwoodin posliinikuppia."Kaunis, laadukas, silmänruokaa. Olisiko korkea hinta ollut syy, että en ole itselleni ostanut." Kuva: leif rosas

Ehrnroothien sukuyhtiö Fiskars ottaa jättiharppauksen maailman luksustuotemarkkinoille.

Fiskarsista tulee maanantaina julkistetulla amerikkalaisen WWRD-yhtiön ostolla satoja vuosia vanhojen lasi- ja posliinibrändien uusi omistaja.

Fiskarsin brändisalkussa ovat vastedes irlantilainen, vuonna 1783 perustettu lasivalmistaja Waterford, posliineista kuulut englantilaiset Wedgwood (perustettu 1759), Royal Doulton ja Royal Albert sekä 350-vuotias slovenialainen kristalliyhtiö Rogaška.

Fiskarsista tulee myös Englannin kuningattaren astiastojen kuninkaallinen hovihankkija.

"Viimeistään tämän yritysoston jälkeen olemme johtava, maailmanluokan kuluttajatuoteyhtiö koti-ja lifestylemarkkinoilla. Olemme yksi suurista, jollemme jopa suurin", hehkutti toimitusjohtaja Kari Kauniskangas tiedotustilaisuudessa.

WWRD:n myyjä on amerikkalainen pääomasijoittaja KPS Capital Partners. Se kokosi vuonna 2009 finanssikriisin jäljiltä vaikeuksiin joutuneita brändiyhtiöitä saman katon alle.

Fiskars tunnetaan ennen kaikkea saksista, Iittalasta ja Arabiasta sekä puutarhatyökaluista.

"Yritysosto on johdonmukainen jatke Fiskarsin strategisella matkalla. Tämä on oikeasti iso steppi yhtiölle."

"Haluamme luoda Suomesta ponnistavan kuluttajatuoteyhtiön, joka perustuu vahvoihin maailmanluokan brändeihin", Kauniskangas kiteyttää.

Yritysosto paisuttaa Fiskarsin kerralla miljardiluokan yhtiöksi. WWRD:n liikevaihto on sama kuin kauppahinta, noin 400 miljoonaa euroa. Henkilöstö miltei kaksinkertaistuu 8 600:aan.

Rahaa kauppaan Fiskars keräsi Wärtsilän osakkeita myymällä.

Mahdollisia henkilöstövaikutuksia Fiskars arvioi vasta kaupan sinetöinnin jälkeen, heinäkuussa.

"Emme ostaneet yhtiötä saneerattavaksi. Yhtiö on hyvässä hapessa."

Kaupassa Fiskarsin "palkkalistoille" siirtyvät myös monet julkkisnimet, kuten malli Miranda Kerr ja kokki Gordon Ramsay, joita käytetään tuotemarkkinoinnissa.

WWRD toimii 14 maassa. Kaupalla Fiskars saa vahvan jalansijan Yhdysvalloissa. Lisäksi se vahvistaa asemiaan Euroopassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella.

WWRD:n tuotteita myyvät tunnetuimmat luksustavaratalot, muun muassa Lontoon Harrods, New Yorkin Macy's ja Dubain Bloomingdales.

Hankenin markkinoinnin professori Jaakko Aspara pitää kauppaa "säväyttävänä ja lupaavana" uutisena.

"Maailman kuluttajabisneksessä ei Suomi ole ollut perinteisesti kovin hyvä. Mutta jos ei ajattele isosti ja panosta isosti, ei tule myöskään koskaan isoksi."

Aspara näkee kaupan taustalla asiakaskunnan keskittymisen jättiostajiksi.

"Ostajat haluavat samalta myyjältä useampia brändejä. Sama ilmiö on vaatemuodissa. Fiskars oli isoille ostajille ehkä liian pieni peluri", Aspara arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat